https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Prekmurci, lahko smo ponosni nase!

21.8.2012  

Vsako leto znova ena in ista pesem. Okrog sredine avgusta se nekje v Prekmurju priredi velika proslava. Enkrat tu, drugič tam, a pomembno je le to, da je v Prekmurju. Zakaj? Jasno! Praznujemo dan, ko so se Prekmurci davnega leta 1919 uradno priključili k matičnemu narodu. »Madžari« smo tako postali »Slovenci«, a še vedno prepogosto pozabljeni narod.

 

Dogodek priključitve Prekmurja Sloveniji je v zgodovini napisan z velikimi črkami, saj smo v tem primeru v Sloveniji edinokrat po prvi svetovni vojni uradno za zeleno mizo pridobili del svojega ozemlja. Na zahodni meji smo po določilih mirovnega sporazuma izgubili Primorsko in del notranjosti, po mednarodni intervenciji, ki je terjala plebiscit, pa smo na Koroškem izgubili velik del narodnega ozemlja, pa čeprav smo ga deloma pred tem osvojili z vojaško silo. Slovenija je dobila torej to, kar je njenega. Sicer pa kaj vam bom težila z zgodovino. Tega se že dovolj učimo v šoli.

In če smo »Madžari« tako uradno postali »Slovenci«, nas od »Slovencev« še vedno loči marsikaj. Prekmurci smo znani po tem, da smo zelo radodaren narod. Če kogarkoli vprašate, kaj vse je doživel, ko je prišel v Prekmurje, takoj omeni, da je bil z vseh strani izredno lepo sprejet ter da nikoli ni bil lačen ali žejen. Od domače žlahtne kapljice, do domačih kulinaričnih podvigov in stalno polne mize. Da smo Prekmurci na pragu revščine? Mogoče res, vendar bi za drugega še vedno dali več, kot sploh imamo. Mogoče prazen žep, a veliko srce, prekmursko srce.

Foto: wikipedia

Omeniti velja tudi naše narečje. Mešanica nečesa, ki ga le redko kdo razume. Čeprav smo zaradi tega še vedno pogosto Madžari in ne Slovenci, se prekmurščini ne odpovedujemo. Žalostno je edino to, da se s časom izgubljajo tiste stare pristne besede, ki so jih uporabljale naše prababice in babice. »Kak je inda fajn bilau, nej?«

Še bolj žalostno pa je dejstvo, da se na nas prepogosto pozabi. Marsikdo nas gleda postrani, politiki se pri nas pokažejo le pred volitvami in proslava, ki je prejšnji teden bila v čast prej omenjenemu prazniku, je le dokaz temu. Vsi predsedniški kandidati v prvi vrsti, vsi nasmejani in kar naenkrat vsi dobro vejo, kje stoji katero podjetje in v katero smer teče reka Mura. Isto velja za medije - ti pišejo o nas le takrat, ko se zgodi nekaj slabega – najvišja stopnja brezposelnosti, suša, revščina. Žalostno, ne?

A vseeno se ne damo. Ali naj kar rečem, da se ne dajmo? Bodimo ponosni na to, kdo smo. Bodimo ponosni na svoje poreklo, na svoj jezik, na svojo narodno nošo, na svojo radodarnost, na svojo žlahtno kapljico, na svojo odlično kulinariko, na uspehe naših športnikov, pevcev, igralcev in drugih akterjev ter ostanimo še naprej Slovenci, ki kljub praznemu žepu imamo izredno veliko srce. Mogoče spregledani, a nikoli nevidni. Prekmurci, ponosna sem na nas!

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.08.2012 ob 13:48 vseved gost

      Prispevek je odličen! Vsaka čast avtorici! Sem Slovenec, živim na dvojezičnem področju. Poznam zgodovino teh krajev, udeležujem se prireditev tega in onega naroda. Opažam pa naslednje: ne samo, da nas poltika zapostavlja in nas res obiščejo (v glavnem) samo v predvolilnem času, ampak tudi sami Slovenci, živeči na tem področu ne naredimo kaj dosti za prikaz svoje identitete. Dočim madžarski narod ponosno pokaže, kaj so, od kod so in kaj pomenijo na tem koščku naše države. Pa ne zaradi borbe med narodi (tu so prisotni še v veliki meri Hrvati in Srbi), ampak v čast zgodovini zadnjega stoletja, bi morala slovenska oblast za tu živeče Slovence storiti še marsi kaj. In ne samo pred volitvami.

      29 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.08.2012 ob 16:18 nace gost

      Jaz pa menim, da se je ta avtorica zgubila v času. Mene kot prekmurca so naprimer v Ljubljani obravnavali enako kot korošca, primorca... Je pa res, da prihaja do majhnih trenj, kar je absolutno normalno. Slabo gospodarstvo in vzrok, da politiki ne prihajajo k nam pa nima nobene veze s ponosom in neko pozabo:) Center dogajanja je pač v Lj in tako bo tudi ostalo. Moram pa pripomniti, da mi je full nevljudno ko prekmurec teži v Lj v svoji prekmurščini, katero tam noben ne razume. Zato je pomembno se tudi včasih malo prilagoditi,

      26 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.08.2012 ob 16:40 eh gost

      @nace dol si leži ka ti vročina škoudi,pa neka si spij ka si dehidrejrane...

