https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Telo razstrupite s čemažem

28.4.2024  

Čemaž je trajnica z mnogimi zdravilnimi učinki, ki ga lahko najdete tudi v gozdovih ob reki Muri. Je ena najbolj zdravih užitnih divjih rastlin, ki jo lahko uporabimo na številne načine. Sezona čemaža se je že začela, mnogi pa so se ga tudi že odpravili nabirat.


Gre za divjo trajnico s številnimi zdravilnimi učinki, ki spada v rod lukov. Latinsko ime za čemaž je Allium ursinum, sicer pa se zanj uporabljajo tudi nekatera druga poimenovanja, kot so divji česen, medvedji česen, kačji lek in gozdni česen. Razširjen je po vsej Evropi in v zahodni Aziji. Pri nas ga najdemo na Gorenjskem, Dolenjskem, Štajerskem in tudi v nekaterih delih Prekmurja. Raste predvsem v senčnih hrastovo-gabrovih in bukovih gozdovih ali v negozdnih združbah. 

Nabiramo ga od marca do junija

Paziti moramo, da čemaža ne zamenjamo z dvema, na videz zelo podobnima a strupenima rastlinama, šmarnico in podleskom.  Nobena od njiju pa ne diši po česnu, kar je glavno vodilo pri prepoznavanju čemaža. Čemaž običajno raste v obliki gosto poraslih preprog. Njegovi mladi listi so svetlo zeleni, stari pa suličasti in temno zeleni. Cvetovi so snežno beli, vsak od njih pa je sestavljen iz 2-3 ovršnih listov. Steblo raste pokončno in dosega višino do 30 centimetrov. Čebulica je podolgovata in obdana z belo prosojno kožico.

Koristne lastnosti čemaža

V čemažu so eterična olja, sladkorji, flavonoidi, mineralne snovi in vitamini. Med slednjimi še posebej izstopa vitamin C. Starejša kot je rastlina, manjši je delež koristnih snovi v njej. Prav tako se njihov delež precej zmanjša s toplotno obdelavo. To je razlog, zakaj je najbolje, če to zdravilno rastlino uživamo surovo. Čemaž prav tako ureja prebavo, odvaja odvečno vodo iz telesa in deluje kot antibiotik. Mnogi zdravilni učinki segajo tudi v področje srčno žilnih bolezni, saj znižuje krvni tlak in nivo holesterola. Preprečuje nastanek krvnih strdkov in notranjih krvavitev. Čisti kožo, dihala, ledvice in mehur. Ker deluje razstrupljevalno, je idealen za obnovitveno spomladansko kuro.

Uporaba čemaža

Čemaž lahko uporabljamo kot začimbo ali dodatek k omakam, juham, prikuham ali kot nadev za meso ali ribe ali meso. Najbolje ga je uživati svežega, saj tako ohrani vse svoje zdravilne lastnosti. Sveže nabran in sesekljan čemaž dodamo k solati ali pa iz njega naredimo naravne sokove, ki očistijo organizem. Uživamo lahko liste, cvetove, popke, plodove in čebulice, vendar ga ne smemo uživati v prevelikih količinah. Če ne marate njegovega pekočega okusa, ga uporabite med kuho. Tako bo postal nekoliko bolj nežen in sladek. Čemaž lahko tudi vložimo in ga tako uporabljamo skozi vse leto.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.