https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

FOTO in VIDEO: Naporna noč na Krasu za gasilce iz celotne Slovenije, tudi iz Pomurja, stanje ponovno zelo resno

21.07.2022 ob 9:00  

Na goriškem Krasu je zaradi požara že peti dan zapored stanje izredno resno. Trenutno so aktivna predvsem tri požarišča, vsa na lokacijah požarov v prejšnjih dneh. Poteka evakuacija treh vasi, in sicer Temnice, Vojščice in Novela. Požar po prvih ocenah že presega velikost 2000 hektarov, je za STA povedal poveljnik CZ Srečko Šestan.

Največ skrbi gasilcem povzroča požar pri Klaričih, zaselku pod kraškim robom v bližini italijanske meje. Na terenu je že več kot 1000 gasilcev iz šestih gasilskih regij, gorenjske, celjske, notranjske, savinjske, obalno-kraške in severnoprimorske, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ).

Pomagajo jim tudi helikopterji Slovenske vojske, policije ter trije iz tujine, Avstrije, Slovaške in Hrvaške, ter tovorno letalo slovenske vojske pilatus. Slovenska vojska je zagotovila tudi zdravstveno enoto, pripravljala pa bo tudi tople obroke za gasilce na terenu. Vse več nalog imajo tudi policisti, predvsem pri evakuaciji ogroženih. V pripravljenosti so tudi reševalci in člani novogoriške ekipe prve pomoči Rdečega križa.

Aktivni so tudi zaposleni na Zavodu za gozdove, ki v prvi vrsti pomagajo gasilcem iz drugih predelov Slovenije pri usmerjanju in gibanju po terenu oziroma po vseh požarnih poteh, ki jih odlično poznajo. Usklajujejo pa tudi izvajanje sečenj z izvajalci Slovenskih državnih gozdov in drugih na obstoječih požarnih poteh in širitvah koridorjev ter varnostnih posek, so sporočili iz regijskega štaba CZ za severno Primorsko.

Naporna noč za Krasu za gasilce iz celotne Slovenije

Kot je za STA povedal Ervin Čurlič iz regijskega štaba civilne zaščite, se je ponoči požar v bližini Kostanjevice na Krasu dvakrat obnovil. Težavo namreč predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, zaradi katerih ognja ne morejo gasiti v središču požara. So pa oba požari uspeli omejiti.

Čurlič se boji, da se bo požar v primeru vetra ponovno razplamtel. Kakšna bo danes situacija z vetrom, je po njegovih besedah težko napovedati, saj se razmere zelo hitro spreminjajo.

Ker gasilci zaradi varnosti ne morejo dostopati do središča požara, je edina možnost, da ga pogasijo, gašenje s helikopterji. Ti ponoči ne morejo leteti, se bodo pa v gašenje znova vključili danes. Prav tako bodo požar predvidoma gasili z letalom Pilatus, na voljo pa naj bi bilo tudi letalo Canadair.

Sicer pa je bilo ponoči na terenu več kot 800 gasilcev, na Kras pa prihajajo še nove enote, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite.

Zaradi utrujenosti in izčrpanosti gasilcev, sploh po včerajšnji "hudi uri", so namreč nujno potrebne rotacije ekip, opozarjajo v regijskem štabu.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je v sredo zvečer ocenil, da gre za doslej največji požar v Sloveniji.

Ogenj je uničil velikanske površine gozda in podrasti, k sreči pa so uspeli gasilci z velikimi napori do srede zvečer pred ognjem obraniti hiše.

Prebivalci Sel na Krasu, Hudega Loga, Korit na Krasu, Nove vasi in dela Mirna, ki so jih preventivno evakuirali, pa so se do večera povečini lahko vrnili na domove. Evakuiranih je bilo skupaj okoli sto ljudi.

"Trenutno so razmere na Krasu pod nadzorom, ni burje, kar omogoča lažje gašenje, saj se požar ne širi. Seveda pa se razmere lahko hitro spremenijo, saj je burja napovedana,"  je na Facebook zapisal minister za obrambo.

Gasilci PGD Ljutomer so na Facebook zapisali, da so vsi nepoškodovani, kljub temu, da jim je v določenih trenutkih že "gorelo pod nogami".

 

Foto: Slovenska vojska in PGD Ljutomer (naslovna)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.07.2022 ob 10:19 gost

      Norčevali so se iz vodnega topa , zdaj pa še kako prav pride gasilcem .Zahvala vsem gasilcem , krajanom ,vojakom za požrtvovalnost ki tvegate svoja življenja . Pa srečno in brez nezgod !!

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.07.2022 ob 10:22 soul hunter gost

      Bravoo gasilci...ni izpred vas......drzava pa vas zanicuje..naj sedaj politikim gasijo

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.07.2022 ob 13:36 Maria gost

      Ti ki vodijo gasilce so malo zabluzili, požar je že bil skoraj rešen pred tremi dnevi . Ovačik pa je vse fkuper ratala predstava za javnost, medije in gasilce, o ljudeh ki so na robu prepada se pa sploj ne piše.

      1 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.07.2022 ob 14:03 gost

      🙏👩‍🚒👨‍🚒

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.07.2022 ob 14:40 gost

      Gasilci pogumni možje , drvimo za ognjem nihče se ne upre . Zmeda največja nastane , ko pri hiši se ogenj vname . Gasimo kot nori , to ne upa se vsak ,saj kdo je gasilec je pravi junak . Dim nas ne moti ,še manj pa požar . Pogum za gasilce največji je dar .

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.07.2022 ob 0:32 gost

      I make 85 dollars each hour for working an online job at home. I never thought I could do it but my best friend makes 10000 dollars every month working this job and she recommended me to learn more about it. The potential with this is endless. For more detail.......... 𝐖𝐰𝐰.𝐏𝐚𝐲𝐬𝟏𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.07.2022 ob 11:19 gost

      DEBELA Nika naj gre gasit ker je ona iniciator referenduma o VODI.Zdaj pa na Krasu primanjkuje VODE.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.