      25 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.08.2012 ob 17:46 Kupinar gost

      Ok, všečno napisano. Ali napisati "Omeniti velja tudi naše narečje. Mešanica nečesa, ki ga le redko kdo razume ..." pa je vseeno nekoliko prelahkotno. Prekmurščina ni (zgolj) narečje, temveč JEZIK in to KNJIŽNI JEZIK. Za to izpolnjuje vse temeljne atribute: v njem so napisane knjige, se piše (še več se ga je pisalo), se ga govori (gučij) in ima slovar knjižnega jezika (avtor dr. Vilko Novak). Torej ne gre za nobeno"mešanico nečesa" temveč za JEZIK. In zakaj "ga le redko kdo razume"? Zato ker gre za enega najžlahtnejših ostankov staro slovanskega jezika. Vsaj mi Prekmurci moramo o svojem jeziku gojiti žlahtenjše mnenje.

      28 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.08.2012 ob 17:57 Kupinar gost

      Pa še nekaj, MI NIKDAR NEJSMO BILI "MADŽARI" !!!!! MI SMO SIGDAR BILI "SLOVENJE", SLOVENCI, PREKMURSKI SLOVENCI, tou in samo tou !!!!! Vougri so nas negda (naše prednike) zvali "Vendi" - in tou je niti slučajno NEJ isto kak "Madžari". Samo telko, ka se nemo sami sebe 'obmetavali' z "Madžari" .... lejpo vas prosin!

      26 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.08.2012 ob 18:13 gost gost

      NACE TEBE JE OČITNO SRAM POVEDATI V LJ: DA SI PREKMUREC:

      24 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.08.2012 ob 18:23 sss gost

      nace...ser.. se ja na tebe....tebe je sran povedat da si prekmurc

      22 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.08.2012 ob 18:56 xxl gost

      Prekmurci se vedno prilagajamo. Kama koli pridemo. Pa či je tou LJ ali ge koli indri. San pa že san doživo ka so me meli za Madžara, kda san po prekmurski gučal.

      21 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.08.2012 ob 21:42 sss gost

      nace...primi ga...na

      16 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      22.08.2012 ob 1:13 23232 gost

      Pa ka je z vami? Nace je nige nej napiso, ka ga je sran povedati, ka je Prekmurec. Pravo je samo, ka se prilagodi in guči slovenski jezik, nej pa narečje, ka ga ležej razmijo. Ka je pa v ton narobe? Nika, tudi ostali bi se mogli isto prilagajati, je pa dejstvo, ka se prekmurščina bole razlikuje od slovenskoga zbornoga jezika kak kera drujga narečja.

      19 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      22.08.2012 ob 11:06 pikanai gost

      PONOSNA PREKMURKA!!!!!!!!!!!

      16 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. slavko1958
      22.08.2012 ob 12:08 slavko1958

      Prekmurci smo najbolj zavedni Slovenci

      20 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      24.08.2012 ob 20:12 PREKMUREC gost

      Prekmurci smo sploj nej slovenci, mij smo samo en edijno Prekmurci.

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.08.2012 ob 14:10 gost gost

      prekmurci ste zečiči in stavrosi..torej rvatini..tu nega nikše debate..

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      25.08.2012 ob 19:49 prekmurec gost

      Avtorica tega članka je šla preko meje svojih zmogljivosti. Žal ampak ta članek je totalna bledarija. In kot vidim se dosti komentatorjev sploh ne zaveda kaj berejo (mogoče to izhaja iz nizkea izobraženosti).

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      26.08.2012 ob 17:52 Prekmurka-šolana v antropologiji gost

      Še najbolj bi se lahko strinjala v prvi vrsti z Nacetom, potem pa tudi s "prekmurcem". Članek po mojem mnenju žal vsebuje, kar preveč zastarelih, v času izgubljenih stereotipov, med njimi tudi samovoljnih, družbeno nedogovorjenih fraz. Lepo, da ste/smo ponosni na svojo identiteto in da veste (?) kaj bi naj pomenila oz. vsebovala, vendar pa tako članek kot večina izjav žal izraža nekakšno zgubljenost, na nek način neopredeljenost in celo iskanje identitete na podlagi nekih zunanjih faktorjev.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      26.08.2012 ob 18:17 Kupinar gost

      Samo PRITRDIM lejko zadnjima dvema komentaroma!!! Kda bomo delali nadgradnjo tovrstnih 'lahkotnih pogučavanj', vaju "prekmurec" in "Prekmurka-šolana v antropologiji" pozoven zraven ... :-) Če sta seveda zaintereserana. Avgusta 2019. de pestro ... pa tudi že pred tem ;-) No, saj se pravzaprav že nekaj časa dogaja - samo opaziti trbej ....

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      26.08.2012 ob 18:21 Kupinar gost

      Naj malo dopolnim prejšnji stavek: Kda bomo delali RESNO nadgradnjo, MIMO tovrstnih 'lahkotnih pogučavanj' ...

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      26.08.2012 ob 21:06 . gost

      prekmurci so mešanica hrvatov in madžarov..

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. porabje
      22.10.2012 ob 8:21 porabje

      Prekmurci in Porabci ni mešanica, samo v takšoj krajini živejo, gder se srečajo razločne kulture. Kulture Vougrov, Nemcov, Hrvatov, Slovenov. Eto srečanje pa vplíva na jezik, šege pa drüge

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      27.11.2012 ob 15:46 (Y) gost

      No, pa Naceja nej trbej zaj rastrgati zavolo toga, on pač živi po liniji najmanjšega odpora, pa njemi je verjetno zgüba časa, ka de v LJ nekomi nekaj v prekmurščini razlago. Samo ka pa ljubljančani, gda prijdejo k nan? Njin pa nej trbej znati prekmurski, pa bi se mogli bar malo potrujditi, či prlej nej gda so lačni. Pa naj si tej dodatek cuj k porciji šteroga bi tak ali tak doubili, fajn zaslujžijo! Či se je naš Luksii lejko nafčo...

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.