https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Občina Moravske Toplice: Izgradnja vrtca, investicija, ki je bila v načrtih več kot 10 let, se končuje

Moravske Toplice, 01.08.2013 ob 10:20  

V seriji intervjujev pomurske župane sprašujemo o aktualnem delovanju pomurskih občin, večjih projektih, ki se jih lotevajo na občinski ravni, težavah v občinah in o delovanju občinske uprave. Ob mnenju župana povprašamo tudi nekaj članov iz občinskega sveta, da izrazijo svoj pogled na delovanje občine v trenutnem mandatu.

V tokratnem intervjuju je bil naš sogovornik župan Občine Moravske Toplice, Alojz Glavač.

V mandatu 2010 do 2014 smo glede na razmere naredili mnogo. Nadaljevali smo z visokim odstotkom investicij glede na obseg proračunskih sredstev. Tako smo dokončali kanalizacijska sistema Moravske Toplice -vzhod in Sebeborci. Zgradili smo vodovodna omrežja Berkovci in Selo- Paserove grabe. Povečali smo enkratno pomoč družini ob rojstvu otroka na tisoč evrov. Ohranili smo dokaj visoko podporo delovanju turističnih, kulturnih in športnih in drugih društev v občini. Imamo 26 PGD, preko katerih skrbimo za požarno preventivo in ustrezno opremljenost ter usposobljenost. Smo največja občina v severovzhodni Sloveniji, saj površina meri 144km2. Naše komunalno podjetje Čista narava tako pozimi in poleti skrbi za preko 200 km cest in poti, kar predstavlja veliko proračunsko postavko vsako leto. Skrbimo za tri osnovne šole in šest enot vrtcev. Posebno pozornost namenjamo delovanju madžarske narodne samoupravne skupnosti, ki skrbi za ohranjanje vsestranske madžarske narodne identitete. Vsako leto preko trideset naših študentov dobi občinske štipendije. Skrbimo tudi za varstvo starejših tako v domovih za starejše kot z oskrbo na domu.

Dokončanje projekta Kulinarično jedro Ratkovci in Obnova stare šole Ivanci sta projekta ki se letos zaključujeta. Prav tako izgradnja vrtca v Moravski Toplicah prehaja v zaključno fazo. Ob nastopu mandata nisem upal, da bo ta največja investicija, ki je v načrtih že več kot deset let, zaživela. Srečen in vesel sem, da bodo otroci jeseni že v tem prelepem objektu. Jeseni začenjamo z gradnjo kanalizacijskega sistema Filovci, ki bo predvidoma trajala štiri leta. Najpomembnejši projekt seveda pa šele prihaja to pa je vodooskrba krak- B pomurskega vodovoda. Naša občina ima tu velik zalogaj, saj skoraj tretjina Goričkega parka leži v naši občini. Vrednost te investicije bo čez osem milijonov evrov v naši občini, pri čemer bomo morali angažirati tudi velik del lastnih proračunskih sredstev.

Proračun letos znaša 9,3 milijone evrov in je optimistično naravnan. Vsako leto praktično delujemo finančno izravnano. Trenutno tekoče servisiramo dva kredita izpred leta 2010. Letos imamo sicer predvideno tudi možnost zadolževanja za primer, da pri črpanju sredstev iz razpisov ne bi bili uspešni, saj moramo delovati finančno uravnoteženo. Zaradi rebalansa državnega proračuna, dviga DDV in sprememb drugih okoliščin bomo proti koncu leta pripravili rebalans proračuna. V vsakem primeru bomo vedno likvidni in finančno stabilni.

Naštel bom nekaj nalog ki jih tako ali drugače moramo v prihodnosti opraviti. Nadaljnja izgradnja širokopasovnih omrežij, izgradnja vodovoda, projekt izgradnje zdravilišča Rimska Čarda ob primernem domačem ali tujem investitorju in stalne naloge na področju javne infrastrukture razvetljava, kanalizacij, cest, pločnikov, kolesarskih poti...

