https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Krajinski park Goričko obiskal minister Jože Novak

02.05.2024 ob 9:35  

Med prvomajskimi počitnicami je na praznik dela, 1. maja 2024, minister Jože Novak, z Ministrstva za naravne vire in prostor obiskal Javni zavod Krajinski park Goričko.


Med obhodom razstavnih prostorov gradu se je seznanil s stalnimi etnološkimi zbirkami rokodelskih delavnic z Goričkega in z dosežki raznolikih projektov Javnega zavoda Krajinski park Goričko med leti 2005 in 2023. Že sama razglasitev Goričkega za Krajinski park sovpada z dvajsetletnico vstopa Slovenije v evropsko unijo, saj je bil Krajinski park Goričko prvi med parki, ki je bil ustanovljen s podporo evropskih sredstev kot prvi evropski čezmejni, tridržavni park.

Slovenija je odobrena sredstva naložila v obnovo gradu s ciljem, da bo kot nekoč upravni dvor regije med Muro in Rabo služil mednarodnim strokovnim in protokolarnim dogodkom, ki bodo usmerjeni v sonaravni razvoj in v prijateljsko sodelovanje treh narodov v Trideželnem parku Goričko-Raab-Őrség, ki so bili ločeni v obdobju hladne vojne med 1948 in 1989. Središče za obiskovalce gradu je zato štirijezično opremljeno in preseneti z vsebino iz naravoslovja namesto predmetov zemljiške gospode, ki je grad zgradila in v njem živela in so po koncu druge vojne skrivnostno izginili.

V pogovoru so tehtali možnosti za nadaljnjo rabo samega grajskega poslopja, ki je v lasti vlade Republike Slovenije in ga je ta s sklepom leta 2004 dodelila v upravljanje Javnemu zavodu Krajinski park Goričko. Minister je zagotovil nadaljnja srečanja z vodstvom JZ KPG v iskanju nadaljnih razvojnih priložnosti ob naslednjem, uradnem obisku. 

Foto: FB Javni zavod Krajinski park Goričko

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.05.2024 ob 10:29 ....... gost

      rajši naj ukrepa tan, ge more, nej ka mrda ti grad

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2024 ob 18:02 gost

        Tou je istina. V tej krajinski park je že šlo penez in penez. Državni. Pa nindre nikanega videti. Nemajo kaj pokazate. Vej je pa bilo šse izropano. Samo penez še troši na velko.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.