https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Brezmejna brezposelnost kriči po spremembah

12.4.2012  

Očitno je, da v naši državi že precej časa gre nekaj hudo narobe. Napovedane stavke v javnem sektorju, porast kriminala, vlomov in dobesedno »bojev« za sleherni kos kruha, so samo del zgodbe, ki jo sedaj pišemo. Pa poglejmo tokrat malo bolj podrobno v poglavje z naslovom »Brezposelnost«.

 

Slovenija. Koliko nas je? Če lahko verjamemo podatkom s Statističnega urada Republike Slovenije nas je na današnji dan točno 2.057.377. Lepa številka. Koliko od tega je delovno aktivnih? Malo manj kot polovica. Koliko brez službe? Po podatkih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje kar 110.859 (podatki za marec 2012). Grozna številka. In če samo pomislimo na to, da se le ta iz meseca v mesec povečuje, postaja dobesedno grozljiva.

Pokojnine, študentsko delo, visoka izobrazba

Kam smo prišli, kje smo sedaj? To se verjetno sprašuje marsikdo izmed nas. Vedno pogosteje zasledimo novice, da so zaposleni v določenih podjetjih že ne vem koliko let presegli mejo za upokojitev, samo da delajo, samo da so zaposleni in samo da dobivajo redno plačo. Pokojnina? Brutalno mala. Pa še to želijo sedaj zaradi varčevalnih ukrepov zmanjšati.

In se še spomnite zakona o malem delu? Njegov namen je bil, da se omeji delo preko študentskega servisa, vendar neuspešno. Če sem iskrena, sem mnenja, da tovrstno delo še vedno prinaša največjo korist podjetjem, ki bi za redno delo svojega zaposlenega imeli v primerjavi s plačilom študentskega dela enkrat večje stroške. Normalno, da potem imajo v podjetju raje dva študenta kot pa enega rednega zaposlenega. In na čigav račun? Na račun iskalcev redne zaposlitve.

Foto: sxc.hu

Visoki nazivi in zavrnitve

Pa gremo še en korak naprej. Izobraževanje, neprimerna izobrazba, previsoka izobrazba. Vedno pogosteje slišim mlade, nadobudne študente, da so tik pred diplomo ali pa da jim manjka še samo en izpit, mogoče dva. Stojijo pred pragom uspeha, na katerem so delali več let. Visoki nazivi, med drugim univerzitetni diplomirani in magistri, celo doktorji! Nazivi, ki so vredni vsakršne pohvale. In potem se zalomi. Ob pošiljanju prvih prošenj za zaposlitev dobijo prve zavrnitve (če seveda sploh dobijo odgovore).

»Spoštovani,

Zahvaljujemo se Vam za prijavo in Vaš interes za zaposlitev v našem podjetju.

Sporočamo Vam, da na prosto delovno mesto, za katerega ste kandidirali, niste bili izbrani, saj ne izpolnjujete vseh pogojev navedenih v razpisu.

Želimo Vam veliko uspeha v karieri in Vas lepo pozdravljamo.«

Verjetno vam je znano, ne? In katerih pogojev mlad diplomant ne izpolnjuje? Tistega z večletnimi izkušnjami. Do službe nikakor ne more priti, zato se odloči za fiktivni vpis, samo da ima status, samo da lahko dela še naprej preko študentskega servisa, s tem pa spet ne dobi izkušenj, ki bi jih nujno rabil za redno delo. Začaran krog.

Krik po spremembah

Še bi se dalo razpravljati o tem, kje vse se skrivajo vzroki za množično brezposelnost. Od propada mogotcev s področja gradbeništva do marsičesa drugega, a dejstvo je, da številke ne lažejo in da je trenutno stanje v Sloveniji res strah vzbujajoče. Po napovedih bi nas naj čakala še večja kriza, vedno glasneje pa se sliši tudi glas malega človeka, ki kriči po spremembah. Čeprav ne moremo pričakovati premikov, ki bi takoj rešili svet, a spremembe na področju zaposlovanja bi bile prve, ki bi bile dobrodošle, ne pa varčevalni ukrepi, ki nam bosta kos kruha, za katerega se že sedaj borimo, vzela dobesedno iz ust.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.04.2012 ob 16:48 . gost

      Po dolgem času en resničen prispevek. Res je tako stanje kot piše zgoraj, še najbolj pa drži tista o študentskem delu, Marsikateremu potencialnemu mlademu delavcu "študent" odžira kruh,..in marsikateri od takoimenovanih študentih nikoli ne dokonča študija ampak se nazadnje zaposli tam, kjer je delal kot študent.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.