https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Mirko Rajnar že 20 let v Murski Soboti vodi likovne delavnice

Murska Sobota, 26.03.2015 ob 12:30  

Akademski slikar Mirko Rajnar, ki živi in ustvarja v Murski Soboti, že dve desetletji posreduje svoje slikarsko znanje udeležencem delavnic. 21. marca leta 1995 je pripravil na OŠ I Murska Sobota prvo likovno delavnico. Že 15 let ta poteka v organizaciji MIKK-a pod imenom Mikkove likovne delavnice.

 

V 20 letih okrog 400 udeležencev

V teh letih je delavnice obiskovalo že okrog 400 udeležencev. Predvsem so to mladi, ki se pripravljajo na preizkus likovne nadarjenosti na srednjih in visokih šolah ali akademijah. Uspešno jih je opravilo preizkus likovne nadarjenosti doma in v tujini čez 40, kar predstavlja okrog 80 odstotno uspešnost njegovih udeležencev.

Udeleženci delavnic so svoja dela dvakrat celo razstavili v Galeriji v Murski Soboti, leta 1998 in 2008. Iz delavnic se je razvila ljubiteljska likovna skupina z imenom Kobra II, ki že nekaj časa ustvarja samostojno.

Najmlajši udeleženec njegovih delavnic je pred leti, ko so jih obiskovali tudi najmlajši, imel le štiri leta, najstarejši pa štejejo tudi čez 70 let. Kot zanimivost je ena izmed udeleženk obiskovala delavnico kar 18 let.

Delavnice potekajo že od samega začetka na OŠ I Murska Sobota, kjer jih je sprejeli kot prvi takratnji ravnatelj Jože Brumen, nato ravnateljica Anka Suhadolnik ter zdajšnja ravnateljica Tatjana Cesnik, pa tudi likovni pedagog omenjene šole Štefan Červek.

Udeleženci njegovih delavnic delujejo v različnih likovnih medijih

Na delavnicah prvo leto rišejo le s svinčnikom ali ogljem, pozneje pa tudi z barvami. Delavnica je bolj interne narave. Rajnar jih nauči tudi samorefleksije z določeno mero kritičnosti. Obiskujejo  tudi likovne razstave, kar je del učnega procesa, občasno pa organizirajo tudi strokovne ekskurzije. Nazadnje so lani obiskali Muzej sodobne umetnosti v Zagrebu in Picassovo razstavo v Zagrebu.

Na njegovih delavnicah so spoznavali osnove likovne umetnosti številni mladi, ki danes delujejo na različnih področju umetnosti kot npr. Staša Sukič, Živa Drvarič, Aleksandra Domanović, David Fartek, Dani Kavaš, Vitomir Kaučič in mnogi drugi. Danes ustvarjajo na različnih likovnih medijih, vse od slikarstva, grafike, vizualnih komunikacij, filma, do arhitekture pa tudi oblikovanja tekstila.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.03.2015 ob 13:42 gost1 gost

      Čestitam, na mladih svet stoji!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.