https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Med načrti ministrstva tudi ukinitev zelo hitre napotnice

12.09.2023 ob 10:00  

Ministrstvo za zdravje je pripravilo smernice zdravstvene politike za prihodnji dve leti. V dokumentu, ki ga je pridobila STA, med drugim predvidevajo uvajanje plačevanja po kakovosti, povečanje ekip ambulant družinske medicine, ob tem pa spremembo glavarinskih količnikov in ukinitev stopnje nujnosti napotnic zelo hitro.

Ministrstvo za zdravje je pripravilo smernice, med drugim načrtujejo povečanje ekip ambulant družinske medicine, spremembo glavarinskih količnikov, plačevanje po kakovosti in ukinitev stopnje nujnosti napotnic zelo hitro.

Postopna prenova ekip ambulant družinske medicine do leta 2028

Dokument do 1. junija prihodnje leto predvideva pripravo časovnega plana prenove ambulant družinske medicine. Ekipo posamezne ambulante bi po novem sestavljal specialist družinske medicine, diplomirana medicinska sestra, srednja medicinska sestra, za polovični delovni čas pa tudi administrativno-tehnični delavec. Ob prenovi ekip družinskih ambulant usmeritve predvidevajo tudi novo standardno število glavarinskih količnikov na tim.

Uvajanje plačevanja po kakovosti

Na področju kakovosti dokument med drugim predvideva vzpostavitev registra srčno-žilnih bolezni s 1. januarjem 2025. Prav tako ZZZS nalaga, da v naslednjem letu v vsaj pet obračunskih modelov v specialistični dejavnosti, za katere bo ministrstvo do konca leta 2023 pripravilo nabor kazalnikov kakovosti in zdravstvene obravnave, evidenčno vključi kakovost obravnave in izidov zdravljenja.

V letu 2025 pa se to razširi še na ostale specialistične dejavnosti in na bolnišnično dejavnost. Za pet specialističnih dejavnosti, za katere bodo bili kazalniki evidenčno vpeljani leta 2024, pa se bo glede na usmeritve v 2025 plačevanje po kakovosti vključilo v sistem financiranja.

Ukinitev zelo hitro napotnice

Smernice ob tem predvidevajo spremembe na področju stopenj nujnosti napotnic. Trenutno obstajajo štiri stopnje nujnosti - redno (izvedba zdravstvenih storitev v šestih mesecih), hitro (izvedba zdravstvenih storitev v treh mesecih), zelo hitro (izvedba zdravstvenih storitev v 14 dneh) ter nujno (izvedba zdravstvenih storitev takoj oziroma v 24. urah).

Usmeritve predvidevajo zmanjšanje števila stopenj nujnosti na tri - nujno, hitro in redno, pri čemer bi morale biti storitve s stopnjo nujnosti hitro po novem izvedene v mesecu dni. Ob tem do konca marca prihodnje leto predvidevajo tudi pripravo seznama napotnih diagnoz in stanj pacientov, pri katerih je utemeljena napotitev pod nujno ali hitro.

Če bodo odločvalci sledili usmeritvam, bo plačilo po realizaciji zagotovljeno za vse ranljive skupine, med drugim za otroke in nosečnice.

Digitalizacija delovnih nalogov in nalogov za fizioterapijo

Glede učinkovitosti v zdravstvu na ministrstvu v dokumentu navajajo, da bo treba dvigniti zavest o nujni potrebi po racionalnem obnašanju in stroškovni učinkovitosti s strani vseh deležnikov v zdravstvu.

Obvezni obnovitveni tečaji temeljnih postopkov oživljanja

Usmeritve predvidevajo tudi nekatere aktivnosti za zdravstveno opolnomočenost prebivalk in prebivalcev Slovenije. Med drugim so za vse osnovne in srednje šole, pa tudi za vse zaposlene predvideni obvezni obnovitveni tečaji temeljnih postopkov oživljanja.

Smernice izhodišča zavodu za zdravstveno zavarovanje za pripravo predloga storitev obveznega zavarovanja

Ministrstvo v smernicah, pod katere je podpisan državni sekretar Marjan Pintar, poudarja, da te naslavljajo prednostne naloge na področju zdravstva, s katerimi bodo v naslednjih dveh letih zagotovili stabilnost zdravstvenega sistema in povečali dostopnost do zdravstvenih storitev.

