https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Vedenjski in miselni kung fu

22.12.2010  

Ljudje delujemo po točno določenih prevzetih vzorcih. Te vzorce smo v večini prejeli s primarno in sekundarno socializacijo, torej od naših staršev, širše družine, učiteljev, medijev in še bi lahko naštevali. Vsi te vzorci so nam pač dani. 

V središču je naše bistvo, ki je obdano z našimi osebnostnimi lastnostmi, te pa se izražajo skozi različne prevzete vzorce. Našega bistva ne moremo spremeniti, prav tako ne naših osebnostnih lastnosti, z veliko mero truda pa lahko spremenimo, skozi kakšne vzorce se izražajo naše osebnostne lastnosti. Na tej točki nam je šele dana izbira ter svobodna volja. 

Ustvarite »učinek metulja« 

Na primer, če smo zelo čustvena oseba, je to osebnostna lastnost, ki nam je dana in bo vedno del nas. Če te osebnostne lastnosti ne sprejmemo, zanikamo del sebe. Lahko pa se ta osebnostna lastnost odraža skozi pozitivne ali negativne vzorce. Običajno negativni vzorci čustvene osebe so samodestruktivnost, pretirana čustvena navezanost, izguba stika z realnostjo ipd., pozitivni vzorci pa so lahko sočutje, empatija, pomoč drugim ljudem, razumevanje ipd. Seveda je nerealno, da bi se posamezna osebnostna lastnost odražala zgolj skozi pozitivne vzorce, vendar lahko z lastno voljo poskrbimo, da se odraža pretežno skozi pozitivne vzorce. Majhna sprememba v vedenju pa ima lahko velike pozitivne dolgoročne koristi za naše življenje (»učinek metulja«). 

Pri tem je seveda ključno, da najprej identificiramo vzorce, ki nam koristijo in vzorce, ki nam delajo škodo. To lahko naredimo na relativno enostaven način. Vzemite katero koli področje življenja in se ozrite v svojo zgodovino zadnjih nekaj mesecev in zadnjih nekaj let. Sedaj se vprašajte, kje boste čez 10 let, če boste tako nadaljevali?  

Kung fu na prvi način ...

Zgodovina napoveduje prihodnost. Ko imate to sliko prihodnosti v glavi, pa si odgovorite še na vprašanje, zakaj je temu tako? Tako boste lahko našteli več vzorcev, ki negativno vplivajo na kakovost vašega življenja. To so vzorci, ki jih je potrebno spremeniti. Nato sta možna dva glavna načina, kako lahko spremenimo naše vzorce. Osnova je enaka, gre zgolj za pristop iz različnih strani. Osnova je vezana na način delovanja samega človeka in se nanaša na korelacijo med mislijo, besedo in dejanjem ter posledično navado, ki je vzorec delovanja. 

Miselni »kung fu« (trening) – Ideja miselnega pogojevanja je, da z mislimi ustvarimo pogoje, s katerimi bomo dosegli pravi želen rezultat. Osnova so vzhodne filozofije, ki pravijo, da to o čemer razmišljamo, tudi postanemo. Če spremenimo naše misli, s tem spremenimo tudi naše besede, posledično tudi naša dejanja, nova dejanja pa vodijo do novega izida. Takšen miselni trening lahko zajema tako vizualizacijo kot tudi pozitivne afirmacije, meditacijo, nekatere tehnike nevrolingvističnega programiranja, ipd. 

Problem miselnega pogojevanja je predvsem ta, da traja kar nekaj časa, da zamenjamo »programsko opremo« v svoji glavi. Vendar če želite drugačen vzorec delovanja, identificirajte misli, ki določen vzorec spodbujajo in jih nato z omenjenimi tehnikami spremenite. Posledično boste slej kot prej spremenili tudi vaša dejanja in vaš vedenjski vzorec. 

Kung fu na drugi način ... 

Vedenjski »kung fu« (trening) – Drug pristop do zamenjave vzorcev prihaja ravno iz nasprotne smeri. Ideja je ta, da če gremo direktno v akcijo in zamenjamo svoje navade oziroma dejanja, se bodo s tem spremenile tudi naše besede in ne nazadnje tudi misli. Se pravi, če z disciplino, vztrajnostjo in voljo spremenimo določena dejanja, bomo dobili drugačen rezultat ne glede na to, kakšno je naše razmišljanje v vmesnem obdobju. 

To lahko storimo na več načinov. Na primer tako, da iz svojega življenja odstranimo zunanje dražljaje, ki povzročajo določene vedenje (na primer doma nikoli nimamo čipsa), dodamo nove vzvode, ki stimulirajo novo vedenje, ipd. Za vedenjski pristop so najbolj smiselni 30- dnevni preizkusi s strateškim pristopom do spreminjanja navad. To je načeloma tudi minimalni čas, da pride do osnovne menjave vzorca. 

Seveda lahko uporabimo tudi oba pristopa hkrati, kar je tudi najbolj smiselno. Pomembno je tudi dejstvo, da določene navade ne moremo izkoreniniti, lahko jo le zamenjamo s pozitivno. Zato je sistematični pristop za uspeh nujen. Veliko sreče in uspehov pri menjavi vaših vzorcev in navad.

www.blazkos.com

    Komentarji

    1. deloVanja
      22.12.2010 ob 21:05 deloVanja

      Ta članek pa je uporaben. Predvsem v času, ko si postavljamo cilje. Ko vrednotimo minulo leto. Učinek metulja, ko si vzamemo čas zase in se odločimo za spremembe. Kakor, da se zabubimo in počakamo na lepega metulja, ki poleti. To smo mi, ko dosežemo spremembo,... Vendarle bi pripomnila, da ne gre zanemariti vpliva terciarne scializacije. Delovanje v službi in v timu je prav tako pomembno. Kako nas vidijo drugi? Kako se vidimo mi? in Kakšni bi želeli biti? Vzorci.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.