https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenci danes praznujemo dan reformacije

31.10.2023 ob 6:05  

Na današnji dan, 31. oktobra, od leta 1992 v Sloveniji praznujemo dan reformacije, ki je tudi dela prost dan. Dan reformacije praznujemo v spomin in opomin o pomenu slovenskega jezika. Prve zapisane besede v slovenskem jeziku je leta 1550 zapisal Primož Trubar.

Reformacijo je v začetku 16. stoletja sprožil profesor biblične teologije Martin Luther. Luther je 31. oktobra 1517 na vrata cerkve v Wittenbergu v Nemčiji obesil 95 tez o prenovi Cerkve in tako opozoril na krizo v njej. Začelo se je reformno gibanje, ki je privedlo do notranje preureditve Katoliške cerkve in tudi do nastanka novih cerkva.


Začetki reformacije

Reformacija je bilo versko, kulturno in politično gibanje v 16. stoletju katerega cilj je bila preureditev rimskokatoliške cerkve. Družbenopolitične razmere v srednjem veku so bile vse manj kot ugodne za tedanje prebivalce. Turški vpadi, kmečki upori, širjenje bolezni, visoki davki vse to je povzročilo, da so bili revni še bolj revni, fevdalci nezadovoljni, pridružili so se tudi meščani in kmetje.Na drugi strani pa je bila Cerkev, ki je bogatela. Pobirala je odpustke, slavila relikvije. Vse to so bili vzroki, ki so povzročili reformacijo rimskokatoliške cerkve. 

Rojstvo slovenskega knjižnega jezika

Ob dnevu reformacije, ki je v Sloveniji državni praznik, obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. V času reformacije, ki se je začela v Nemčiji, smo Slovenci dobili prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh − Katekizem, ki ga je leta 1550 napisal Primož Trubar.

 
Primož Trubar (1508-1586) je v slovenskem prostoru bil osrednja osebnost tega gibanja. Katekizmu je nato dodal še Abecednik, kjer se je oprl na govore osrednjega slovenskega prostora. Trubar je napisal več kot 25 del oziroma polovico vseh knjig, ki so jih napisali slovenski protestantski pisci. Trubar je širil luteranstvo po Sloveniji, vendar se je po protireformaciji Habsburške Monarhije, to ohranilo le v Prekmurju. Pred začetkom pisanja in izdajanja cerkvene literature je Primož Trubar moral rešiti vprašanje slovenskega knjižnega jezika. Za osnovo je vzel ljubljanski mestni govor z vplivi gorenjskega in dolenjskega narečja, za črkopis pa je najprej izbral gotico, nato pa latinico. Slovenci smo leta 1575 v Ljubljani dobili prvo tiskarno, tiskarja Janža Mandelca. Poleg Trubarjevih knjig je bila leta 1566 napisana Otročja biblija ter leta 1567 Postila slovenska, ki ju je napisal Sebastjan Krelj. Jurij Dalmatin je leta 1584 prevedel celotno Sveto pismo, Adam Bohorič pa je leta 1584 napisal prvo slovensko slovnico z naslovom Zimske urice. Hieronim Megiser je leta 1592 napisal Nemško-latinsko-slovensko-italijanski slovar.

Največ protestantov v Prekmurju

V Sloveniji največ pripadnikov evangeličanske cerkve živi v Prekmurju. Še danes je približno četrtina protestantov in kalvinistov v teh krajih. Med kulturnimi ustvarjalci v Prekmurju je bil pomemben Štefan Küzmič, ki je v prekmurščino prevedel Novo zavezo. Tukaj se je največ protestantov ohranilo zato, ker je ozemlje v 16. stoletju spadalo pod Ogrsko, kjer je večina prebivalstva sledila veri svojih protestantskih zemljiških gospodov.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.10.2023 ob 6:23 gost

      Prekmurski kulturniki so sodelovali pri reformaciji in pisali prekmurske "slovenske" molitvenike, sedaj pa fašist Ivan Püklavi Grosupeljski bi nas najraje podaril Orbanu, samo ka bi se njemi v rit potegno.

