https://www.btc-city.com/sl/murska-sobota/vsi-ponudniki/ponudnik/city-murska-sobota/telemach
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Gremo na volitve ...

17.6.2011  

...toda koga naj volimo? In kaj bomo s tem spremenili? Čeprav je vprašanje preprosto; odgovor nanj ni. Iskren opazovalec med skeptiki najprej opazi pomembno razliko - enim je ob pomanjkanju alternative dejansko vseeno, kdo je na oblasti; drugim pa je pogojno vseeno (kdorkoli, le Janez Janša ne). 


Druga skupina v resnici niste skeptiki, ampak podporniki sedanje vladajoče koalicije, ki ste prevzeli retoriko skeptikov, ker z neposredno podporo vladi ne bi nikogar več prepričali.

Tisti, ki ne navijamo za eno ali drugo stran (in pred volitvami ne postavljamo pogojev, kdo sme in kdo ne sme biti izvoljen) v izrednih volitvah vidimo vsaj dve priložnosti: 1) vzpostavitve novih političnih normativov, ki bodo veljali za vse opcije in 2) poslati signal morebitnim alternativam, da si volilke in volilci resnično želimo sprememb.

Higienična funkcija volitev

Naša demokracija ima dvajset let. Z vsakimi volitvami zori; ne premoremo pa še prav vseh kolektivnih izkušenj volilnega telesa zrele zahodne demokracije, zasluženih s tristo letno tradicijo odprtosti in različnosti. Ko razmišljamo o njenem ustroju in vsebini je koristno, če si vedno znamo v vlogi šibkejšega predstavljati sebe. Svetopisemsko obravnavamo druge tako, kot si želimo biti obravnavani sami. 

Će naj ima demokracija sploh kakšen smisel se moramo vsi sprijazniti s preprosto resnico - prišla bodo leta, morda tudi desetletja, ko bodo zmagali tisti, s katerimi se ne strinjamo. Tako pač je. 

Zelo verjetno bi na jutrišnjih volitvah zmagala SDS, ker si v tem trenutku tako želijo volilke in volilci. In pravo vprašanje za tekmece ni, kako voljo naroda preprečiti, ampak, kakšne norme bodo veljale za novo vlado?

Vsem vam, ki si volitev ne želite, kar se bojite odločitve volilk in volilcev zastavljam preprosto vprašanje: "Ali si iskreno želite, da za prihodnjo vladajočo koalicijo veljajo enake norme, kot so za sedanjo?" Če diskreditirani parlament danes iz ljudem prepoznavnega hlepenja po moči, oblasti in denarju ne želi odstopiti in vi to opravičujete - kako boste, če bo Janez Janša vladal enako - njega pozvali k odstopu? Janša bo na takšno zahtevo lahko odogovoril:"Saj tudi vaša vlada ni odstopila." Vi pa boste izpadli kot nekdo, ki si za politične nasprotnike želi drugačna pravila igre, kot zase. Če gremo -po drugi strani- na predčasne volitve skupaj ustvarimo precedens.

Srednjeveška modrost pravi, da ko kralj vidi pasti glavo drugega kralja se ne veseli svoje zmage, ampak se ustraši za svojo glavo. Normativ, ki ga s kaznovanjem slabe oblasti vzpostavljamo velja za vse enako. Ko vpeljemo prakso razpustitve parlamenta zaradi zlorabe moči; temu podlegajo tudi vse njegove bodoče sestave. 

V resnici so predčasne volitve, če predlagateljem njihov razpis uspe - dokaz, da na iniciativi ljudi temelječa politika lahko teče na dolge proge. In da niso vsa razmišljanja tej državi pro ali kontra pikčastim ali progastim.

Starega psa ne moreš naučiti novih trikov...

...in zato potrebujemo mladiče, po možnosti nekih novih pasem. Resda jih na obzorju ni, toda bodite prepričani, da v tem trenutku vsi novi politični potenciali te države zrejo v rezultate pobude za resetiranje. Gre za igro kure in jajca. Potencialni ponudniki politične svežine čakajo znak, da si narod dejansko želi sprememb in alternative. Narod pa čaka na alternativo, ki bi jo lahko podprl.

V krču čakanja drug na drugega se apatija na obeh straneh poglablja. Kdo ima prav? Prav imamo vsi tisti, ki se zavedamo, da alternativa ni nova politična stranka ali posameznik. Alternativa smo mi. Alternativa sedanjim so naša prihodnja dejanja.

Zato sem podpisal peticijo Gremo na volitve in zato vas pozivam, da jo podpišete tudi vi.

Tomaž Štih je avtor bloga LIBERTAREC.

    Komentarji

    1. gost
      21.07.2016 ob 11:59 gost

      lepo vas prosim da razpišemo nove predčasne volitve za v državni zbor dosti imamo te vlade da nam mečejo polena pod kolena vse naredijo za turiste ne delajo demokratično in vladevina prava želimo samo nove volitve naj kadiderajo sls ps sns vrjamem drdržvljanska lista zares sms lds

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.