https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Samanta Baranja: Tudi Romi smo lahko uspešni

24.11.2010  

Samanta Baranja iz Vanče vasi je ena redkih visoko izobraženih Rominj. Po izobrazbi je diplomirana profesorica nemškega jezika s književnostjo, trenutno pa vpisana na doktorski študij. Je aktivna članica Romskega akademskega kluba, ki mu je do pred kratkim tudi predsedovala in raziskovalka na Pedagoškem inštitutu v Ljubljani.

Pri večjem deležu Romov izobrazba ne kotira visoko na lestvici vrednot, vendar se to stanje iz dneva v dan izboljšuje. »Sama sem že v  zgodnjem otroštvu ugotovila, da je izobrazba ključ do uspeha,« pravi Baranjeva. V organizirano predšolsko vzgojo je bila vključena s tremi oz. štirimi leti, v osnovni šoli pa so prav hitro odkrili, da je zelo pridna učenka.

Po končani gimnaziji se je Samanta Baranja vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, smer nemški jezik in književnost. Trenutno je vpisana v 2. letnik doktorskega študija, smer zgodovinsko jezikoslovje. »Na celoten proces izobraževanja imam dokaj lepe spomine. Izobrazba in znanje mi zelo veliko pomenita. Sem mnenja, da je dvig izobrazbene ravni pripadnikov romske skupnosti prvi korak iz začaranega kroga slabih bivanjskih, socialnih in ekonomskih razmer,« svoje vtise strne Baranjeva.

Največ romskih študentov sicer prihaja ravno iz pomurske regije.

RAK – spodbujanje izobrazbe med Romi

Romski akademski klub (RAK), kateremu je še do pred kratkim predsedovala, je klub romskih izobražencev. Ustanovljen je bil maja 2008 med svetovnim romskim festivalom ˝Khamoro˝ v Pragi. Trenutno šteje 30 članov, od katerih je 15 romskih študentov. 

»Člani RAK-a se recimo v okviru projekta ˝Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti˝, posvečamo nudenju učne pomoči romskim otrokom, izvajanju raznih delavnic in delovanju nogometne šole v romskem naselju Vanča vas – Borejci. RAK je tudi eden izmed glavnih organizatorjev festivala romske kulture ˝Romano Čhon˝. Zaradi službenih obveznosti sem vodenje RAK-a pred kratkim predala Tini Friedreich. Sama še naprej ostajam aktivna članica RAK-a,« pove sogovornica o delovanju Kluba.

V šolah še vedno obstajajo predsodki

Po besedah Baranjeve šolska uspešnost Romov ni odvisna samo od šolske klime, temveč je to prepleten proces, saj veliko romskih otrok odrašča v težkih socialnih pogojih, kar definitivno vpliva na učenčevo uspešnost in dobro počutje v šoli. »V šolah še vedno obstajajo predsodki, stereotipi in generalizacije, ki se pojavljajo v povezavi z Romi in ovirajo vključevanje romskih učencev v šolo ter vključevanje njihovih staršev v širšo skupnost,« pove sogovornica iz lastnih izkušenj.

Vzgojno-izobraževalno osebje je po mnenju Baranjeve velikokrat za delo z Romi nezadostno usposobljeno, kar pomeni, da so vzgojitelji in učitelji premalo seznanjeni z romsko kulturo, tradicijo, pričakovanji in problemi romskih družin.

»Tudi sama sem že občutila, kako je biti diskriminiran«

Ko pomislimo na Rome, se nam poraja kup stereotipov, kar, kot pravi Baranjeva, ni tipično samo za Slovence. »Tudi sama sem že občutila, kako je biti diskriminiran, saj zaradi tipičnega romskega priimka nisem mogla najti stanovanja. Nekaterim mojim prijateljem pa je zaradi temnejše polti onemogočen vstop v določene lokale,« nam pove svojo izkušnjo.

Želi si čimprej doktorirati

Samanitina želja, da bi nekoč obiskala Indijo, se ji bo izpolnila decembra, saj potuje v Chennai na mednarodno konferenco o romskem jeziku v literaturi in kulturi. V prvi vrsti pa si želi, da bi čim prej doktorirala. Mladim Romom svetuje, naj na izobrazbo in znanje gledajo kot na eno pomembnejših vrednot v življenju in naj jim njihovo poreklo predstavlja prednost, ne oviro. »Tudi Romi smo lahko uspešni,« še pove v vzpodbudo.  Vsi, ki imajo stike z Romi, naj bodo strpni do sebi drugačnih, saj je, kot pravi Samanta Baranja, multikulturnost čar sveta.

Samantinih NAJ 5

1. Svetovni voditelj: Barack Obama

2. Glasbena skupina/izvajalec: Xavier Naidoo 

3. Knjiga: Rhonda Byrne - The Secret

4. Kraj v Pomurju: Romsko naselje Kamenci

5. Želja v življenju: Prepotovati večino sveta.

 

POVEZAVA DO OSTALIH SREDINIH PROFILOV NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. anch
      24.11.2010 ob 18:58 anch

      Take rabimo, da se razvoj romske kulture in nasploh njihovega življenja dvigne na višji nivo. Upamo lahko samo da ne bo ostala v pisarnah in izgubila stik z domačim okoljem in realnimi problemi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.03.2013 ob 19:48 vanika gost

      sara barrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrranja

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.03.2013 ob 19:50 vanesa gost

      sara je rom

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.03.2013 ob 20:01 gost gost

      Romi so dobri nogometaši..in dokler so nekateri igrali pri Muri, ta ista ni bila vreča za nabijanje..vsi so imeli rešpekt pred njo, zdaj pa poglejte,poraz za porazom...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.