      11 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.10.2023 ob 6:46 gost

      Slovenska politična elita ta dan zlorablja za sporočanje državljanom svoje bolne vizije o slovenskem narodu in njegovi kulturi. Ko je človek včeraj poslušal Musarjevo v Lendavi je imal občutek, da smo v vesolju, govorila je vse ddrugo samo ne o nastanku in pomenu reformacije. Govorila je o digitalizaciji, govorila je o Frankfurtskem knjižnem sejmu kjer so ona Žižek in Vrežko osramotili slovenijo in posebej slovenski narod s svojimi nastopi tam. Seveda o tem ni govorila, govorila je le o neki osrednji vlogi Slovenije tam, seveda v kontekstu njihovih osebnih zaslug za to. Takšno spremembo, kot se je takrat zgodila v cerkvi, Rimsko katoliški cerkvi bi danes moral nekdo v slogu Lutra zakuriti danes v Sloveniji. Slovenija je danes pod vodstvom te poliitčne elite v istem ali enakem stanju kot je bila takra ta katoliška cerkev. Tudi tedaj je ta cerkev pobirala odpustke, da so financirali svoje in njihovih privilegirancev razkošno in razuzdano življenje, kot to danes počne ta slovenska poliitčna elita, ko poneumlja revni del državljanov, da naj daruje ali pa mu celo v ta namen predpisuje davke, da bodo lahko financirali svoje zablode, korupcijske dosežke, lopovstvo.

      18 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 11:52 Betežni Karel gost

        Psedonim??? Navajam: "Psevdonim (starogrško ψευδώνυμος) ali vzdevek (tudi alias) je izmišljeno ime, ki si ga oseba ali skupina privzame za določen namen in se razlikuje od njihovega izvirnega ali pravega imena (ortonim). To se razlikuje tudi od novega imena, ki v primeru zamenjave imena v celoti ali pravno nadomesti posameznikovo lastno. Mnogi imetniki psevdonima uporabljajo psevdonime, ker želijo ostati anonimni ..." Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Psevdonim

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 13:59 Karel K. gost

        Moja tipkovna napaka, katere se mi pač pogosto dogajajo, saj v glavnem ne popravljam napisanega teksta, ker sem izpustil "v", torej nič narobe nisem napisal, zato ti je odveč ta tvoja razlaga z namenom, da bi na tem portalu vsem nam dokazal, da si zelo inteligenten, ker je to meni dobro poznano. Tudi Karel K. je moj psevdonim, to ni izpisano moje pravo ime ime in priimek.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 14:19 kaplar gost

        "Dober namen ni ustrezna protiutež nedemokratičnemu ravnanju" je izjava precednice , 30. 10. 2023 v Lendavi, kjer je bila proslava za povabljene, ne za Slovence in državljane RS ! Jebi se . . . . . ??

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.10.2023 ob 7:17 gost

      Sramota te proslave je da je bila v Lendavi središču Orbanovih hlapcev. Boljše bi bilo če bi proslava bila na Kükeči, Gornjih Petrovcih, Černelavcih, Tešanovcih ali v kateri drugi SLOVENSKI vasi. Tudi zadružni dom je zadosti ne pa vogrska dvorana katero je moralo celo Prekmurje graditi ker so se investitori zaračunali. SRAMOTA !!

      15 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.10.2023 ob 7:43 Karel K. gost

      Morda pa je to dobra propaganda, da je bila v Lendavi, da smo tistim trdim madžaronom pokazali, da smo na slovenskem mi gospodar, da tudi v Lendavi velja slovenski jezik. Potomec madžaronov Milan Kučan je sedel v prvi vrsti in je budno pazil na Musarco, samo da se mu ne strga z cüglov. Vemo pa, da so bili in so madžaroni glavni pobudniki za to, da se naj bi Prekmurje priključilo "Anyaorszagu". Zaradi prijateljevanja Janše z Orbanom je Janša izgubil v Prekmurju večino glasov, tiste pa kateri so mu jih dali lendavski madžari niso mogli teh ostalih nadomestiti. Ta analiza dokazuje, kako so Lendavčani navezani na Orbana in Madžarsko, zato so v ta nemen zlorabili Janšao.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.10.2023 ob 8:08 gost