Smernice predstavljajo izhodišča ministrstva zavodu za zdravstveno zavarovanje za pripravo predloga programa storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, opredelitev zmogljivosti, potrebnih za njegovo izvajanje, ter določitev obsega sredstev za leto 2024, pa tudi za srednjeročne usmeritve zdravstvene politike za leto 2025, je še zapisano v dokumentu.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.09.2023 ob 10:44 Karel K. gost

      Potrebno je sistem v zdravstvu urediti, da bosta samo dve stopnji nujnosti, redna v roku dveh mesecev in nujna, kjer je lahko največ čakanja teden dni. Slovenski zdravstveni sistem premore zadosti kadra, opreme in prostorov za takšno obravnavo pacientov, ni potrebno nobene nenormalne in politikantske čakalne dobe, katere so ustvarili politiki, da bi imeli vpliv na potek zdravsvenega sistema in njegovega izvajanja. Kader treba motivirati tako finančno kot tudi mentalno in odgovornostno. Potrebno jim je nameniti pozornost in pomebnost v družbi, ne pa da je vsak politikant, kafetarica v državni upravi, uradnik kateri le preklada z enega na drugi kup papirje v svoji pisarni, več vreden in bolj pomemben kot zudravnik ali medicinska sestra ter drugo potrebno osebje zaposleno v zdravstvu. Na žalost se bo potrebno odločiti in določiti pomembnost, ne pa privilegiranost. Zdravstvo je pomembno, saj skrbi tudi za sposobnost ljudi, da redno in brez težav opravljajo vsakešno vsakodnevno delo na delovnem mestu, kjerkoli so zaposleni.

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 12:47 Napotnice za zmrzovalnik gost

        24urcom/novice/tujina/hrvatica-ki-je-truplo-sestre-19-let-skrivala-v-zamrzovalniku-na-prostosti.html

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 15:59 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 15:59 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 21:06 prekmurec gost

        Med načrti ministrstva tudi ukinitev zelo hitre napotnice, čudno zakaj rangirajo napotnice, pri pogrebnih podjetjih tega ni !

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.09.2023 ob 11:51 gost

      karči, zdravstvo bou pod goloubon popolnima crknolo....in to v kratkem

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 12:07 Karel K. gost

        Vem Karči, da imaš prav in to se je že zgodilo. Nihče mu noče biti zdravstveni minister v vladi, sicer pa tudi bo ta le lahko njegova lutka, suženj njegovega umsko plitvega podstrešja, pa naj se še tako hudo sliši, vendar ni vse doktor, kar se doktor naziva. Kdor v tujini hoče postati doktor mora vsaj štiri leta garadi, raziskovati in na koncu dobiti izdelek naloge, da ta funjkcionira. To vem iz izkušenj mojega sina, pa tudi nasplošno sem s tem seznanjem. Tam plagiatorje preganjajo in sami vračajo doktorske nazive, pri nas pa se to ne more zgoditi, morda kakšnemu drugorazrednemu državljanu, ne pa privilegirancem in celo pripadniku poliitčne elite in njej podrejene institucionalne srenje. Karči, bil bi vesel, če bi namesto tega kar si napisal in to vsi vemo, sporočil rešitev Slovenije in slovenskega naroda iz te titoistične greznice. Ja to kar živimo je čisti titoizem kot je bil pred letom 1990. Rešitev je, da se rešimo po kratkem postopku obeh vladajočih političnih frakcij, Kučanove in Janševe in omogočimo z vsemi sredstvi, da do besede pridejo ljudje kateri imajo pozitivne človeške moralne in etične vrednote, znanje in sposobnost, ter čut odgovornosti, da bodo svoje državniške funkcije zapustili brez oklevanja, če ne bodo imeli uspeha, ne pa da se jim kljub temu delijo razna državna in občinska priznanja. V Sloveniji si zaslužijo državna priznanja ljudje kateri odkrivajo barabije, zločine, lopovstva te sedaj vladajoče dvokomponentne Janša-Kučan politične elite.

        7 8 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.09.2023 ob 12:06 gost gost

      Najbolj pameten se je oglasil čudno da te niso povabili v strateški svet daj jim smernice naj upoštevajo itak ide vse k vragu

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.09.2023 ob 12:16 Karel K. gost

      V te Golobove strateške svete in na delovna mesta v državni in javni upravi se zaposlujejo lenuhi kateri so dve leti kolesarili po Ljubljanskih ulicah, falirani dijaki in študentje. Niti mednarodno priznanega zdravnika Trampuža, kateri dela v Nemčiji niso in nočejo sprejeti za ministra, v strateški svet, za svetovalca. Pri slovenskih Golobovih titoistih in nasplošno, ne pridejo v upoštev ljudje z znanjem in sposobnostjo, kot sem zgoraj zapisal.

