https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurskim kmetom težave povzročajo ličinke hroščev

22.06.2012 ob 14:16  

Kmetje v severovzhodni Sloveniji imajo letos velike težave s škodljivci strune, ki so uničili že več kot 30 odstotkov koruznega pridelka. Zato Sindikat kmetov Slovenije zahteva ukinitev prepovedi uporabe tretiranega semena, sprejete lani ob pomoru čebel. Ne izključuje tudi tožbe proti državi zaradi povzročene večmilijonske škode kmetom.


Strune so ličinke hroščev pokalic, ki uničujejo podzemne dele rastlin. Poleg koruze napadajo tudi druge poljščine, predvsem sladkorno peso, krompir in zelenjavo.

Množično so se začele pojavljati letos, ko kmetje v skladu s odredbo takratnega ministra za kmetijstvo Dejana Židana, sprejeto konec aprila lani, ne smejo več uporabljati določenih fitofarmacevtskih sredstev za zatiranje talnih škodljivcev. Kot alternativa je bil na trgu ponujen talni insekticid Force 1,5 G, ki pa v predpisanem odmerku po izkušnjah kmetov nima učinka, temveč je le še podražil proizvodnjo.

Ličinke pokalic povzročajo preglavice kmetom (foto: Bodieko.si).

Podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije in vodja območne enote Kmetijsko-gospodarske zbornice Milan Unuk je na današnji novinarski konferenci na Ptuju poudaril, da je bila sprejeta odredba nepremišljena in neučinkovita, za kmete pa je pomenila velik udarec in v nekaterih primerih celo ogrozila njihov obstoj. "Kmet mora dobiti to škodo povrnjeno," je zatrdil.

Predstavnik Kmetijsko-gozdarske zadruge Murska Sobota Stane Kapun je izpostavil, da takšne prepovedi ne pozna nobena druga država, kar slovenskega kmeta postavlja v neenakopraven in nekonkurenčen položaj. Kot vodja Čebelarske zveze Pomurja je prav tako spomnil, da ni bilo nikoli dokazano, da je za pomor čebel kriva ravno tretirana koruza. Čebele naj bi umirale tudi letos, ko se te koruze ne sme več sejati.

Kar zadeva okoljske vplive, je insekticid Force 1,5 G po besedah Drage Zadravec s Kmetijsko-gozdarske zadruge Maribor še bolj nevaren kot prej uporabljana sredstva. "Škoda bo velika tudi v prihodnjih letih," je zatrdila. Ker letošnjega pridelka ni več mogoče rešiti, kmetje zahtevajo ukinitev sporne odredbe za prihodnja leta. Za letos pa upajo, da jim bodo na ministrstvu za kmetijstvo pomagali z odškodninami.

Poleg strun kmetom, predvsem v Pomurju, povzročajo škodo tudi vrane, ki so na nekaterih območjih pojedle do 40 odstotkov semen. V Podravju pa je zadnje čase vedno bolj opazen pojav miši, ki napadajo predvsem žita.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.