Delo v občinskem svetu je korektno, včasih burno in polemično, vendar se trudim, da politične, značajske in osebnostne razlike ne morejo ogroziti skupnih nalog in ciljev. Formalne koalicije nimamo, tako tudi ne opozicije. Je pa res, da pri posameznih interesih prihaja do razlik pri odločanju svetnikov. Kot župan se zavedam, da moram delovati povezovalno in nekonfliktno za blaginjo občank in občanov ter tako tudi ravnam.

O mnenju smo povprašali tudi dva svetnika, Saša Koco in Ignaca Gabora.

Občinski svetnik Sašo Koca

S storjenim v tem mandatu sem zadovoljen, verjamem pa, da bi lahko uredili še kakšno stvar več, če ne bi izčrpali regionalnih razvojnih sredstev iz finančne perspektive 2007-13 v prešnjih mandatih. Pa tudi povprečnina s strani države se vsako leto zmanjšuje, zato je iz leta v leto težje izpeljati kakšne bolj pomembne infrastrukturne projekte. Zadovoljen sem, da smo uspeli zgraditi nov vrtec v Moravskih Toplicah, kar štejem med bolj prioritetno stvar, poleg seveda najpomembnejše stvari - Pomurskega vodovoda, ki pa še čaka na izgradnjo. Za "kaj več storiti" pa pričakujem, da bo lažje v novi finančni perspektivi 2014-2020, kjer bo občina spet lahko (s pametnimi projekti) črpala regionalni razvojni denar.

Proračun za leto 2013 je uravnotežen, tako da mi nimamo tolikšnih težav kot jih ima proračun naše države. V proračunu smo sicer zaradi investicij predvideli zadolževanje v višini enega milijona evrov, vendar kot vse kaže to ne bo potrebno, saj se bodo nekateri projekti premaknili kakšno leto ali dve naprej in ne bodo dokončani vse v letošnjem letu (npr. cesta Noršinci - Martjanci). Vsekakor pa obstajajo še rezerve, kjer lahko marsikaj prihranimo pri izdatkih. Recimo na prešnjih dveh sejah je potekala razprava glede zaprtja enote vrtca v Fokovcih, zaradi zmanjšanja stroškov vrtcev. Sicer smo ga še za eno leto ohranili, vendar smo pri razpravi in podatkih, ki so nam bili na voljo, ugotovili, da se marsikje v tem javnem zavodu lahko bolj racionalno dela. 


Nujno potrebni sta bili dve stvari: nov vrtec v Moravskih Toplicah in vodovod na goričkem delu občine (del Pomurskega vodovoda). Obe stvari seveda sta v letošnjem proračunu. Sam bi si sicer želel malenkost več denarja za društveno dejavnost (kultura, šport, turizem, gasilstvo, ...) in mogoče kakšen meter manj asfalta, vendar je situacija pač takšna kakršna je. Vsekakor bo v naslednjih letih potrebno nujno obnoviti stare vodovode, ki ne bodo vključeni v projekt Pomurskega vodovoda, ampak bodo samo priključeni nanj. Seveda pa bi želel, da bi se več vlagalo v turizem in turistične točke v naši občini ter samo promocijo turizma. Reorganizacija občinskega TIC-a bo v naslednjih letih skoraj nuja.

Glede dela in sodelovanja z ostalimi člani OS in županom nimam nobenih težav. Razprave so večinoma korektne in konstruktivne. Kar se tiče delitve v opozicijo in koalicijo - tega pri nas ni. Zavedamo se, da smo predstavniki vseh občanov in tako moramo tudi delovati, ne glede kje in kako smo bili izvoljeni. Konfliktov in prerekanj ter nagajanj sam osebno nimam rad, saj se držim načela, da lepa beseda vedno lepo mesto najde.

Občinski svetnik Ignac Gabor

Sem občinski svetnik Ignac Gabor. Zadovoljen sem z delom občinskega sveta, z delom zaposlenih v občinski upravi in vsekakor z delom župana.

Nasledstvo ni bilo rožnato in sedanji ukrepi države nas vsekakor omejujejo pri uresničevanju naših potreb in želja. Oblastniki nam nalagajo vse več in več nalog, a žal nam kljub potrebi zmanjšujejo finančna sredstva. Temu smo se prilagodili in upam si trditi, da smo naredili tisto, kar je v celotni občini najbolj potrebno.

