https://www.btc-city.com/sl/murska-sobota/vsi-ponudniki/ponudnik/city-murska-sobota/telemach
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Najboljša pomoč startup podjetjem

23.6.2011  

Eno izmed zelo plemenitih dejanj, ki jih lahko naredite v življenju je, da pomagate kakšnemu izmed startup podjetij, ki vam je blizu.

S tem boste pomagali podjetnikom prebroditi težka prva leta poslovanja, za kar vam bodo vedno hvaležni. Vaše dejanje pa bo imelo multiplikativne učinke za okolje, če bo podjetju le uspelo (zaposlenost, gospodarska rast ipd.).Velikokrat, ko govorimo o pomoči startupom, večini najprej pride na misel svetovanje. Vendar svetovanje je najlažje. In v primeru, da sami nismo v preteklosti nikoli gradili startup podjetja, s svetovanjem lahko povzročimo celo več škode, kot koristi.

Tudi pri startup podjetjih največkrat velja pravilo, da je najdražji nasvet brezplačen nasvet.Takoj za svetovanjem v okviru pomoči startup podjetjem so običajno na tapeti investicije. Vendar malo je ljudi, ki si dejansko lahko privošči investirati v startup podjetja. Za sindicirane investicije potrebujete vsaj nekaj deset tisoč evrov, ki ste jih enostavno pripravljeni izgubiti. Investicije v startup podjetja so izjemno tvegane. Najbolj tvegane od vsega. Če denarja, ki ste ga investirali niste pripravljeni izgubiti, ampak res izgubiti, lahko zopet naredite podjetniku več škode, kot koristi.Nikakor ne trdim, da morate investirati nespametno. Še manj, da je smiselno investirati in pozabiti na podjetje. Vsekakor je nujno kot investitor sodelovati čim bolj aktivno pri gradnji podjetja. Vendar je pomembno, da ne ustvarjamo panike. Vsako startup podjetje čakajo težki časi. Zelo zahtevni časi. Skoraj ni izjeme.

In v teh težkih časih podjetniška ekipa potrebuje konstruktivno pomoč in ne dodatne panike. Zato moramo biti izjemno previdni, kdaj in kako investiramo v startup podjetje. Če ne poznamo pravil iger in če se bojimo za svoj denar, lahko zopet naredimo več škode, kot koristi.Kakšna je alternativa? Najboljši način, da pomagate startup podjetjem je, da kupite oziroma aktivno uporabljate njihove produkte ali storitve. Za startup podjetje ni boljšega, kot če ima novo stranko. Stranko, ki verjame v potencial podjetja. Stranko, ki je pripravljena sprejeti nekoliko večje tveganje v času, ko noben drug ne verjame v podjetje.

Vsekakor se bo zgodilo, da z izdelkom ali storitvijo ne boste povsem zadovoljni. Takrat ni čas za jezo, vendar za povratno informacijo podjetju, kako naj izboljšajo svojo ponudbo. Za vaš konstruktiven pristop in nasvete vam bodo vedno hvaležni. To je lahko šele pravo svetovanje startup podjetju. Ko boste zadovoljni v polni meri z oblikovano ponudbo, pa startup podjetju najboljše pomagate tako, da jih priporočate naprej.Tako pomislite pred vsakim nakupom ali v okviru vašega podjetja ali osebno, če lahko mogoče pomagate kakšnemu startupu. Slovenije je majhna in nima veliko novih drznih podjetij. O njih lahko berete ali jih hitro najdete na kakšnem seznamu članov inkubatorjev ter tehnoloških parkov.

Če lahko kupite kaj od njih, boste naredili plemenito dejanje.V zadnjem času je zraslo tudi kar nekaj spletnih portalov, ki omogočajo financiranje ali nakupe izdelkov startup podjetij po konceptu prednaročil (»crowd funding«), kar jim omogoča lansiranje novih izdelkov in storitev. Primer takšnih spletnih strani so Kickstarter, Pledgemusic, Funding4Learning, RocketHub in CKIE. Zopet plemeniti način, kako lahko pomagate podjetjem ali celo bolj umetniškim projektom.Ljudem pomagate realizirati sanje in ko bo prišel vaš čas sanjanja bodo drugi pomagali tudi vam.

Težko pa si verjetno predstavljate, kako močno vam bodo podjetniki hvaležni, razen če niste tudi sami podjetniki. Podjetniki se borijo za svojo idejo. Premagujejo ustaljene vzorce okolja. Dan in noč skušajo realizirati svojo vizijo. Želijo spremeniti svet. Vendar imajo dvome. Nimajo pojma ali jim bo uspelo. Vsak dan je poln nevarnosti, ki lahko v enem zamahu podprejo podjetje.Če ima podjetje okoli sebe prve kupce, ki verjamejo v podjetniško ekipo je to izjemna dodana vrednost. Pomembna dodatna moč hrbtenici. Seveda govorim o ljudeh, ki ne nudijo samo moralne podpore, vendar tudi pokažejo svojo podporo s konkretnimi dejanji (odprejo denarnico). Te se bodo za vedno zapisali v marmornato ploščo podpornikov podjetja, ki so bili glavni razlog, da je na koncu podjetje vztrajalo na svoji poti.

Tudi na moji podjetniški poti je veliko ljudi, ki mi stoji ob strani. Konkretno. Z nakupom storitev, investiranjem. To so dejanja, za katera sem najbolj hvaležen. Veselim se dneva, ko bom lahko vrnil to vero podkrepljeno z dejanji. Prav tako pa skušam tudi sam kupovati pri startup podjetjih, pa četudi jih ne poznam. Naročite naslednjič tudi vi nekaj pri podjetju, ki si šele utira pot med zvezde. Vaša karma bo vesela novih bonus točk.

Blaž Kos je avtor bloga BLAZKOS.COM.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.