https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Miloševič: Štihec proračunsko disciplinira tiste, ki ne delijo njegovega prepričanja

Murska Sobota, 09.02.2011 ob 10:48  

Občinski odbor Socialnih demokratov iz Murske Sobote o ponedeljkovi seji Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota meni, da je potekala v skladu s pričakovanji, pogrešajo pa več komunikacije z županom.

"Glede na zdaj že pregovorno pomanjkljivo komunikacijo župana z večino mestnih svetnikov je bil namreč razplet v katerem je ostala večina svetnikov na drugem bregu kot župan pričakovan. O dveh osrednjih temah - predlogu za izgradnjo parkirne hiše in predlogu proračuna 2011 je bila večina svetniških skupin informirana prepozno in pomanjkljivo. Posebej glede proračuna ni bilo nobenih predhodnih usklajevanj, kar bi lahko v veliki meri odpravilo nesoglasja, ki so se izkazala na seji.

Dvosmerna komunikacija, usklajevanje in sposobnost dogovora se je ponovno izkazala kot županova šibka točka, ki postaja vedno bolj omejevalen dejavnik nadaljnjega razvoja MOMS, tako v smislu izgradnje materialne infrastrukture še bolj pa v smislu izgradnje kohezivnega "duha skupnosti"," je v sporočilu za javnost zapisal Goran Miloševič, vodja svetniške skupine Socialnih demokratov (SD).

Komunaciski problem je velik

"Opozarjamo tudi na županove poskuse proračunskega discipliniranja vseh tistih institucij – proračunskih uporabnikov, kjer delujejo ljudje, ki ne delijo njegovega prepričanja oziroma se mu ne želijo slepo podrejati. Evidentno je namreč, da se brez tehtnega razloga predvideva znatno zmanjšanje sredstev pri nekaterih institucijah, kot so: Zavod za kulturo, turizem in šport, Pokrajinska in študijska knjižnica, Glasbena šola in vedno večja vrsta nevladnih organizacij (npr. Zavod PIP, ki izvaja brezplačno pravno pomoč ali društvo MOZAIK, ki izvaja program zavetišča za brezdomce…).

Kar je najbolj zaskrbljujoče je, da je teh institucij vedno več, kar kaže na vedno večji komunikacijski problem, o katerem smo že govorili," je med drugim še zapisal Miloševič. 

Projekt garažne hiše na Kocljevi ulici načeloma podpirajo

V nadaljevanju se je dotaknil še konkretnih stvari s ponedeljkove seje. Tako projekt izgradnje garažne hiše v SD na Kocljevi ulici načeloma podpirajo, saj sodi v kontekst ureditve mirujočega prometa v centru mesta. "Žal smo analizo projekta prejeli šele na seji in že po bežnem pregledu smo ugotovili nekatere tehnične pomanjkljivosti pa tudi nedorečenosti glede operativne izvedbe projekta, kar bi lahko imelo daljnosežne posledice za občane Murske Sobote," pravijo v SD, ki jih zanimajo možne posledice zadolževanje družbe Sobota-Center na občinski proračun in način, kako bo posel zavarovan.

Osnutek proračuna zadovoljiv, premalo pa je pridobljenih evropskih sredstev

Kar se tiča osnutka proračuna, je po SD-jevi globalni oceni zadovoljiv, saj se z njim ne ogroža izvedbo temeljnih funkcij občine. S planiranim tekočim presežkom, ki bo z veliko verjetnostjo realiziran, pa se ustvarja dobro osnovo za načrtovanje investicijskega dela proračuna. "Vendar pa ta osnova ni dovolj dobro oplemenitena z drugimi proračunskimi viri. Tako kot v zadnjih letih tudi v predlogu proračuna za 2011 ugotavljamo zelo malo sredstev pridobljenih iz evropskih virov, posebej tistih, kjer se je potrebno potruditi s pripravo kvalitetnih projektov.

Zaradi tega se tudi predvideva povečanje zadolževanja za šestnajst odstotkov in s tem vztrajno približevanje k maksimalni dolgoročni zadolženosti Mestne občine Murska Sobota," še piše Miloševič.

Preberite tudi:

Murskosoboški mestni svetniki v šestih urah obdelali dve vsebinski točki

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. sineson
      09.02.2011 ob 11:46 sineson

      eh pa tuna to ne dela :P.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. lepi
      09.02.2011 ob 12:35 lepi

      se strinjan, občina je popolnoma neuspešna z vidika črpanja evropksih sredstev! Tu pa je žal tisto, ka zgleda ka nega sodelovanja!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.