https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNE VOLITVE 2014

Soočenje kandidatov za župana MO Murska Sobota o položaju visokega šolstva v Prekmurju

Murska Sobota, 14.10.2014  

Študenti Alme Mater Europaea-ECM so povabili oba kandidata za župana MO Murska Sobota  Antona Štihca in Aleksandra Jevška na soočenje, v katerem sta spregovorila o položaju visokega šolstva in možnostih študentov v Murski Soboti in Prekmurju. Pogovor je vodila Maja Štager. Študentski svet Alma Mater Europaea ju je soočil z namenom, da izrazita svoje mnenje glede položaja visokega šolstva in priložnosti prekmurskih študentov v domači regiji. Med drugim sta povedala, da se bosta v primeru izvolitve zavzemala za enake možnosti študentov in s tem dvig izobrazbene strukture v Prekmurju. Oba tako Jevšek kot Štihec podpirata visoko šolstvo v Pomurju.

O pomenu visokega šolstva in izobraževanja mladih

Za Jevška je izobraževanje in zagotavljanje delovnih mest mladih med najpomembnješimi prioritetami njegovega programa. Eden izmed primerov začetka delovne poti pa vidi v podjetništvu v povezavi s katerim omenja podjetniški peskovnik, ki v drugih regijah uspešno deluje.

Štihec je povedal, da to tematiko že podpira in se je v preteklosti že zavzemal zanj, ko je ministra pozval, da vzame v obzir študijske programe v Murski Soboti. Zavzema se za redistribucijo visokega šolstva, ki naj bi bilo porazdeljeno enakovredno po regijah in da bi se financirali zaposljivi poklici.

Borba Alme Mater Europaea-ECM za koncesijo traja že več let, kako narediti korak naprej

Štihec je povedal, da so na svetu regije in razvojne regije že sprejeli sklepe, aktivirali poslance a se ni spremenilo nič. Po njegovem mnenju mora v vladi biti posluh, da to sprejmejo ne glede na politične interese.

Jevšek pa je povedal, da dopise prejmejo ministrstva vedno v vložišču in jih posredujejo v reševanje uradnikom. Sam bi po svojih izkušnjah raje osebno stopil do ministra, mu dal dopis osebno na mizo in vztrajal, da se zadeve uredijo in premaknejo naprej. Politika mora pomagati ljudem in regiji, je še nadaljeval. Za to je potrebno po njegovem mnenju povezovanje, če ne ostaneš sam in brez pomoči.

Lokalne skupnosti in štipendjski sklad, 100 štipendij a ne za zaposljive poklice

Štihec je povedal, da MO Murska Sobota podeljuje štipendije tudi za deficitarne poklice kot so zdravniki, strojniki, elektrotehniki in podobni poklici. Študente usmerjajo, da se povezujejo z gospodarstvom, tu občina po njegovih besedah prednjači v Sloveniji. Vendar ni štipendij za študente, ki se šolajo v Murski Soboti, je zaključila njegov odgovor Maja Štager.

Kako bosta odpravila nepravilnosti v Sloveniji, kako bi študent v Prekmurju postal enakopraven drugim v Sloveniji?

Jevšek pravi, da se moramo držati razpisov in delovati zakonito, vendar je najpomembnejši osebni kontakt, če pismo prineseš osebno ali ga pošlješ in ristane ne vemo kje, je zelo velika razlika.

Štihec pa zagovarja enotna merila in kriterije za vse, razpisi naj bodo taki, da imajo vsi enake možnosti za koncesijo, potrebna je redistribucija sredstev za visoko šolstvo, to je stvar vlade in ministrstev.

Mladi iz Prekmurja se šolajo v večjih mestih in tam ostajajo, nastaja problem bega možganov

Štihec se zavzema za to, da bi Murska Sobota postaja univerzitetno središče, kar bi mestu prineslo več življenja. Predvidena je že tudi lokacija za novo univerzitetno središče v Murski Soboti, ki naj bi bilo na sedanjem območju vojašnice.

Jevšek pa je opozoril s konkretno zgodbo, kako starši financarajo in veliko investirajo v svoje otroke, se marsičemu na ta račun odrekajo, štipendira jih tudi država. Nato pa jih vzame tujina, ki ni v njih in njihovo znanje vložila niti centa. In ta tujina pobere njihovo znanje, naš kapital, ki smo ga pustili, da nam odide. To je kapital, ki bi ga morali držati in ne izpustiti, vendar ne gre brez delovnih mest. Beg možganov je po njegovih besedah širši problem, ki zahteva za reševanje sodelovanje in povezovanje vseh akterjev na nekem območju.

Oba, tako Jevšek kot Štihec, sta povedala, da se bosta zavzemala in borila za enakopraven položaj prekmurskih študentov.  