Prejšnja centralizacija velike soboške občine je na našem koncu pustila ogromno infrastrukturno in razvojno praznino. Gorički del je še brez vodovoda, brez asfaltnih cest, brez internetne povezave, v ravninskem delu še ni kanalizacije, kolesarskih stez, v Noršincih in v drugih vaseh se ubadajo z nekvalitetno pitno vodo in neprimerno cestno infrastrukturo.

Vse te probleme hočemo in želimo rešiti prioritetno. Tu se moramo zahvaliti predvsem županu, ki vodi občino nestrankarsko in ne po geografski legi krajev v občini, kakor tudi večina nas svetnikov. Res pa je, da nekateri svetniki delajo tako, kot da bi bili predsedniki zaselkov in vidijo le svoje interese. Nekaj svetnikov iz prejšnjih mandatov počasi meče polena pod noge županu in celemu občinskemu svetu. Nekako hočejo prevaliti svojo soodgovornost na druge člane in institucije.

Strinjam se, da smo v demokraciji, a si to predstavljam drugače. Občina ne sme delovati po nobeni strankarski liniji. Mora se obnašati kot dober gospodar, še posebej, ker razpolaga z davkoplačevalskim denarjem. Ne smemo si dovoliti, da bi bila kateri koli vas ali zaselek zapostavljena. Na koncu je to le naše poslanstvo.

Kljub manjšim zapletom bomo nadaljevali po začrtani poti in finančnih zmožnostih. Občinski proračun je zelo dobro zastavljen in ne vidim nobenih ovir za dobro delovaje v celotni občini. Pred nami so večje investicije, kot je vodovodni krak, dokončanje prepotrebnega vrtca v Moravskih Toplicah, kanalizacija v Filovcih, ureditev mostu v Noršincih, ureditev kolesarskih stez, prav tako pa nismo pozabili na tekoče vzdrževanje infrastrukture, na kulturo, na razvoj gasilstva, športa, civilne zaščite, sociale.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.08.2013 ob 10:33 občan gost

      Vsaka čast županu Glavaču, tak boš dale župan...

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.08.2013 ob 12:46 občanka gost

      Ja seveda velki dosežki.Turizem jim stagnira, parcele so neizkoriščene ,skratka nič vsebinsko novega se ne dogaja.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.08.2013 ob 21:57 realist gost

      Mnenje sem,da občina dela dobro. Strinjam se s svetnikom g. Gaborjem,ki je po mojem seznanjenju najbolj realen,da je v svetniških vrstah tako,kot je napisal.Poznam dobro te-idiote-nezaslužijo si imena svetnik in naprošam volilce,da drugič premislijo'koga bodo volili.Naj še pvem,da župan,čeprav ni iz moje okolice,je največji poštenjak in je pravo nasprotje prejšnjega župana.Ob tej priliki pozivam g.Cipota,da vrne priznanje,kot njegov nezaslužen kolega g Kramperšek.Tega priznanja si ni zaslužil,saj so za njim ostali okostnjaki in upam si reči -koruptivna dejanja,katera še plačujemo MI in še dolgo bomo čutili njegove finančne mahinacije.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.08.2017 ob 17:46 Rkc gost

        Vidim, da si bedak in da sploh ne veš zakaj se v občini gre. CIPOT je bil.genij, brez njega smo povprecneži. O Kampršku pa samo tolko, poglej si šolo, poglej zdajsnjo ravnateljco pa ti bo vse jasno. Da si pa polovica svetnikov ne zasluži tega naziva, je res, res je pa, da so bili demokratično izvoljeni.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.08.2016 ob 14:47 lenobe gost

      Nocek pa Lujzek ,, kmica , vun metanje pa ščititi in manipolejrati ,, napravlo se jetisto , ka se je moglo in napravo bi vsakši ,, novitet pa nega ,, gejo spodrsljaji v šterih eni vidijo pridobijtev drujgi pa zatou trpijo ,nej so zmožni prepoznati , in s takšnimi so pa lejko zdupkali v še en mandat , nocek pa nikoli nejdelal , vekomaj se naslanja pa kak veter pijše , pa župan je isto kopito , mogau je biti župan ka kak vučitel je zglajzal

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.