https://www.lust.si/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dan Evrope za mir in demokracijo

09.05.2024 ob 6:05  

Dan Evrope praznujemo vsako leto 9. maja v spomin na začetek evropskega združevanja in je priložnost za obeležitev miru in enotnosti v Evropi.

Vsako leto 9. maja praznujemo Dan Evrope v spomin na začetek evropskega združevanja. Čeprav je bila Evropska unija kot taka, ustanovljena leta 1993, sega njena zgodovina še dlje nazaj. Na ta dan leta 1950, je francoski zunanji minister Robert Schuman pozval evropske države, naj združijo svojo proizvodnjo premoga in jekla. Ta pobuda je kasneje prerasla v današnjo Evropsko unijo.

Dan Evrope je priložnost za praznovanje miru in enotnosti v Evropi. Služi kot opomin na pomen evropskega sodelovanja in solidarnosti. Po vsej Evropski uniji se ob tej priložnosti organizirajo različni dogodki in dejavnosti, vključno s koncerti, kulturnimi razstavami, razpravami in dnevi odprtih vrat v institucijah EU.

Pred dvajsetimi leti, leta 2004, se je Evropski uniji pridružilo deset novih držav, med njimi tudi Slovenija. Danes ima Evropska unija 27 držav članic in je simbol miru, blaginje in sodelovanja. Dan Evrope državljanom ponuja priložnost, da razmislijo o dosežkih evropske integracije in ponovno potrdijo svojo zavezanost vrednotam demokracije, človekovih pravic in solidarnosti. Je praznik raznolikosti in enotnosti evropske celine.

Proslava ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo, bo 9. maja v Novi Gorici. V Novi Gorici se je namreč pred 20 leti predsednik Evropske komisije Romano Prodi srečal s takratnim predsednikom slovenske vlade Antonom Ropom.

Večina slovenskih politikov ocenjuje članstvo Slovenije v EU kot pozitivno. Po statističnih podatkih Eurobarometer iz leta 2023, kar 77 odstotkov Slovencev meni, da ima EU pozitivno vlogo. Najpomembnejše vrednote EU so po mnenju Slovencev demokracija, človekove pravice, svoboda govora in pravna država.

Mesec pred evropskimi volitvami (od 6. do 9. junija) bodo državljani in državljanke lahko tudi obiskali institucije EU v Bruslju in drugje ter se seznanili s tem, kaj Evropa dela zanje in z njimi. Sodelovali bodo lahko v razpravah, predstavah v živo, igrah in drugih dejavnostih.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.05.2024 ob 6:35 gost

      Evropska unija, če želi obstajati, mora temeljiti na državah članicah, in ne samo na državljanu, Evropskem parlamentu in volitvah. Države članice se morajo počutiti pomembne, če ne bo začela EU pokati po šivih. Levi politiki se pomena držav članic znotraj EU ne zavedajo in na volitvah jim je treba dati jasno sporočilo.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.05.2024 ob 7:08 Karel K. gost

      Seveda EU temelji na državah članicah, vendar pa ne sme temeljiti na volji posameznih držav članic, saj je potem to unija brez koristi, potem je to kot je bilo prej ko unije ni bilo, če bo vsaka država vodila svojo politiko. Potem se bo dogajalo, kot se to dogaja v Sloveniji, na Madžarskem, poljska, Slovaška, kjer vladajo samozvanci diktatorji takšni ali drugačni, v sloveniji kolektivni na Madžarskem individualni Orban. EU mora imeti skupno politiko nosilnih institucij funkcioniranja družbe in državljanov, gospodarstvo, pravosodje, obramba, izobraževanje, spoštovanje človekovih pravic, svoboda medijev. Če bo EU sestavljena iz držav kot individumov potem se bo dogajalo kot se godi v Sloveniji, pravosodje je politično enosmerno, prav tako spoštovanje človekovih pravic, obstajajo politični oporečniki, izobraževanje je politično enosmerno, mediji so politično enosmerni v smislu dveh političnih frakcij.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.05.2024 ob 10:32 123 gost

      Malo si pomešal Slovenijo in Madžarsko, desne struje so zlo

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.05.2024 ob 10:37 Karel K. gost

      Nič nisem pomešal, vse to je enako ali v Sloveniji ali na madžarskem. V Sloveniji ni desne niti leve struje ampak zla politična dvokomponentna barabska elita kateri se medsebojno bkladajo z ugotovitvijo, da eni in drugi kradejo in so na to ponosni. So plod titoističnega diktatorskega sistema iz titove Jogoslavije.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.05.2024 ob 10:39 gost

      Na Madžarskem je recimo gospoda V.Orbana izvolilo 80% ljudi in EU njemi ga lahko samo pušne,za razliko od Uršule von der Leyen,katero je nej nihče izvolo.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.05.2024 ob 11:43 Karel K. gost

      Orban je plod Stalin- Kaderjevih stalinistov ne pa gospod. Saj je Miloševiča izvolilo 104 odstoke ljudi, Putina nekaj manj od 90 odstotkov, prav tako Erdogana in še bi takšne lahko našteval, Madura v Venezueli. Ursolo so izvolili nemci na EU volitvah, potem pa tisti kateri so se naselili v EU parlament na volitvah predsednice parlamenta. Seveda je res, da sta jo predlagala in po povelju postavila na to mesto Makron in Merklova njena mentorka in zaščitnica. Pogorel je demokrat Weber, ki je za to mesto kandidiral. Strinjam se s tabo, da se ne strinjaš z Ursolo, vendar pa se ne strinjam, da se strinjaš z diktatorjem Orbanom. Orban je bil del Kaderjeve mladine, potem pa je obrnil "kaput" in se je šlepaj kot Srbski Vučič, ki se je svojih veščin učil pri Miloševiču Arkanu, Mladiču, Karadžiču in zdaj izvaja vse njihove trike, da se drži na oblasti prilagojene času in prostoru.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.05.2024 ob 12:13 gost

      Ursulo so Nemci natirali iz Nemčije zaradi njene nesposobnosti saj pa je kot obrambna ministrica spravila nemško vojsko na raven,da sploh več ni operativno sposobna,pa prisvajanje in prepis diplomskega dela itd.,itd., in potem je na podlagi političnega kupčka ja postala predsednica EU,taka nikoli in nikdar njo ni nihče izvolil,in takšna oseba meni nima kaj pamet soliti.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.05.2024 ob 14:27 Karel K. gost

        Funkcionarji EU so odlagališče odpadnih politikov iz vseh članic, ne samo Nemčije. To kar si napisal je res, da ni bila sposobna vendar je bila Mewrklove ljubljenka in ji je priskrbela skupajs Makronom, da je dobila še boljšo službo. Tako je tudi v Sloveniji, ko v Bruselj odhajajo privilegiranci nesposobni, nekateri za nagrada, drugi, da se jih slovenska politična dvokomponentna elita znbebi, kot konkurence. Seveda so jo izvolili za predsednico komisije v EU parlamentu in je legalno opravljala to funkcijo in ker bodo v ta parlament spet prišli odpadniki iz EU držav, bo še naprej ona opravljala naslednjih pet let to funkcijo. Zato vidiš EU nima nobenega odločnega mnenja ampak se prilagaja dnevnopolitičnim potrebam v močnejših članicah EU in politični opredelitvi v državah EU. Saj pa je Ursula nedavno rekla, da bo šla tudi v koalicijo z ekstremisti kot so AFD, Orban, Le penova.....

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.05.2024 ob 14:33 gost

      Hej,če bi le v SLO.bilo kaj takih ekstremistov kot si jih zgoraj naštel.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.