https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

Izdelovanje pirhov v batik tehniki z Evo Tivadar

Kdaj: Četrtek, 10.04.2014 ob 19:00

Kje: Lendava, Sofija

Pirh ali velikonočno jajce, ponekod imenovano tudi pisanica, pisanka ali remenka je tradicionalna hrana, ki se pripravlja ob veliki noči. V naših krajih so se pirhi izdelovali na tri načine: Najbolj razširjen način izdelave pirhov je bilo kuhanje jajc v vodi s čebulnimi olupki ali drugi naravni barvi. Drugi način izdelovanja pirhov je bila izdelava praskank. Na že obarvano jajce so z ostrim predmetom napraskali vzorec. Tretja in obenem najzahtevnejša tehnika izdelovanja pirhov je batik tehnika. Za delo se uporablja posebna pisalka. Pisalka ima kovinski lijak. Lijak se napolni s čebeljim voskom in se segreva nad plamenom. S pomočjo vročega voska se potem na jajce nariše vzorec. Jajce se nato obarva v hladni barvi, narisan vzorec pa ostane bel. Ob dodajanju vzorčkov se lahko postopek večkrat ponovi-tako dobimo večbarvni batik.  Tak način krašenja pirhov je bil nekoč zelo razširjen v Prekmurju. V drugi polovici 20. stoletja se je ta tehnika krašenja počasi opuščala in je skoraj povsem izumrla. Ohranila se je le v nekaterih vaseh. V zadnjih letih se stari načini izdelovanja pirhov spet obujajo in so postali zelo popularni.
S to tehniko izdelovanja pirhov se je Eva Tivadar seznanila že v otroštvu. Pred dobrim desetletjem se je z batik tehniko krašenja pirhov začela bolj resno ukvarjat. Zanimali so jo predvsem stari vzorci iz Hetiša. Udeležila se je številnih izobraževanj na Madžarskem in Sloveniji. Pridobila je slovenski certifikat sloart craft ter na Madžarskem naslov ljudska umetnica domače obrti. Sodelovala je na številnih razstavah po Sloveniji in tujini. Za svoje izdelke je prejela veliko priznanj in tudi nagrad. Eva Tivadar je učiteljica in rada uči, zato pogosto izvajatudi delavnice tako za otroke kot odrasle, podobno kot jo bo tokrat izvedla v Sofiji. Udeleženci delavnic se bodo seznanili z osnovami izdelovanja pirhov v batik tehniki. Spoznali bodo potrebne pripomočke ter postopek izdelave, svoj idzelek pa si bodo lahlo odnesli domov. Obvezne so prijave na sofija.lendava@gmail.com. Prispevek za materialne stroške je 3,00 €. VLJUDNO VABLJENI!

 

 

 

 

 

 

 

    Komentarji

    1. gost
      22.03.2024 ob 19:37 terikozm71@gmail.com gost

      Gratulálok kedves Éva Budapestről a Jambrich Fruzsika nagyija vagyok! Ő hívta fel a figyelmemet! Gyönyörűek a.munkài! Köszönöm hogy láthattam. Üdvözlöm szeretettel: Kizma Teri

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.