https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Zmaga Zorana Jankovića - lokalna katastrofa nacionalnih razsežnosti

 

Zoran Janković je sinoči slavil (in z donacijami mestnih koncesionarjev velikodušno gostil ‘svoje Ljubljančane’), toda ‘najlepše mesto na svetu’ ga je za njegove dosežke v dosedanjem mandatu nagradilo z zvenečo zaušnico.

Za župana, ‘ki dela’, je glasovala dobra četrtina volivnih upravičencev; pred štirimi leti je zanj glasovala dobra tretjina (pravzaprav slabi dve petini) Ljubljančanov. Od leta 2006 je, z drugimi besedami, Janković izgubil 20.000 oziroma četrtino volivcev. Relativno boljši dosežek kot leta 2006 je Jankoviću prinesla komaj 45-odstotna volivna udeležba.

Z volilno udeležbo je bila Ljubljana včeraj pod slovenskim povprečjem; pred štirimi leti je bila z 58-odstotno na državni ravni; skupaj je prišlo volit več kot 30.000 upravičencev manj. Še drugače, včeraj je v Ljubljani za župana skupaj glasovala le slaba petina več upravičencev, kot je pred štirimi leti dobil glasov zmagovalec.

Že ti najbolj splošni podatki o volilni udeležbi in udeležbi pri glasovanju o županu v Ljubljani pa seveda niso klofuta samo za Jankovića, ampak vse njegove tekmece in svetniške liste. Podrobnejši vpogled v sestavo včeraj glasujočih bi verjetno pokazal še druge ‘neprijetnosti’: skoraj popolno odsotnost mladih volivcev (tja do 40. leta), izjemno abstinenco visoko izobraženih ...). Kdor ima veselje, takšne podatke razlagati kot zmago in nekakšen dokaz, ‘da se svobodna Ljubljana ničesar ne boji’ in podobno, pač ima ustrezno voljo do moči.

Na državni ravni je volilna udeležba padla nekaj manj kot v Ljubljani (in tudi, denimo, Bojan Šrot in Franc Kangler sta tokrat zmagala z občutno manj glasovi ob precej nižji udeležbi kot pred štirimi leti), toda razloga za zadovoljstvo ne bi smel imeti prav nihče, nobena stranka, lista ali županski kandidat. Še zlasti nobena stranka. Janez Janša je sinoči sicer sijajno razložil, zakaj bi moral Borut Pahor ponuditi odstop svoje vlade (kot je pred štirimi leti v vlogi premiera Janša imenitno utemeljil, zakaj so lokalne volitve ‘nekaj drugega’ kot državnozborske), toda glavno ‘sporočilo’ včerajšnjih lokalnih volitev ni nezaupnica vladni koaliciji (še manj ‘zmaga’ pomladanskih strank), temveč odvrnitev od politike, politične kaste sploh, apatija in letargija volivcev, pasivni protest vseh (volivcev) proti vsem (politikom), demoraliziranih proti diskreditiranim.

S padcem na polovično volivno udeležbo se slovenski politični prostor za ‘neodvisne in drzne’ povzpetnike odpira še bolj na široko. Janković, Kangler, Šrot, Boris Popovič, Anton Štihec & Co so navzlic medsebojnim razlikam kolektivni nosilec svojevrstne politične populizacije (da ne rečem berluskonizacije) Slovenije, to, da se je ljubljanski župan sinoči spretno izmikal jasnemu odgovoru na vprašanje, ali namerava čez dve leti s svojo listo (spremenjeno v stranko) na državnozborske volitve, pa je v tej luči zlovešče znamenje. Z ne preveč domišljije si je mogoče predstavljati, da bo po še dveh letih Pahorjevih ‘reform in izstopnih strategij’ ter Janševih ‘drugih republik in interpelacij’ nacionalno koalicijo ‘lokalnih guvernerjev’ lahko zaustavila le še velika koalicija včerajšnjih poražencev (z dodatkom Desusa), ki sta se razglasila za zmagovalce. Morda.

Razgledi.net

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. PREKMUREC
      13.10.2010 ob 7:34 PREKMUREC

      Članek odraža realno stanje. V toj megli strank dejansko iščejo"neodvisni in drzni" povzpetniki svoj položaj. Pa še več do ščeli.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.