https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

Slovensko mladinsko gledališče, Jean Genet: SLUŽKINJI, drama

Kdaj: Ponedeljek, 01.12.2014 ob 19:00

Kje: Lendava, Gledališka in koncertna dvorana Lendava

Cena vstopnice: 15 €  dijaki in študentje 12 € Info:  www.zkp-lendava.si   02/577 60 24 Režija: Vinko Möderndorfer Igrajo: Janja Majzelj, Daša Doberšek, Olga Kacjan

Kontroverzni francoski dramatik Jean Genet ni bil le intriganten ustvarjalec, temveč tudi sam vedno na družbenem robu; samo med letoma 1937 in 1943 je bil trinajstkrat v zaporu in izgnan iz petih držav. Tudi v Služkinjah raziskuje lastni položaj, se pravi položaj človeka in umetnika z družbenega dna, kamor spadata služkinji Claire in Solange v odnosu do Madame in družbe nasploh. Igra Služkinji bo – po legendarnem Balkonu iz leta 1988 – v zgodovini našega gledališča šele drugi spopad z Genetom. Geneta nam bodo približale Olga Kacjan, Janja Majzelj in Daša Doberšek v režiji Vinka Möderndorferja. Igra Služkinji je bravurozna in subtilna študija različnih čustvenih stanj, ki jih preigravata služkinji Claire in Solange. Gre za silovit patos, ki se z igro v igri venomer obrača v svoje nasprotje. Nasproti solzam stoji smeh, nasproti grimasi čistost obraza, nasproti ljubezni sovraštvo, nasproti maščevanju kesanje … Solange in Claire kar naprej igrata resničnost, vendar ne takšne, kakršna je, in tudi ne takšne, kakršna naj bi bila, ampak takšno, kot jo opredeljuje njun strah pred resničnostjo. Edina gotova stvar v tej čudoviti igri je pravzaprav samo dejstvo, da obstaja svet, kjer so (sta) služkinje(i) in kjer so (je) Gospe(a). Služkinje so danes bolj kot kdajkoli prej.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.