https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Teden mobilnosti letos v znamenju varčnih poti

12.09.2023 ob 6:05  

Konec tedna se bo začel že tradicionalni Evropski teden mobilnosti, ki bo letos že 22. zapovrstjo. Med 16. in 22. septembrom bo v ospredju promocija potovalnih načinov, ki so bolj zdravi, manj škodljivi in predvsem manj potratni od vožnje z avtomobilom, kar poudarja tudi tema tedna mobilnosti »Varčne poti«.

Slovenska gospodinjstva za pokrivanje stroškov prevoza porabijo vse več denarja. Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo pa poudarjajo, da ti stroški še zdaleč ne vključujejo vseh stroškov motoriziranega prometa, stroškov nesreč, onesnaževanja in podnebnih sprememb.

Kljub težkim razmeram po katastrofalnih poplavah bo tudi letos v akciji ozaveščanja o pomenu trajnostne mobilnosti sodelovalo okoli 95 občin. Te bodo pozivale svoje občane k opuščanju uporabe avtomobila, izbiri varčnih in zdravih alternativ mobilnosti ter spodbujanju pozitivnih sprememb.

"Živimo v družbi, v kateri obstaja visoko zavedanje o škodljivosti obstoječih praks, še vedno pa jih ne nadomeščamo v potrebnem obsegu. Evropski teden mobilnosti v tem pomenu igra pomembno vlogo - občine in njihove občane spodbuja k iskanju idej ter rešitev za bolj trajnostne oblike opravljanja vsakodnevnih poti," je izpostavil okoljski minister Bojan Kumer. Evropski teden mobilnosti je namenjen tudi razmisleku o tem, kakšna bi bila naša družba, če bi večino poti opravili z javnim prevozom ali se odločili za eno od oblik aktivne mobilnosti.

Posebnost letošnje izvedbe Evropskega tedna mobilnosti je izvedba aktivnosti pod motom Pospravimo ulice, ki bodo koordinirano izboljševale pogoje za hojo in kolesarjenje po vsej Sloveniji, so še sporočili z ministrstva.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.09.2023 ob 6:42 gost

      Eden mobilnosti se dela z navadnim kolesom. Zdaj so pa vsi kar naenkrat na kolesi kere ne upravljajo sami ampak elektrika. Ko je je to kolesarjenje. Nula, nula.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.