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.09.2023 ob 12:49 123 gost

      Vse kar se v zdravstvu dogaja je ustvarila politika in zavarovalnice ker pred osamosvojitvijo tega ni bilo

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 14:07 Karel K. gost

        To si že v nekaj dneh drugič napisal, da tega pred osamosvojitvijo ni bilo, Seveda tega ni bilo, ker takrat ni bil problem denar, sajse je ta tiskal in koval v najbolj prodfuktivni in rentabilni firmi v tem sistemu, na Topčiderju. Takrat so se naučili krasti, ti ki upravljajo danes z zdravstvom in to ne zdravstveni delavci, in oni ter njihovi naslexniki in potomci tudi danes kradejo še več kot takrat, vendar je danes denar omejen, ni Topčiderja, nitujih posojil, ni šenkanega denarja, ko se je Titova Juga imela za središče med zahodom in vzhodom, zahod pa jim je kar precej časa v to verjel in jim namenjal šenkan denar. Zato ali iz tega razloga je nedavno Golob omenjal, da bi Slovenija spet bila neka vez med zahodom in vzhodom, da bi sedeli na dveh stolih in bi kasirali. Seveda so to le njegove bolne sanje, saj jih poznajo, da so lažnivci in manipulatorji.Takrat so privilgiranci, partijci z delovišč, ko so gradili zdravstvene objekte vozili ves material za gradnjo privatnih hiš

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.09.2023 ob 5:00 Zlote palice gost

        https://youtu.be/KNgORGbwp3Y https://youtu.be/OdPDTIlWtwE https://youtu.be/uOgVDvi0Y6U https://www.24ur.com/novice/slovenija/estetska-klinika-v-stecaj-izginile-kartoteke-pacientov-in-zlate-palice.html

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.09.2023 ob 13:48 gost

      Z golobovo vlado Slovenija pospešeno drvi v katastrofo. Orkester, kot na Titaniku, pa še vedno igra.

      11 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 14:33 123 gost

        Res je in tudi takrat smo hodili k zdravniku in tega ni bilo pa je bil komunizem,,vprašaj starše,,upam da živijo zato jim želim vse dobro

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 20:11 123 gost

        Gost malo preberi zgodovino pa boš izvedel da je med vsemi politiki Janša največji komunist ki je samo suknjo obrnil

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.09.2023 ob 13:50 gost

      Jaz ne razumem zakaj tako depresivno ozračje glede zdravstva. Sam nisem imel nikoli problemov pa naj si je šlo za pregled za zdravljenje za slikanje za poseg. Zato enostavno meni ni jasno kje vsi vidijo tak problem. Če si "človek ni sposoben najti osebnega zdravnika pa ni res da so vsi zasedeni. Potem tak človek ni za našo slovensko družbo. Eni tega niso sposobni narediti v 10 letih ali pa še dlje. Tisti špetir ponoči glede zdravnika pa je bil umetno ustvarjen z strani SDS pizbekov. Ker so hoteli dokazati kako je kao nova vlada nesposobna. SDS pa njihovi vodilni gnoji niso v 30 letih samostojnosti na pdročju javnega zdravstva naredili nič, NIČ, NIČ. so pa odprli skrinjico za podeljevanje koncesije porivat zdravnikom in podrli javni zdravstveni sistem.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 14:08 gost

        Zanimivo, da imajo v Avstriji več kot 50% koncesionarjev in teh problemov nimajo. 😅😂🤣

        3 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 14:35 Lali gost

        Imaš prav čakalne vrste so izmišljene, ker vsak misli da mora biti naslednji dan obravnavan

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.09.2023 ob 13:53 gost

      Orkester igra tebi debili SDS hlapci v glavi. Kajti drugega ne slišiš kot domobransko himno kera poje o izdajo slovenskega naroda. Dirigent pa je sam maršal tvita Januš grozni.

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.09.2023 ob 13:54 gost

      13:50 Da ti človek odgovarja je brez pomena , le bedak tega ne razume in nikoli ne bo kot si ti !

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2023 ob 21:35 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      12.09.2023 ob 21:52 gost gost

      Janša vladal 30 let pa ti si tele ne znaš kaj je eno leto prvi razred pa tam si ostal brez razvitih možganov koledar si sposodi pa študiraj dan po dan

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      13.09.2023 ob 3:10 Karol usrani gost

      Sem Karel K. in rad ga serjem!!!!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.