https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

Predavanje: Netopirji – skrivnostni sosedje

Kdaj: Ponedeljek, 04.05.2015 ob 17:30

Kje: Murska Sobota, PIŠK

Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev

Ljudje neznanemu velikokrat pripišemo pridih negativnega, zato pogosto netopirje v evropskem prostoru povezujemo z grozljivimi bajkami in miti. Marsikdo je še dandanes prepričan, da pijejo kri in se zapletajo v lase. 
 
V resnici gre za plašne živali, ki ne živijo le v podzemnih jamah, temveč tudi v naši neposredni bližini. Za svoje bivališče si lahko izberejo drevesno duplo v našem sadovnjaku ali v mestnem parku, cerkveno podstrešje, prav tako tudi podstrešja in kletne prostore stavb.
 
V Sloveniji najdemo kar 28 vrst netopirjev in prav vsi se prehranjujejo z žuželkami in z ostalimi členonožci. Njihova prisotnost ima neprecenljivo vrednost, saj pojedo ogromne količine komarjev, nočnih metuljev, hroščev, pajkov, strig – med njimi je veliko tudi takih, ki povzročajo na poljih in v sadovnjakih gospodarsko škodo.
 
Netopirji so ogroženi in tako zavarovani s slovensko kot tudi z mednarodno zakonodajo, zato preganjanje in ubijanje teh živali ni dopustno.
 
Da bi premagali predsodke in jih sprejeli za svoje prav posebne sosede, ste vabljeni na fotografsko razstavo ter na dve predavanji. V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti jih bo priredila in izvedla mlada biologinja iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev, Jasmina Kotnik iz Cvena. 
 
V ta namen ste vabljeni na tri dogodke:  
- od 4. do 22. maja 2015 bo v dvorani PIŠK razstava Netopirji, skrivnostni sosedje
- 4. maja 2015 ob 17. 30 bo v dvorani PIŠK predavanje Netopirji, skrivnostni sosedje
- 21. maja 2015 ob 17.30 uri bo v dvorani PIŠK predavanje Vpliv svetlobnega onesnaževanja na živali in zdravje človeka. 
 
Iskreno vabljeni!

 

 

 

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.