https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNE VOLITVE 2014

Jevšek z Židanom in Kopač Mrakovo o podjetniškem zagonu občine

Murska Sobota, 2.10.2014  

Županski kandidat SD v Murski Soboti Aleksander Jevšek je v Murski Soboti na okrogli mizi gostil mag. Dejana Židana - ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter dr. Anjo Kopač Mrak - ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V pogovoru, ki ga je vodila  Ines Sukič, so spregovorili o aktualnih temah MO Murska Sobota.


Jevšek, Židan in Kopač Mrakova so spregovorili o potencialih za razvoj pomurskega gospodarstva in podjetništva. Ministrica in minister sta predstavila svoje poglede na prihodnost področij, ki jih pokrivata. Jevšek pa je predstavil svojo vizijo podpore gospodarstvu. Spregovorili so tudi o pomenu lokalne skupnosti, povezovanju lokalne in državne ravni, da bi kar najbolje izkoristili prihodnje mandatno obdobje in novo evropsko finančno perspektivo.

Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je poudarila, da država sicer daje neke možnosti, vendar je pomemben tudi odziv regije in iniciative lokalnega okolja. Čim več sredstev je po njenih besedah potrebno pridobiti s pomočjo projektov. Zavod za zaposlovanje RS nudi naši regije številne možnosti subvencij za zaposlovanje, ki jih velikokrat ne izkoristimo kot bi lahko. Pozitivne spremembe so vidne na področju razvoja socialnega podjetništva, po katerem v slovenskem merilu ne zaostajamo.

Mag. Dejan Židan je povedal, da je Murska Sobota nekoč bila regijsko središče, vendar ga danes več ne vidimo tako, saj jo v marsičem prehitevajo druga naselja. V Sloveniji nas bremeni sivi trg, ki uničuje tiste, ki delajo pošteno. Spregovoril je tudi o davkih. Tuje investitorje najbolj skrbi nestabilen in hitro menjajoč se zakonski okvir. Po njegovem mnenju v Sloveniji nekatere občine uspešno privabljajo tuje investitorje. To so tiste občine, kjer investitorje vodijo od samega začetki na ravni občine z obvladljivimi in pospešenimi postopki. Murska Sobota žal ni med njimi. Investitorje bi po njegovem morali voditi za roko, ne pa da jih strašimo z zapletenimi postopki. V Murski Soboti bi se morala formirati projektna pisarna, kjer bi se razmišljalo razvojno in sodelovati z razvojno agencijo.

Jevšek je poudaril pomen povezovanja za razvoj. Lokalna skupnost in gospodarstvo sta po njegovih besedah pri nas preveč vsaka na svoji strani in zato razvoj ne poteka kot bi moral. Ne strinja se s trditvijo, na občina nima vpliva na razvoj gospodarstva, saj je sama tista, ki prevzame breme brezposelnosti v primeru odpuščanj in stečajev. Na občinski ravni bi ustanovil odbor za gospodarstvo, ki bi se moral povezovati z gospodarstvom. Žal mu je, da izpuščamo številne možnosti čezmejnega povezovanja. Potrebno bi se bilo bolj gospodarsko povezati s pobratenimi mesti, s katerimi sodelujemo na kulturnem in športnem področju.  Za mlade je predstavil zanimiv primer dobre prakse iz tujine - mrežo živih laboratorijev, na katerih se mladi podjetniki predstavijo, najboljše pa se nato celo financira. Priložnost mesta vidi tudi v turizmu. Pri nas bi lahko potekala Red Bull liga akrobatskega letenja, ki je letos v Rovinju ustvarila za kar 40 procentov več nočitev. Za konec je povedal, da ima odprta vrata številnih ministrov, kar je zagotovo drugače, kot če stopaš od vrat do vrat uradnikov. Projekte moramo po njegovem speljati do konca in stremeti k novim delovnim mestom, kamor bodo usmerjeni razvojni projekti v obdobju 2015 do 2020.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.