https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Analiziral sem si gene

2.3.2011  

V zadnjih nekaj letih postajajo vse bolj popularne storitve analize genov, predvsem v zdravstvene namene, kot je na primer preventivno preprečevanje bolezni, ureditev prehrane glede na genetske lastnosti ipd., pa tudi za bolj zabavne stvari, kot je na primer analiza prednikov.

Ideja je, da z analizo osnovnega zapisa življenja, to je DNA vijačnice, bolj spoznamo delovanje našega telesa. Seveda pri tem velja dejstvo, da bolj kot poznamo sebe na vseh nivojih, višja je lahko kakovost našega življenja. 

Če se povzpnemo na mednarodni nivo, sta najbolj vidni podjetji Decodeme in 23andme. V slednje podjetje je izjemno veliko denarja vložil Google. Z izjemnim ponosom pa lahko napišem, da tudi v Sloveniji na tem področju ne zaostajamo. Ravno obratno. Imamo kar par podjetij, ki se ukvarjajo s tem področjem v različne namene, tako strogo medicinske, kot tudi bolj poljudne. 

Eno izmed teh podjetij je Genelitik z lastno blagovno znamko Lifegenetics. Izvajajo teste s področja nutrigenomike, kar pomeni, da so testi namenjeni predvsem analizi vidika prehranjevanja. S pomočjo priporočil lahko lažje sledimo tako dieti v primeru hujšanja, kot tudi dosegamo ustrezno raven vnosa snovi, ki jih potrebujemo za dobro počutje skozi dan. Namreč potreba vsakega posameznega telesa odstopa na določenih točkah od priporočenih dnevnih vrednosti. Nekaterih snovi naše telo enostavno potrebuje več, drugih manj. 

Namen te objave je predvsem, da delim svojo izkušnjo s testom, ki sem ga prejel od Lifegenetics. Najprej moram biti iskren, da sem bil do analize v začetku nekoliko skeptičen. Predvsem iz vidika zasebnih podatkov in kaj vse bi takšen test lahko razkril. No, seveda pri meni enormna radovednost vedno premaga kakršen koli skepticizem. Če zdaj pogledam nazaj, tudi ni imel nobenega smisla. 

Storitev je bila opravljena na najvišjem profesionalnem nivoju. Na dom prejmeš tubi, kateri si drgneš po dlesnih. Poleg dobiš pred-plačan paket, ki ga skupaj s tubami oddaš na pošto. Poleg tega pošljejo še splošne pogoje poslovanja ter obrazec z nekaj ključnimi informacijami, ki so tudi pomembne za test. Čakalna doba je približno 4 tedne in rezultate testa ti nato po pošti pošljejo na dom. 

Embalaža je izdelana na najvišjem profesionalnem nivoju in dobiš občutek, kot da odpiraš enciklopedijo samega sebe. Seveda še bolj kot platnice je pomembna sama vsebina. Ravno prav besed je namenjeno razlagi posameznih genov, kaj se je testiralo in zakaj je nekaj pomembno. Za vse, ki jim je kontekst pomemben, se nahajajo v prilogi še dodatne informacije.

Potem pa sama analiza. Ta zajema več področij, od dejanskih prehranskih priporočil, glede na to, kako dobro naše telo razgrajuje maščobe, ogljikove hidrate, beljakovine ipd., do priporočil glede vnosa posameznih vitaminov ter drugi snovi v primerjavi s priporočenimi vrednostmi. Izjemno koristna je tudi analiza dovzetnosti do nikotina, kofeina in drugih nevarnih substanc. 

Na primer, analiza mojih genov pravi, da težko presnavljam alkohol in da pitje alkohola zame ni nič kaj prijetna izkušnja. To povsem drži. Podobno je na primer tudi za vitamine. Za vse vitamine, kjer imam nižje vrednosti ob testiranju krvi, analiza genov kaže, da moram vnašati večje vrednosti, kot je priporočeno povprečje. V analizi pa se nahajajo tudi druge tovrstne zanimive informacije. 

Skratka zaključim lahko, da je tovrstna analiza izjemno koristna. Ni dvoma, da gredo trendi v to smer in tovrstne storitve bodo postale del vsakdanjega življenja, na več področjih. Slej kot prej pa bomo s tehnologijo prišli tudi do genetskih zdravil, podaljševanja življenja ter odpravo drugih nelagodij.

www.blazkos.com

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.