https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na 16. srečanju diabetikov Pomurja o problemu debelosti otrok

Razkrižje, 08.07.2013 ob 7:30  

V soboto se je v kulturno-športnem centru Zavirje v Razkrižju odvilo že 16. srečanje diabetikov Pomurja.


Že šestnajstič zapovrstjo so se zbrali diabetiki iz Pomurja ter si izmenjali poglede na to bolezen, ki je zelo razširjena po vsem svetu. Zbralo se je nekaj čez sto sladkornih bolnikov. Program je vodila predsednica društva diabetikov Ljutomer, Majda Slavinec. Pripravili so številne aktivnosti, kot je nordijska hoja pod strokovnim vodstvom terapevta, kratki pohodi in ogledi v prazgodovinski naselbini na obrobju vasice Šafarsko ter druženje, ples in zabavne igre. Društvo danes šteje 126 članov, predvidevajo pa, da je število obolelih za diabetesom štirikrat večje.

Dr. Nataša Pitz, zaposlena v Splošni bolnišnici Murska Sobota, je dejala, da ima vsak deseti Pomurec sladkorno bolezen in da ta bolezen vodi v slepoto, okvaro ali celo odpoved ledvic, kap, amputacijo udov in še bi lahko naštevali. Zaradi te bolezni vsakih osem minut na svetu umre en oboleli. Dr. Pitzova zato kot preventivo svetuje zdrav način žvljenja, gibanje vsaj pol ure na dan in ohranjanje telesne teže, ki je največja težava diabetesa.

Dejala je tudi, da sladkorno bolezen lahko danes štejemo med epidemijo, saj je obolelih že 240 milijonov ljudi na svetu. Po raziskavah bi jih naj bilo leta 2025 380 milionov. Kot je še dodala, pa je najhujše dejstvo, da obolevajo vedno mlajši, tudi otroci. Po zadnjih podatkih je v Sloveniji že več kot četrtina otrok predebelih in ti predstavljajo potencial za bodoče invalide. Pri tem je poudarila našo vlogo pri tem, da mladim rodovom predamo sporočilo, da je zdrav način življenja privilegij ne pa kazen, in da otrokom to dolgujemo in smo jim vzor.

Nadaljnje se je program odvijal z glasbenimi vložki, kosilom ter zabavo, zainteresiranim prisotnim pa so brezplačno izmerili tudi sladkor v krvi.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.