https://www.btc-city.com/sl/murska-sobota/vsi-ponudniki/ponudnik/city-murska-sobota/telemach
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nesebična srca: Danes obeležujemo mednarodni dan gasilcev

04.05.2024 ob 13:00  

Vsako leto, 4. maja, svet počasti pogum, predanost in požrtvovalnost gasilcev po vsem svetu. Mednarodni dan gasilcev je priložnost, da se zahvalimo tem neustrašnim posameznikom, ki tvegajo svoje življenje, da bi rešili druge.


Medtem ko so gasilske enote po vsem svetu raznolike po svoji organizaciji in strukturi, ena stvar ostaja stalnica: njihova brezpogojna pripravljenost pomagati drugim v najtežjih trenutkih.

V Sloveniji, domovini ponosnih tradicij in skupnosti, se gasilci še posebej izkažejo. Osrednja figura v slovenskem gasilstvu so prostovoljna gasilska društva, ki delujejo kot osrčje lokalnih skupnosti. Pomurska regija ni izjema; tu se prostovoljna gasilska društva ponašajo z dolgoletno zgodovino in močno povezanostjo z lokalnim prebivalstvom.

 

Prostovoljna gasilska društva v Pomurju, kot tudi po vsej Sloveniji, predstavljajo resnično srce skupnosti. Te organizacije niso le skupina posameznikov, ki se ukvarjajo z gašenjem požarov. So tudi prva obrambna linija ob nesrečah, poplavah, prometnih nesrečah in drugih nevarnostih, ki ogrožajo prebivalce in premoženje.

 

Vendar pa je njihova vloga mnogo večja od tega. Gasilci so tudi aktivni udeleženci v lokalnih skupnostih, ki organizirajo številne dogodke in dejavnosti, s čimer krepijo vez med ljudmi in spodbujajo občutek pripadnosti.

Poleg tega prostovoljna gasilska društva služijo tudi kot prostor za izobraževanje in usposabljanje. Gasilci se redno izpopolnjujejo z znanjem o gašenju požarov, reševanju in prvi pomoči, kar jim omogoča učinkovito in varno delovanje v nujnih situacijah.

To pa prinaša tudi širše koristi za skupnost, saj imajo usposobljeni gasilci večjo verjetnost, da bodo hitreje in bolje odzvali na nesreče, kar zmanjšuje tveganje za škodo in žrtve.

Vendar pa se prostovoljna gasilska društva soočajo s številnimi izzivi. Med najpomembnejšimi je zagotavljanje zadostnih finančnih sredstev za delovanje, nabavo opreme in izvajanje izobraževalnih programov. Prav tako se srečujejo s pomanjkanjem prostovoljcev, saj je zahtevno in odgovorno delo gasilca včasih težko uskladiti z drugimi obveznostmi.

Kljub tem izzivom pa ostaja dejstvo, da so prostovoljna gasilska društva neprecenljiv del slovenske družbe. Njihova nesebična predanost in požrtvovalnost služita kot navdih za vse nas. Ob svetovnem dnevu gasilcev se zahvalimo vsem gasilcem, tako poklicnim kot prostovoljnim, za njihovo nesebično služenje skupnosti in za njihov pogum ter požrtvovalnost v najtežjih trenutkih.

Foto: Arhiv Pomurec

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.05.2024 ob 14:46 gost

      Res si zaslužijo vse pohvale. So pa zmes tudi društva ki njim kvarijo ugled. Kati taki se ukvarjajo sami sabo in za svoje interese njim je mar pa za nobenega drugega. Kako bo cela familija jedla in pila zastonj na veselici kako bodo dobili čimveč koristnega za svojo rit.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.05.2024 ob 21:43 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐄𝐬𝐡𝐨𝐩𝐂𝐫𝐚𝐳𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.05.2024 ob 14:47 gost

      Najbokša gasilska društva so na Goričkem in na štajari. Najslabša pa na markovskem.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.05.2024 ob 15:31 gost

      So res gasilska društva ki so zelo arogantna in sebična. Tam na markovskem so skoraj vsa taka.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.05.2024 ob 21:42 Kobra gost

      Gasilci so prostovoljni veliko časa ti ljudje razkrivajo.če je veselica problem? Koliko pa na koncu zaslužijo poleg stroškov in truda,halo a jim kdo fauš ko na koncu veselice pojejo porcijo hrane ki so si jo zaslužili po celi noči dela.butasta država jih potrebuje a se ne zaveda če nihče nebi Medno kurcim kaj bi se zgodilo.kapitalistifno usmerjene zavarovalnice bi popušile vse bi ostalo na grbi države.potem pa nesejo penezi glupa organizacija SAZAS in podobne njim Keri nič ne delajo pa samo kasirajo a ne šifrer pa njegovi angeli Keri so to začeli a država navija za to da davke kasira od tega.pa varnost pa papirologija vse je uradno vse dobi od tega država davek dobi.a ljudje temu zavedni na požarih poplavah,..delajo pa na koncu so jim vsi fauš za porcijo čevapčičov.čudno da jim še to z krožnika ne jemlje finančna uprava ker si to pojejo zastonj pa pivo spijejo.to je Evropa pa Slovenija to si zaslužimo marš v p.m.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.05.2024 ob 22:00 An gost

        Ljubljana pa vse nizje od ljubljane je brez pomurskih gasilcev mrtva verjemi sem posredoval na treh inervencujah po vem jako je

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.05.2024 ob 22:41 Toporišič gost

        Kobra, a si ti že slišal za ločila? V šestem razredu se je tvoje izobraževanje končalo?

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.05.2024 ob 17:09 Kobra gost

      Ko pišeš z jezo se te stvari tudi pozabijo telko o ton veš toporišič.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.