https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Desa Muck: V življenju sem počela marsikaj, bila sem tudi zasvojena z računalniško igrico

Gornja Radgona, 27.03.2013 ob 8:00  

Desa Muck, ki je zadnje dni uživala na masažah v Radencih, je včeraj v prostorih knjižnice v Gornji Radgoni klepetala s Katarino Rauter in vsemi, ki so jo želeli spoznati. Velika ljubiteljica živali, vegetarijanka, nekaj časa tudi zasvojenka z igranjem računalniških igric, ki zase pravi, da dobro opazuje, je spregovorila o svojih knjigah, svojih razmišljanjih in še čem.

Lažnivi Suzi je bila podobna samo v najstniških letih

Zase pravi, da je svoje talente pozno opazila in pozno začela uporabljati. Ker hoče biti poštena do ljudi, ki bodo brali, v končni fazi pa tudi do naročnikov, vedno da vse od sebe. "Doslej je bilo že 45.000 izposoj vaših knjig, premagali ste tudi Svetlano Makarovič," v pogovoru z njo pove Katarina Rauter, vodja knjižnice v Gornji Radgoni. Ob tem se je Desa Muck odzvala z "Ja ne vem, mislite, da ve?" in nasmejala vse, ki so prišli na klepet z njo. 

Desa Muck z veseljem poudari, da je bila stara mama njena največja ljubezen (poleg ostalih seveda), da je velika ljubiteljica živali in zato tudi vegetarijanka. Glede Lažnive Suzi, za katero so ponekod pisali, da je avtobiografski roman, slednje zanika. Prizna, da se je kot otrok in najstnica sicer tudi lagala, verjetno iz podobnih razlogov kot Suzi. "Verjetno zato, ker me sovrstniki niso sprejeli", razloži. Želela je biti sprejeta, a ni sodila v "formo otrok", kot jih sama imenuje, tistih otrok, ki so popularni. "Ti otroci niso nič posebnega, ampak imajo v sebi t.i. "lidersko energijo". Jaz sem se naučila, da lider ne bom, ampak da bom imela mir pred zasmehovanjem, če bom zabavna, oziroma če se bom delala boljše norca iz sebe, kot drugi," razloži.

Ljubezensko za najstnike, ki se dogaja do pasu

Prizna, da pisatelji včasih dobijo navodila oziroma t.i. naročilo založb, za katere pišejo, ča sama tega ne dojema tako, kot si nekateri predstavljajo. S strani Vasja Cerarja, pokojnega urednika Mladinske knjige, je nekoč prejela navodilo, da naj napiše ljubezensko knjigo za najstnike, ki se dogaja do pasu. "Kaj bom napisala, kdo bodo osebe ... je moja odločitev, sem popolnoma svobodna," pojasni in doda, da je potrebno za pisanje po naročilu imeti precej discipline. Pisanja nima za poklic, ampak za poslanstvo.

Piše tudi kolumne

"Večino kolumen bi danes napisala drugače," prizna Muckova. A je vesela, da nima te možnosti, saj ljudje vedno rastemo in se razvijemo. Vse kolumne, ki so se dotaknile odnosov med moškim in žensko, so bile takrat pisane v njenem zelo dramatičnem, kot se izrazi, osebnem obdobju. "Imam potrebo po sporočanju, ki je ne morem zatreti,"  pove in doda, da ima rada, da vsi razmišljamo.

V življenju počela marsikaj

Bila je risarka, delala je v vrtcu z otroci (tudi s posebnimi potrebami), izdelovala nakit, že kot sedemletno dekle je prvič stopila na oder Ljubljanske drame. Takrat se je tudi zaljubila v gledališče in od takrat zelo ceni starejše igralce. Nastopala je tudi v reklamah in filmih, v gledališču pa je začela ponovno nastopati šele pred 10 leti.

Je ljubiteljica konj, nekaj časa je bila celo lastnica ... Pove, da je opazila, da največ jahajo ravno najstniki, ki se zelo povežejo s konjem - ki so po njenem mnenju tudi "malo pubertetniki". Med drugim je izrazila razočaranje nad človeško pozabljivostjo. Pozabili smo namreč, da se je konj za nas vojskoval, oral, gradil, omogočal potovanja ... Nazadnje je napisala tudi mladinsko knjigo Nebo v očesu lipicanca, v katerem je v ospredje postavila ljubezen do živali, skozi katero, po njenih besedah, postajamo boljši ljudje.

Zasvojena z računalniško igrico

"Če bi bila sedaj najstnica in bi dobila računalnik v roke, ga ne bi več izpustila! Hvalabogu, da sem zdaj bolj stabilna. Zasvojena sem bila z Simsi, v moji igri so bile vse figure župani ali zdravniki, vsi so imeli lepe hiše in za razliko od naše, kjer je vladal kaos, je bilo v njihovih vse pospravljeno!" pove in izzove smeh vseh prisotnih. Ob tem pa se zahvali višjim silam, da jo je navdušenje nad igrico po enem letu minilo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.