https://www.btc-city.com/sl/murska-sobota/vsi-ponudniki/ponudnik/city-murska-sobota/telemach
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Enotnost, solidarnost, reševanje: Praznujemo svetovni dan Rdečega križa

08.05.2024 ob 6:05  

Vsako leto 8. maja po vsem svetu obeležujemo svetovni dan Rdečega križa, praznik, ki je posvečen delu te mednarodne humanitarne organizacije.


Ta dan je priložnost, da se ozremo na vrednote človečnosti, solidarnosti in pomoči, ki jih Rdeči križ simbolizira in izvaja že več kot 150 let.

Rdeči križ, skupaj s svojo sestrsko organizacijo Rdečim polmesecem, je prisoten v skoraj vsaki državi sveta. Njegovo poslanstvo je zagotoviti pomoč in zaščito ljudem v stiski, ne glede na njihovo poreklo, vero, raso ali politično prepričanje. Njihovo delo obsega različna področja, kot so pomoč ob naravnih nesrečah, oskrba ranjenih v vojnah, zdravstvena oskrba in podpora ranljivim skupinam, kot so migranti in begunci.

Pomembno je razumeti, da je delo Rdečega križa ključnega pomena v ohranjanju dostojanstva in človeškega življenja v najtežjih razmerah. Njihovi prostovoljci pogosto delujejo v nevarnih okoliščinah, kjer je vsaka sekunda ključnega pomena. Njihova požrtvovalnost in pogum so vir navdiha za vse nas.

Ob Svetovnem dnevu Rdečega križa se spominjamo tudi vloge te organizacije pri spodbujanju mednarodnega humanitarnega prava in zaščite civilistov v času vojn in oboroženih konfliktov. Njihovo delo ni le omejeno na nudenje pomoči v nujnih situacijah, temveč tudi v dolgoročnem prizadevanju za izgradnjo trajnega miru in sprave.

Kako lahko vsak izmed nas prispeva k delu Rdečega križa? Obstaja več načinov, kako podpreti to pomembno organizacijo:

  • Donacije: Finančna sredstva so ključna za financiranje njihovih programov pomoči in reševanja po vsem svetu.
  • Prostovoljstvo: Številne naloge Rdečega križa so izvedene s pomočjo prostovoljcev. Svoj čas in sposobnosti lahko darujete za pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo.
  • Širjenje ozaveščenosti: Delite informacije o delu Rdečega križa v svoji skupnosti in na družbenih omrežjih. Ozaveščanje je ključno za zagotavljanje podpore in razumevanja za njihovo delo.
  • Pridružitev lokalnim enotam: Če želite biti bolj aktivno vključeni, lahko razmislite o pridružitvi lokalnim enotam Rdečega križa in sodelujete pri njihovih dejavnostih na terenu.

Svetovni dan Rdečega križa nas spomni, da smo vsi del globalne skupnosti, ki se mora združiti v času krize in stisk. To je dan, ko izrazimo hvaležnost in spoštovanje do vseh, ki delajo za to, da bi naš svet postal boljši in bolj sočuten kraj za vse nas.

Foto: Arhiv Pomurec

    Komentarji

    1. gost
      08.05.2024 ob 7:19 gost

      PA KRADE TUDI ŽE 150 LET !

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.