https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Vsi ti nasveti

 

Na spletu, v knjigah, na predavanjih in še marsikje drugje lahko najdemo kopico nasvetov, kako biti srečen in uspešen v življenju. Vedno več je gurujev življenja ali posameznih področij le-tega, prav tako pa mojstrov na poslovnem področju. Nenazadnje sem tudi sam na tem blogu spisal kar nekaj razmišljanj o tem, kako k bolj kakovostnejšemu življenju.


Vendar kot velikokrat poudarim, eno je svetovati, drugo je zapisano živeti. Nujno je, da ne zamešamo marketinga rešitev ali določene osebe z dejanskim realnim stanjem, ki se imenuje življenje; enako zmoto nam servirajo reklame za različne izdelke. V resnici vsi dobro vemo, da nas otrok ne bo imel nič raje, če mu kupimo piškot določene znamke, in naše življenje ne bo nič kaj bolj srečno, če kupimo določeno znamko paštete. Tako enako ne pomeni, če se nekdo trži na nekem področju življenja kot ekspert, da nima v življenju izzivov. Kljub vsemu, da se tega zavedamo, marketing pač še vseeno deluje. Vendar kot pravi Seth Godin, veliki guru marketinga, so marketingaši lažnivci.

Ni ga zemljana, ki bi živel kot kralj na zemlji. Res je, da nekateri pridejo na naš prelepi svet bolj počivati, kot drugi, kljub vsemu pa vsakemu nekje žuga Saturn, vsakemu so dani svoji izzivi, ki jih mora premagati v življenju. Pri tem je logično, da izzivi, ki so dani posamezniku, se njemu zdijo najtežji. Za nekoga je nekaj gromozanski izziv, kar je za drugega nepomembna distrakcija, ki jo takoj z lahkoto odpravi. In obratno.

Vsekakor velja, da lahko s trdim (a lahko prijetnim) delom na sebi močno izboljšamo kakovost našega življenja. Če se ozrem desetletje nazaj, je bilo na primer moje življenje bistveno drugačno, tako z vidika ljudi, ki so me obkrožali, kot z vidika razmišljanja, vrednot, vzorcev delovanja ipd. Ne dvomim, da bo čez deset let zopet povsem drugačno.

Vseeno pa se izzivi v življenju nikoli ne končajo. Bolj, kot si uspešen, večji so izzivi. Drugače v življenju enostavno ne rasteš. To pomeni, da je iluzorno pričakovati, da kdor koli živi brez izzivov na tem našem dragem planetu, pa naj bo še tako velik guru. Res je, da imaš lahko več življenjske energije, si bolj zadovoljen sam s sabo, si bolj srečen v življenju, je več svetlih dni, če delaš na sebi, vendar na koncu izzivi še vedno ostajajo. Edini, ki nimajo v življenju izzivov so tisti, ki so na pokopališču.

Tako najboljši poslovneži v življenju doživljajo bankrote, tudi po že vidnih uspehih (npr. Donald Trump), tako se je tudi Anthony Robbins, največji guru osebne rasti na svetu ločil, tako je tudi Jezus razdejal tempelj, Siddharta Gothama zapustil svojega sina in umrl od zastrupitve z mesom, ipd. Življenje je dinamika izzivov s katerimi se moramo neprestano soočati. Res pa je, da nižja kot je raven naše zavesti, bolj v življenju trpimo. Se pravi bolj, kot delamo na sebi, bolj bi morali biti srečni, kljub temu, da se raven izzivov veča.

Glavni namen te objave je izpostavitev dejstva, da ne glede na vse super nasvete, ki jih preberete kjer koli, ne jemati za samoumevno, da so avtorji za vse veke osvojili predavano lekcijo. Še več, nikakor se ne smete obremenjevati s tem, da nekdo živi sanjsko življenje na določenem področju, medtem ko se vi zgolj borite. Vsak doživi trenutke šibkosti, vsak izgubi voljo, vsak mora stopiti korak nazaj. Vsak lahko napiše nasvet, vendar pride trenutek, ko se ga tudi sam ne more držati. Koliko stvari sem sam zapisal, pa pridejo obdobja, ko počnem ravno nasprotno.

Zato je ključno, da razvijemo zdrav odnos do vseh teh nasvetov. Kakšen je zdrav odnos?

(1) Realna pričakovanja – Moramo imeti realna pričakovanja, tako do sebe, kot tudi drugih, vključno z guruji, kar pomeni, da človek ni robot – ko nekaj sprogramiraš to velja za vedno. Nasvet je zgolj usmeritev, ki pač ne velja v vsakem prostoru in ob vsakem času; gre zgolj za idejo, kako naj se z nečem soočimo oziroma kaj je morebitna rešitev, da pridemo do stanja, ki si ga želimo. Nič več.

Nikoli ne smemo pozabiti na halo efekt, ki je sestavni del človekove psihologije. To pomeni, da če nekdo izstopa na nekem področju (lepota, pamet, dosežki ipd.), mu prepisujemo izjemne lastnosti tudi na drugih področjih. Težko namreč pomislimo, da je kakšen zvezdnik poln karakternih šibkosti, slabosti, mogoče celo slabega srca ipd. Vendar ima vsak človek svoje napake. Nujno je, da se v življenju zavedamo tega psihološkega efekta in ne poveličujemo ljudi ob tem, da nižamo svojo lastno vrednost. Torej, če je nekdo napisal izjemen nasvet na nekem področju, to še ne pomeni, da mu vsa področja življenja tečejo, kot namazana.

