https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Steklenička za vodo

28.4.2012  

Ni ga strokovnjaka za zdravo življenje na svetu, ki ne bi poudarjal pomembnost pitja čim več vode. Vsak dan.


Argumenti za to so povsem racionalni, saj je naše telo sestavljeno pretežno iz vode, je osnovna substanca, ki omogoča življenje ter vitalnost in nenazadnje več kot spijemo, več umazanije splaknemo iz svojega telesa. Seveda pri pitju vode ne smemo pretiravati, vendar glede na to, da je potrebno spiti več litrov na dan, bi težko presegli zdravo mero.

Sam sem po naravi skeptičen še do tako samoumevnega nasveta. Stvari rad preizkušam na lastni koži. Brez dvoma lahko potrdim, da v trenutku, ko postanemo žejni, smo že zamudili bistveno. Takrat telo kliče po vodi in je dehidrirano. Če se pozorno opazujete boste ugotovili, da skupaj s suhimi usti pade koncentracija, volja, motivacija, skratka pride do splošnega upada vitalnosti. Tudi če popijemo nekoliko več vode, takoj zatem, ko postanemo žejni, je prepozno. Telo rabi nekaj ur, da hidracija ponovno steče, sploh če ne pijemo hladno mrzle vode.

Edino smiselno torej je, da skozi celotni dan enakomerno doziramo vodo telesu.Tako ohranimo tisti del vitalnosti, ki ga prinaša voda; bolj smo zbrani, sproti čistimo svoje telo, strokovnjaki pa govorijo še o mnogih drugih koristih vode, od tega, da pomaga vzdrževati telesno težo, imamo boljšo presnovo in podobno. Kot omenjeno ni težko najti informacij, kakšne vse koristi prinaša redno pitje vode.

Bistvo te objave je nekje drugje. Ljudje smo po naravi leni. In šele, ko je nekaj nujno, npr. postanemo žejni, zberemo dovolj motivacije, da telesu zagotovimo, kar potrebuje. Vendar pri vodi, je takrat prepozno. Dejstvo o pomembnosti pitja vode poznam že nekaj časa, ampak vedno sem imel problem, kako znižati ta napor na minimum, ker zadeva ni nujna in tako pogosto pozabim nanjo.

Najprej sem kupil dizjanerski vrč z vodo in kozarec. Pač rad imam lepe stvari in nekako se mi je zdelo, da če bom imel vrč na mizi, bom pa pridno hodil po vodo in se »zalival«. No, vrč in kozarec sta bolj ali manj samevala in ko se je začel na steklu nabirati prah, sta šla proč. Problem vrča in kozarca je tudi, da jih imaš težko s seboj, ko greš iz pisarne ali od doma.

Druga zadeva, ki sem jo poskusil je seveda samodisciplina. Vsakič pred kosilom, popij kozarec vode; vsakič, ko… popij kozarec vode. Tudi če imate izjemno veliko disciplino, zadeva deluje predvsem pri jutranjih in večernih navadah. Pač navadiš se, da zjutraj, ko vstaneš, najprej spiješ kozarec vode. Zvečer malo težje, drugače si več na »minusu«, kot v sanjah. Skozi dan pa je toliko drugih stvari, ki so ekstremno pomembne, da enostavno pozabiš in disciplina odpove. Verjetno so edino športniki ali ljudje, ki imajo zelo malo obveznosti tisti, ki jim bi lahko uspeval z disciplino reden obisk do pipe.

Še zadnja opcija so plastenke z vodo. Te imajo več problemov. Prvič, popolnoma je neekološko in naredimo več škode kot koristi. Voda v plastenkah je postana, plastika hitra polna bakterij in nenazadnje plačujemo za vodo, kar nima nobenega smisla; pokažemo nespoštovanja do denarja in virov, ki so na voljo na zemlji. Čeprav lahko povečamo pitje vode, je veliko negativnih stranskih učinkov. Absolutno pa sprejemljivo, če pač ni druge izbire v določenem trenutku. 

Pred nekaj tedni pa sem prišel do prave rešitve. Za darilo sem dobil stekleničko za vodo (aladdin). Zadeva je ekstremno priročna. Povsod jo imate lahko s seboj. Enostavno je napolnite na katerem koli vodnem viru. Nekako se navadiš, da neprestano piješ vodo. V pisarni, doma, avtu ipd. Steklenička postane del vsakdana, del navade. Narejena je iz materialov, ki ne dopuščajo razcvet bakterij, skratka zadeva je resnično enostavna za uporabo. Cena je seveda minimalna, nekaj več kot 10€, pri tem da je obstojnost stekleničke verjetno v letih. Poleg vode lahko v stekleničko natočite tudi čaj, limonado ali katero koli drugo (najboljše zdravo) pijačo, za nezdrave gazirane pijače pa nekako ni primerna. Na srečo.

Za lepše in vitalnejše življenje ter zdravje vašega telesa, prav tako pa bistrost uma vam resnično priporočam, da poskusite stekleničko za vodo kot vašo redno spremljevalko, kamorkoli vas že ponese življenje.

Blaž Kos je avtor bloga www.blazkos.com.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.