      Ka si nori,kakšne ocene stanja podaja Karči,pravi mali krapič,dočim oni prvi je pa tak bebček s svojimi komentarji , in ja,prav je bilo , da se je odvijalo v Lendavi,pa valjda enih par socialcev in zagrenjenih ne bo imelo besede pri tem.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 8:22 J. gost

        Ti pametjakovič kaj se sedaj dogaja v Sloveniji ko Musarca , Golob lezeta Kučano v r.t ....prava katastrofa .....Ta Slovenija razpada po kosih .Težko nalogo bo res imel tisti , ki bo nastopil naslednji mandat , če bo še sploh lahko zakrpal to Slovenijo , ali pa smo v podobi Venezuele . Usodo nam krojijo tile 3 mušketirji , posledice pa nosimo mi . 8:8

        13 7 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.10.2023 ob 8:29 x gost

      Vladanje rdečih ni nikoli in ne bo nikoli prineslo nič dobrega . To je realnost in pokazatelj vsega tega . Žalosti me , da živim v tej prelepi Sloveniji , v takšni bedi , ki ni ponos , le žalost

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.10.2023 ob 8:35 Karel K. gost

      Začetnik Reformacije je bil Luther M tam od leta 1517 po Wittenbergu. Umrl je leta 1546. Seveda Luter te reformacije ni pripeljal do kraja ampak je ostalo vse skupaj na pol poti tistega kar je hotel dosečti, seveda s sodelavci Žvinli ulrichom, Kalvinom in še morda katerim somišljenikom. Trubar je prvi knjigi izdal okrog leta 1550. Torej je Trubarjeva utemeljitev slovenskega jezika le lahko posledica Lutrove reformacije, ne pa reformacija katero naj bi sprožil Trubar na slovenskem etničnem ozemlju.. Tu se spet zlorabljajo dosežki drugih v korist sedanje politične elite, kot je to praksa v Sloveniji pod to poliitčno elito na vseh podorčjih vsakdanjega življenja. Zdaj, torej to leto, so v ta reformacijski vrtiljak na slovenskem vpletli Küzmič Mikloša in seveda tudi Štefan Kuzmič je bil aktiven v tej smeri. Kuzmič takrat ni poznal neke slovensščine ampak je bil vešč le narečja katerega imenujemo prekmurščina zato je pisal tudi v tem jeziku in ohranjal naše prednike, da so vseeno ohranili to narečno obliko slovenskega jezika, ki je pač bila popačena z madžarskim, kot so to ostala narečja v Sloveniji popačena z nemškim, italijanskim in srbohrvaškim. On se je boril za Prekmurje kot del slovenskega etničnega ozemlja, vendar tisti kateri danes kot evangeličanski dugovniki slavijo ta dan reformacije v imenu Kuzmiča Martina, so takrat, ko se je leta 1920 šlo za Vrnitev tega ozemlja k matičnemu jezikovnemu ozemlju, zaradi svoje cerkvene eksistence izdali Kuzmiča, saj so nasprotovali teju vrnitvi ali priključitvi prekmurja slovenskemu ozemlju ampak so hoteli ostati na madžarski strani, saj so madžari večinoma kalvini, ki je podobna veroizpoved kot ta evangeličanska. Vedeli so, da če se bodo odcepili od madžarske potem bodo v veliki manjšini pred katoliško cerkvijo. Kot izgleda se danes ta evangeličanska cerkev najlepše počuti v društvu naslednikov titoizma iz bivšega sistema, saj praznujejo vedno v njihovi družbi.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      31.10.2023 ob 8:38 V. gost

      Trubar je že davno nazaj opozarjal Slovence kako nevaren je komunizem in zločinska of.

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 8:48 gost

        Dokler bodo še vnuki rdečih barab Dražgošah drli , širili sovraštvo po državi , je za Slovenijo REFORMACIJA brca v temo .