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.10.2014 ob 13:02 kao šolane gost

      tej kao faxe v MS so namen sami sebi.. Producerajo nezaposljivi kader, ka o težavnosti faxa nemo gučo. Splošna matura je žmetnejša od tejh kvazi faxof, pa brez zamere do tistih keri mate tej fax.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.10.2014 ob 13:15 wewe gost

      saj se pa na tej faks vpijšejo lidgej keri znajo ka nemrejo na rejdnon fakse nika dosečte pa si mislijo eh pa ka nemo samo srednjo mel, pa te ide 2 lete ekonomije cuj, kak če nega zadosta ekonomistov... Takše pa se te najbole bunijo kak nemrejo dobite slujžbe.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.10.2014 ob 14:16 gost

      http://sobotainfo.com/novica/politika-gospodarstvo/policija-preiskuje-domnevno-kupovanje-volilnih-glasov-v-murski-soboti

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.10.2014 ob 22:32 za pogledat gost

      https://twitter.com/boriscipot/status/521912210386591744 ka pa jr to zdaj ???

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.10.2014 ob 22:41 Miha gost

        Od kda pa so objave Borisa Cipota verodostojne? Tip je dužen vsen naokoli, zdaj pa njeme štihec mastno plačuje ka za njega opravlja pokvarjene posle. Tau je nej novinar, ampak novinarska prostitutka.

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.10.2014 ob 5:59 tako je gost

      slika pove svoje,pa tudi niti enega demanta ni ???

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.10.2014 ob 8:46 gost

      http://www.reporter.si/slovenija/indi%C4%8Dni-krogi-lokalnih-volitev-v-murski-soboti/28061

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.10.2014 ob 11:31 gost

      Pomurec je Jevšku zlezel v rit do konca.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.10.2014 ob 11:31 gost gost

      Zelo zelo žalostno kak nekdo v kamere laže brez sramu. Celec s prstom kažeš na Štiheca, a se ni on "dal izvoliti" iz zadnjega mesta na listi direkt v mestni svet, kot si se ti. Njemu so ankete celo napovedovale izvolitev v prvem krogu. Je kdo od raziskovalnih novinarjev že iskal vzročno zvezo, zakaj so anketarji VEČERA tako kiksnili (52% proti 44%), po drugi strani pa imamo celijo serijo čudnih igric z glasovi. Jaz tukaj vidim direktno povezavo. Si SMS-e si že zbrisal? Naj te potolažim, operatere jih mora hraniti vsaj eno leto, zato tvoje brisanje ne bo pomagalo. Naj te spomnim kaj si obljubljal v zameno za preferenčni glas in podporo Jevšku https://twitter.com/boriscipot/status/521912210386591744 G. Jevšek. Zdaj se pa že nehajte sprenevedati, da ne veste za kaj gre, operira se pa z Vašim imenom s strani Vaših podpornikov. Bo prvi SMS kot materialni dokaz dovolj, da se nehate delati svetnika in "povezovati povezane v povezavo za izgubljeno dušo mesta"? O akciji Celeca, Vašega suporterja niste vedeli nič? Ja, seveda Vam verjamo. :) Pisna pričevanja prič pripravljenih se izpostaviti z imenom in priimkom namreč govorijo drugače... Sicer pa je nekdo nekje na forumu že napovedal, da Vas bo kmalu sram podpornika Celeca. Isto kot one zgube v stranki SMC MS, ki ne upajo prdniti proti starim kadrom LDS (Slavinec, Gujt), medtem ko jim je Celec že diskreditiral stranko. Kakšen raziskovalni novinar bi se lahko pozabaval s statistiko koliko kandidatov se je letos uspelo v SLO prebiti v mestni svet iz zadnjih mest na kandidatni listi. Ker pogostost tega čudeža je v MS neverjetno velika (Slavinec, Celec). Iz slike (linka) tudi vidimo zakaj.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.10.2014 ob 11:34 radirka gost

      me zanima,kda te zradirajo ;-)

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. volilec
      16.10.2014 ob 6:53 volilec

      Naj si vsak ogleda ta prispevek https://www.youtube.com/watch?v=JcIBaj8pf7c zato je potrebno štiheca za župana

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      16.10.2014 ob 7:23 gost

      Pomurec,com je Jevšku popolnoma zlezel v rit, odvratno in nagnusno, braz trohice dostojanstva.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. volilec
      16.10.2014 ob 10:25 volilec

      halo kak vas nej sran ??? objavili ste Nič krivega konjem v Rakičanu zaradi nesoglasij z občino povzročena škoda,par komentarov se je napisalo,vi normalno ste pa šli pa vse zbrisali in zaklenoli temo,zakoj ??? Drugi teden pa do palik demanti ???

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. volilec
      17.10.2014 ob 5:55 volilec

      https://twitter.com/boriscipot/status/522749865722642432

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.