https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Dobra ideja in zmagovalni tim

30.1.2011  

V startup podjetništvu se velikokrat srečamo z vprašanjem, ali je bolj pomembna dobra ideja ali dober tim. Pri tem velja dejstvo, da je boljše imeti povprečno idejo in briljanten tim, kot pa briljantno idejo in povprečen tim. Na koncu je namreč vse odvisno od pravih ljudi. Kljub vsemu pa si poglejmo nekoliko bolj podrobno, kakšno je razmerje med idejo in timom. 

Tim v podjetništvu je »downside protection«. V primeru, da na realizaciji določene podjetniške ideje dela izkušen, kompetenten in ambiciozen podjetniški tim, bo iz ideje tako ali drugače nekaj nastalo. Pravi in kompetentni ljudje vedno najdejo pot, kako vsaj nekaj narediti iz dane situacije. Lotijo se pravih prioritet, so fleksibilni ter najdejo pot, kako iz določenega izhodišča narediti posel. 

Investitorji tako na prvem mestu vedno iščejo prave ljudi. Saj če imaš prave ljudi obstaja bistveno manjša verjetnost, da z realizacijo ideje ne bo popolnoma nič. Če pa nimaš pravih, izvršnih ljudi, pa je jasno, da s še tako izjemno idejo ne bodo naredili prav nič. Tako je dober tim zaščita na spodnjem delu podjetniške zgodbe, ki ščiti podjetje pred propadom. 

Ideja v podjetništvu pa je »upside potential«. Milijonar, povprečnež in revež imajo vsi na voljo 24 ur. Počnejo pa druge stvari na drugačen način. Prav tako je bilo v knjigi Prebojniki izjemno dobro opisano, kako pomembna so izhodišča in trendi za kakršni koli uspeh. Ideja torej vpliva na to, kakšen potencial za uspeh ima določen uspešen podjetniški tim. 

Če je trg majhen, ni dovolj velike marže, poleg tega pa trg še pada, bo še tako izjemen tim težko dosegel velike uspehe. Verjetno podjetje ne propade, najdejo kakšno nišo in določeno pot, vendar pa podjetje izjemno težko hitro rase. Ko se vse krči, ko ni na voljo sredstev za rast, se bolj ukvarjaš s preživetjem, kot s čimer koli drugim. 

Po drugi strani pa, če trg rase, se torej kolač povečuje, če obstaja določen pozitivni trend, lahko izjemna ekipa ta pozitivni trend izkoristi ter naredi resnično zgodbo o uspehu. Torej to, česa in na kakšen način se loti izjemno kompetenten podjetniški tim definira potencial, ki ga tim sploh ima. In če je tim dober se zaveda, da se je potrebno lotiti ideje, ki je mednarodno usmerjena, ima velik trg in veliko maržo. Saj so to povsem osnovni pogoji za hitro rast. 

V najboljšem scenariju imamo torej izjemen tim in dobro idejo. Sprejemljiv scenarij je izjemen tim in povprečna ideja. Obstaja možnost, da na svoji poti celo najdejo pravo, boljšo idejo in naredijo podjetniško zgodbo o uspehu. Slab tim in dobra ideja običajno pomeni, da je potrebno dograditi tim ali pa najti drug boljši tim, ki ima podobno idejo, saj ideje danes niso vredne praktično nič. Slaba ideja in slab tim pa je zagotovo recept za podjetniški neuspeh. 

Res pa je, da tako pot do dobre podjetniške ideje, kot tudi pot do dobrega podjetniškega tima ni lahka. Pot do dobre ideje običajno zajema dolgoletno delo v panogi ter veliko mero kreativnosti, razmišljanja, opazovanja in radovednosti. Ko pa dobimo izhodiščno podjetniško idejo pa še veliko razvijanja, nadgrajevanja in prilagajanja. Včasih potrebujemo celo desetletje, da pridemo do prave podjetniške ideje. 

Pot do dobrega tima je še toliko težja. Najboljši timi se običajno sestavijo na podlagi preteklega uspešnega sodelovanja. Za vsak tim je potrebna določena zgodovina, da se vidi vzorec, ali je tim uspešen ali ne. Če ima večin podjetnikov probleme že pri idejah, ker se v njih zaljubijo in jih zato težko razvijajo, je pri ljudeh še težje. Vendar je žal tako, da je tudi pri gradnji tima potrebna fleksibilnost in to, da nekateri člani tima odhajajo, drugi prihajajo.

Pravo vprašanje torej ni, kaj je bolj pomembno dobra ideja ali dober tim? Pravo vprašanje je, kaj je vaša trenutna najboljša ideja in kakšen je načrt, da boste zgradili zmagovalni tim?

Veliko podjetniškega uspeha!

www.blazkos.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.