        9 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 8:53 gost

        Vaš komunistični fašist, keri je šolani v Kumrovcu Ivan nikoli več ne bo vladal v Sloveniji. Živela demokracija ki jo je začel KUČAN.

        9 8 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      31.10.2023 ob 9:12 gost

      8.53 Si eden iz med tistih komunistov ,,,,fuj !

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 9:24 Karel K. gost

        9.12 ne govori neumnosti, Kučan ni komunist, saj je to žalitev za komunizem, da bi tega človeka predstavljali kot komunista, Kučan je Titoist par ekselans. On, Kučan namreč, je utrdil demokracijo po svoji podobi kot podobi titoista, to pa nima nič skupnega z demokracijo v zahodni civilizaciji, ampak z zločini.

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      31.10.2023 ob 9:44 K. gost

      Saj problem ni toliko v Kučanu , on namreč tako počne , ker lahko . Problem je v ljudeh , ki slepo verjamejo njegovemu mešanju megle , ker nikakor ne morejo spregledati , kdo v resnici je ta človek . Dovolijo mu , da svojimi nastavljenci , ki so vsepovsod , nadaljuje politiko ogrožanja Slovenije . Laži , sprenevedanja in prikrita diktatura so moto njegove vladavine iz ozadja . Dokler bodo ljudje temu nasedali , bo pač tako . Veliko upokojencem se toži po prejšnih " čudovitih " časih , pozabili pa so tegobe , ko so jih doživeli . Mladine razen zabave in pravic ne zanima nič drugega , delovni ljudje se ubadajo s preživetjem iz dneva v dan , večina intelektualcev je zaradi koristoljubja na " prvi strani " . Očitno bomo čakali še dolgo časa , da bo v Sloveniji dosežena kritična masa državljanov , ki bodo pripravljeni videti zlobne namene oblastnikov , bodisi izvoljenih , bodisi tistih iz ozadja .

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      31.10.2023 ob 9:45 gost

      (Katja 9:44)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      31.10.2023 ob 9:45 gost

      Kak vsi Slovenci praznujejo ?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 10:05 Karel K. gost

        9.45, vprašanje na mestu. Ti slovenski titoisti praznujejo neko Trubarjevo reformacijo, kar je seveda le popačenje zgodovine, saj je Trubarju Lutrova reformacija omogočila, da je naredil ta korak pisanja v takratni obliki slovenskega jezika in izdaje prve knjige v tem jeziku. Trubar ni nič reformiral ampak je izrabil priložnost katero mu je ponudila Lutrova reformacija. Če bi bil Trubar kakšen vezni ali sodelujoči člen v tej Lutrovi dobi reformacije, bi bil reformator, vendar nebi praznovali vsi, saj Rimokatoliki svojega poraza ne bodo praznovali. Vsi bi praznovali, če bi bil to dan prve slovenske knjige. Zato je to vaše vprašanje zares na mestu. Titoisti pač vedno zgodovinske dogosdke priredijo tako, da so oni osredna in odločilna druščina v teh dogodkih. To se dogaja že od leta 1941 (1937) naprej. Morda dodatek, ko so to leto vpletli še Kuzmiča, je bil ta človek, tako kot Trubar, borec za ohranitev tega prekmurskega narečja kot ene od oblik takrat govoročega slovenskega jezika, na slovenskem etničnem ozemlju. Zato to ni nobena reformacija, nista to reformatorja. Titoisti pomen reformacije zlorabljajo, kot zlorabljajo pomen demokracije, pravne države, spoštovanje človekovih pravic, ko je vse troje veljavno, če se izvaja po njihovem obličju po njihovi volji, če ne je tisti ki jim ugovarja sovražnik.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      31.10.2023 ob 10:52 Lendavčan gost

      Včeraj prilezla v Lendavo pire musaka!!! Nastopajoči, plesalke za dva dni niso dobili plačano hrano, jebo vas organizator in pire musaka in banda.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      31.10.2023 ob 10:52 Lendavčan gost

