https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Jutri bo viden delni Sončev mrk

24.10.2022 ob 13:00  

Jutri, 25. oktobra, bomo lahko tudi iz Slovenije sredi dneva doživeli delni Sončev mrk.


Sončev mrk velja za zelo redek naravni pojav, ki pa je zato toliko bolj spektakularen. Do njega pride, ko gre za opazovalca na Zemlji Luna čez ploskvico Sonca. To pomeni, da je Luna takrat natanko med Zemljo in Soncem.


Sončevi mrki so lahko delni, ko Luna zakrije le del Sonca, in popolni, ko Luna za nekaj minut zakrije celotno Sonce. Delni Sončev mrk ni tako dramatičen nebesni pojav, kakor popolni. Sončev mrk, ki bo nastopil jutri, je delni sončni mrk, ki bo viden iz Evrope, Urala in Zahodne Sibirije, Srednje Azije in Zahodne Azije ter s severovzhoda Afrike. 

Mrk se bo začel ob 11. uri in 18 minut. Takrat se bo Lunina ploskvica prvič navidezno dotaknila Sončeve ploskvice. Nato bo Luna zakrivala vse večji del Sonca. Sredina mrka bo ob 12. uri in 20 minut. Takrat bo Luna zakrila približno 36 odstotkov premera ploskvice Sonca. Mrk se bo končal ob 13. uri in 24 minut. Podatki za mrk so za Ljubljano, za druge kraje po Sloveniji pa se časi razlikujejo največ za minuto. 

Za varno opazovanje Sončevega mrka s prostim očesom lahko uporabimo le nepoškodovano varilsko steklo oziroma posebno folijo za opazovanje Sonca, ki je znana pod različnimi imeni in jo uporabljajo astronomi, kupimo pa jo lahko v specializiranih trgovinah z astronomsko opremo. V sonce nikoli ne gledamo brez posebnih filtrov in v sonce nikoli ne pogledamo skozi daljnogled. Tudi pri fotografiji mrka lahko uporabimo ti dve zaščitni stekli, le da jih pritrdimo pred objektiv fotoaparata oziroma pred lečo kamere v telefonu.

FOTO: Arhiv Pomurec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.10.2022 ob 16:04 gost

      Slovencem se sončni mrk po dveh letih vladanja in ustrahovanja ljudi z strani prejšnje vlade umika. Zato se mi tega sončnega mrka zelo veselimo da je prišla nova vlada in z njo prava svetloba brez temnih depresivnih dni.

      12 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.10.2022 ob 22:58 eva gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem-------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐓𝐨𝐩𝐂𝐢𝐭𝐲𝐏𝐚𝐲.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.10.2022 ob 17:30 Ruthopez gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐓𝐨𝐩𝐜𝐢𝐭𝐲𝐩𝐚𝐲.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.10.2022 ob 17:31 Ruthopez gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐓𝐨𝐩𝐜𝐢𝐭𝐲𝐩𝐚𝐲.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.10.2022 ob 11:15 gost

      Si na trdih drogah,si padel v cmrgo ki si jo napresal ,verjetno se ti holob posral na tvojo prazno buco ali pa te samo obiskal stric iz cakovca in te naguzo,in sedaj zmeden od vsega pises neumnosti po portalu,umsko zaostal DF.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.