Dvomim, da kdor koli od najbolj znanih gurujev osebnostne rasti živi vse svoje napisane nasvete. To bi bilo možno zgolj, če bi bil neke vrste robot. Zato je nujno, da niste prestrogi do sebe ali še enkrat na podlagi halo efekta poveličujete druge.

(2) Lastno izkustvo – Vedno si moramo zapomniti dejstvo, da nauki za posameznika niso nič, vendar se mora sam pri sebi učiti. Se pravi da je vedno nujno, da vsak nasvet, če se nam zdi ta smiseln, integriramo poskusno v naše življenje, potem pa na lastni koži presodimo, ali je to nekaj za nas ali ne. Kar nekaj deluje za nekoga, ni nujno, da deluje za nekoga drugega. Nasvet je ideja, ki jo moramo vrednotiti na lastni koži.

(3) Izboljšanje nasveta – Ne obstaja niti ena sama ovira, da ne bi na podlagi lastnega izkustva nasvet celo izboljšali in prišli do točke, ko lahko sami delimo našo izkušnjo z drugimi. Tako izboljšano idejo posredujemo drugim v obliki nasveta, kako se soočiti z določenim izzivom. Ni gurujev in drugih, vendar smo vsi guruji, če se le v življenju nekoliko bolj potrudimo. Se pravi, vedno je prav, da izhodiščni nasvet poleg vrednotenja skušamo izboljšati. Vsak ima kapacitete, da razvija ideje na posameznih področjih življenja. Množenje idej, pomeni še več izjemnih idej.

(4) Sosedova trava ni nič bolj zelena – Vsak ima svojo pot do uspeha. Vsak ima svoje izzive. Vsak ima področja, ki mu tečejo, kot namazana in področja, kjer mora garati. Vsak lahko skozi življenje razvija veščine. Vsak kdaj poklekne pred življenjem. Življenje samo je tisto, ki pripelje do tega, da lahko svoje izkušnje deliš z drugimi. Izkušnje življenja pa niso prihranjene nikomur. To pomeni, da tudi vi lahko postanete guru, tudi vi lahko napišete knjigo ali začnete pisati strokovni blog.

Vse, kar je potrebno je, da začutite, kot del vašega poslanstva, da ideje, ki so vam izboljšale življenje, delite z drugimi; z namenom, da bo lepši celotni svet. Več vrednosti, kot boste ustvarili, bolj boste nagrajeni. Seveda za pravo ciljno skupino. Vsak guru je zgolj človek, tako kot vi, kar pomeni, da ste tudi vi že guru. Mogoče je čas, da začnete vaše najmočnejše izkušnje življenja deliti z drugimi.

(5) Tudi jeklo se stali – Kot omenjeno, življenje ne funkcionira tako, da nekaj obvladaš, potem pa to velja za vse življenje. Življenje je dinamično in zahteva neprestan razvoj. To pomeni, da pridemo v obdobja, ko se nasveti porušijo in ne delujejo več. Takrat je potrebno iskati nove rešitve. In vsakega človeka doletijo obdobja, ki so tako težka, da svojim nasvetom ne mora več slediti; to je korak nazaj, ki zahteva ponovno reorganizacijo osebnosti; to pa terja, čas, voljo, energijo, psihološko moč ipd. Stvari padejo narazen, da se lahko sestavijo nove stvari. Vendar se vse dogaja po nekem procesu.

Zato nikoli ne občudujte, kar je nekdo napisal. Nikoli ne občudujte, kako je nekdo bogat, lep, pameten, uspešen ipd. Ne občudujte nasvetov nekoga. Nikoli slepo ne verjemite, da je nekdo boljši od vas, ker ima pač dober marketing. Edino prav je, da človeka osebno spoznate in ugotovite, ali uživate v družbi tega človeka, ocenite ali lahko občudujete njegov izgrajen karakter – dejanja in pristop, ne glede na trenutno stanje (npr. biti brez denarja je trenutno stanje, biti reven je stanje duha) ali pretekle dosežke (lahko je imela vmes prste le sreča); obenem pa čutite prekipevanje od ljubezni iz srca tega človeka in se nato od tega človeka tudi kaj naučite; ob tem, da se bo tudi on učil od vas – takrat je odnos namreč usojen, predvsem pa vzajemen. Vse to je bistveno bolj pomembno, kot vsi te nasveti – dejansko srce človeka. Enako, kot velja za pamet, lepoto in druge precenjene stvari.

Drugače pa si zapomnite, cel svet je lahko vaš, leži na vaši dlani, tako kot na dlani vseh tistih, ki delijo nasvete. Velikokrat je lahko celo bistveno bolj vaš, kot njihov. Na vas pa je, kaj boste vi naredili z vašim življenjem. Nasveti ne smejo biti za vas nič, sami pri sebi se morate učiti. Nasvet je lahko zgolj dodatna ideja, izhodišče, kje začeti. Nikoli pa se ne sekirati in obremenjevati, če ne morete slediti preveč nasvetom hkrati. Ni ga živega človeka, ki bi mu to uspelo. Zgodba življenja in osebnostna rast se dogaja postopoma. Korak za korakom. Ne glede na to, kaj piše v knjigah ali na internetu.

www.blazkos.com 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.