      Včeraj prilezla v Lendavo pire musaka!!! Nastopajoči, plesalke za dva dni niso dobili plačano hrano, jebo vas organizator in pire musaka in banda.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      31.10.2023 ob 10:59 Lendavčan gost

      Baje še danes bodo žrli in se nalivali!!!! Banda

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      31.10.2023 ob 11:04 Markojca gost

      Pire musaka omenjala Apple jebo jo je...govedo musakasto.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      31.10.2023 ob 11:04 Markojca gost

      Pire musaka omenjala Apple jebo jo jes...govedo musakasto.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 11:22 Dalmoš gost

        Strašna proslava..........brez Madžarske finančne podpore bi bila Lendava enaka Sibiriji. Zato hvala jim in se naj nič pire musaka ne slini, marš v pičko materino.

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      31.10.2023 ob 11:08 pika poka gost

      V glavnem mestu slovenščina izumira , govori se le bosansko , kaj praznujemo ? Izgubo indetitete ? Pa se ta nesrečna proslava v dvorani , ki jo je zgradila Madžarska , program za bruhat , ene in iste face , ki srbijo , da Slovenija izgine iz zemljevidov .

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 11:17 Karel K. gost

        Zato pa morajo zgodovino ponarejati ti tiosti kateri so krivi za to, da se v Ljubljani več skoraj ne govori slovensko. Če bo obveljala migrantska formula Vrečkojove in tovarišije, bo v Ljubljani prevgladala arabščina. Koga bodo naslednje leto vključili kot pomembneža praznovanja reformaciji zaradi njegovega dela, morda Kardelja, Mačka, Ribičiča, samo da bi bili še vedno na pravi strani reformacije in bi rehabilitirali rablje slovenskega naroda. Trubar in Kuzmič se obračata v grobu, ne pa da bi jim ploskala kot oni to dopoveduje sedanjemu rodu slovenskega naroda, da Musarjevi, Kučanu ploskajo. Delo obeh so onečastili s svojo politično pohlepnostjo po oblasti, ko se vedno priključijo tistim kateri pridejo in jih podpirajo.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      31.10.2023 ob 11:16 gost

      Vsem tem dobrotam je --LEVOJAJOST naklonjena !!BRUH !!!!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      31.10.2023 ob 11:23 Dalmoš gost

      Strašna proslava..........brez Madžarske finančne podpore bi bila Lendava enaka Sibiriji. Zato hvala jim in se naj nič pire musaka ne slini, marš v pičko materino.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      31.10.2023 ob 12:28 gost

      LEVUHARJI -a mi lahko poveste kdo je vaš novi fris s katerim vas bo hipnotiziral Murgelski škrat . Saj pa toliko ste še prištevni , da je vaš mesija usrani Holob politična crk....vina

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 12:30 Markojca gost

        Ja je leva opcija za kurac....kaj pa črni domobranec jajoš naredil???? Razen, da se je 1991 leta skrival po kleteh Cankarjevega doma se usral, smrdel!!!!!

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      31.10.2023 ob 13:15 Lendavčan gost

      Dan reformacije se praznuje in ne nevoščljivost bednikov.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      01.11.2023 ob 11:20 Jakec gost

      Zelo zanimivo je branje komentarjev,k jih pišejo pod šifro karči ,takoj ugotoviš ,da jih ne piše ena oseba,ker je veliko klikov se pač vesijo na to,zanimivo je tudi ,da nikjer nič ne omenja ,da so bili vsi ti možje ,ki nekaj pomenijo za Slovenijo od. Trubarja naprej in vsi spomeniki ki stojijo po Sloveniji duhovniki , verni ljudje nikjer ni ,da bi kakšen socialist ali levičar bil kaj pomemben,če beremo današnje medije kako blatijo vse duhovništvo in vse kar se tiče vere,zelo je tudi zanimivo to povezovanje leve oblasti z evgaličani in njegovim vodstvom ,sama proslava pa je bila daleč od domoljubov in njenih prebivalcev

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.