https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Leve, desne in sredinske tranzicijske stranke spet enotne. Vsaj v nespoštovanju ustavnega sodišča.

20.1.2011  

Ob več kot dvestotih občinah je težko utemeljiti, zakaj jih ne bi bilo, recimo, tristo. In če jih med temi dvestotimi dobra desetina ne izpolnjuje najmanj enega zakonskega merila, je težko razumeti, zakaj ‘mimo zakona’ ne bi bila ustanovljena še ta ali ona občina. Denimo Ankaran.

Od včeraj pa smo, kot je videti, z Ankaranom, ki želi ‘iz’ Kopra, poleg lokalno-samoupravnega dokončno dobili še ustavnopravni problem. Zakonodajalec, državni zbor, očitno ne želi upoštevati sodbe ustavnega sodišča, da mora brezpogojno spoštovati voljo do ustanovitve občine, izraženo na predpisan način.

Tako nastajajo prvovrstne slovenske šlamastike. Najprej poslanci dolga leta (po sistemu ena leva, ena desna) ‘ustvarjalno’ razlagajo razmeroma jasen zakon, nato na ustavno sodišče ‘zaide’ ta ali ona ustavna pritožba iz konkretnih motivov, potem poslanci, ki so župani in nasprotno spet malo ustanavljajo občine, nato si nekdo izmisli pokrajine, da bi metastazirano ‘lokalno samoupravo’, khm, nadgradil, potem pa spet ustanavljajo občine, ker jih, kajpak, ljudje hočejo in je občina njihova ustavna pravica, dokler se nekomu ne posreči ustavnega sodišča tako daleč zaplesti, da niti samo ne več več dobro, ali je Koper prevelik ali nepravica do občine absolutna ali relativna.

Karikirano, a ne pretirano, domišljija v tej državi itak komaj drži korak s stvarnostjo. Da si lahko poslanci naročijo ‘druga pravna mnenja’, po katerih ‘obnemijo’ in tako ‘pasivno’ pokažejo figo ustavnemu sodišču, pa je nedvomno (nova) epizoda, v kateri je domišljija zaostala. Tudi zato, ker so bili poslanci, kakor zgleda, tega zmožni soglasno. Tukaj si zloba ne more kaj: leve, desne in sredinske tranzicijske stranke so spet enotne. Vsaj pri nespoštovanju odločbe ustavnega sodišča.

Čeprav je na drugi strani res, da je ta odločba ustavnega sodišča napisana tako, da kaj drugega kot novih zapletov sploh ni mogla povzročiti. Na žalost. Nekako do sredine februarja naj bi zdaj to ustavno sodišče odločilo o morebitni neustavnosti referenduma o pokojninski reformi.

www.razgledi.net

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.