https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Halo efekt - lepi ljudje so bolj inteligentni

11.3.2011  

Eden izmed najbolj poznanih primerov, ko pride do neskladja med našo percepcijo in dejanskim karakterjem določene osebe, pri čemer naša percepcija temelji na podlagi avatarja oziroma videza, se imenuje v psihologiji halo efekt. Testi so pokazali, da namreč lepim ljudem prepisujemo bolj pozitivne osebnostne lastnosti. Praktični primer je, da nekomu, ki je lep pripišemo, da je tudi bolj inteligenten.

V nadaljevanju bomo ugotovili, da halo efekt ne velja zgolj za lepoto, je pa največkrat omenjen v povezavi z lepoto. Zato preden napišem še kaj več o temu, je smiselno zadevo spraviti na realna tla. Glede lepote. Verjamem, da lepota vsekakor lahko pomaga, da dosežemo več; pri marsičem je pomembna prednost. Vsekakor pa je daleč od zadostnega pogoja. Če pogledate na primer najuspešnejše zemljane, pa naj bo ravnilo inteligenca, premoženje, vpliv, dobrota, število otrok ali kaj drugega, boste ugotovili, da je večina teh ljudi povsem povprečnega izgleda.

To pa prav tako ne pomeni, da ni lepih ljudi, ki bi bili najuspešnejši zemljani na katerem koli izmed omenjenih področij. In obratno. Npr. velika izjema omenjenega dejstva je vsekakor »show business« industrija, kjer pa je ravno obratno. Večina najuspešnejših je izjemno privlačnih. Se pa najdejo tudi izjemni akterji v tej industriji, ki so povsem povprečnega ali celo podpovprečnega videza. Izjeme pač potrjujejo pravilo.

Zato torej, lepota lahko vsekakor pomaga, če bi to zanikali, bi si zatiskali oči; je pa kot omejeno daleč od zadostnega pogoja, da lahko dosežemo več kot drugi. Pa enako velja za pamet in še kaj drugega. Lepota je pač tokrat na tapeti, ker je najbolj naravni primarni odklon, ki nam enostavno seže pod kožo, zato pa je tudi pogosto predmet zavidanja. V bistvu gre za bližnjico, ampak o tem več drugič. Sedaj, ko imamo halo efekt v povezavi z lepoto v pravem kontekstu, pa se mu nekoliko bolj posvetimo. Seveda se takoj postavi vprašanje, zakaj pride do odklona in lepšim ljudem pripišemo boljše tudi druge lastnosti. V čem se skriva razlog, da lepim ljudem pripišemo bolj zanimivo osebnost ter višjo raven sposobnosti?

Razlog za halo efekt je v temu, da podzavestno na podlagi ene karakterne ali fizične lastnosti osebe, ki močno izstopa (npr. lepota), tej osebi pripišemo bolj pozitivne vrednosti tudi za druge osebnostne lastnosti. To pa pomeni, da se halo efekt ne nanaša zgolj na lepoto, vendar ga lahko sproži tudi določeno znanje ali veščina, ki pri nekomu izstopa. Tako na primer nekdo, ki dela dolge ure v službi (predpostavljamo, da je delaven) dobi več možnosti napredovanja, kot nekdo, ki ni, čeprav je njegova produktivnost izjemno nizka.

Raziskave so pokazale, da celo, ko ljudje ozavestimo in spoznamo delovanje halo efekta, ta še naprej podzavestno vpliva na našo presojo. Torej si le domišljamo, da smo halo efekt ozavestili. Odklon se odpravi le v primeru, da to osebo potem tudi spoznamo in na podlagi izkustva (dokazov o nasprotnem) popravimo presojo o tej osebi, oziroma postane ta realna.

Aplikacij halo efekta je kar nekaj. Najmočnejša je zagotovo zaljubljenost. Potem so tukaj predpostavke na podlagi socialnih statusov. Na primer, če je nekdo zdravnik, je zagotovo inteligenten in dober človek. Potem so tukaj še stereotipi, kot je ta, da so ljudje, ki se smejijo prijazni. Dejstvo je tudi, da znajo halo efekt dobro izkoriščati politiki, pogost pa je ga najdemo tudi v podjetništvu. Na primer podjetje Apple je tak vzorčni primer, kjer dizajn lahko zamegli našo realno oceno produkta.

Velja pa tudi obratno, kar se imenuje »hudičev efekt«. To pomeni, da nekomu zaradi neke izjemno negativne lastnosti, ki močno izstopa prisodimo tudi nižjo vrednost pri ostalih karakteristikah. Če karikiram, pri Hitlerju izjemno izstopa dejstvo, da je pobil na milijone ljudi. Sam mu zato tudi prepisujem izjemno grozne karakteristike. Vendar je to lahko zgolj obraten halo efekt. Zagotovo je imel tak morilec tudi kakšno pozitivno lastnost. Tudi če pustimo ekstreme so študije podale dokaz. Izkazalo se je, da bo na primer nekdo, ki izstopa po tem, da neprestano zamuja v službo, prejel nižje ocene na drugih področjih, ki so pomembne za napredovanje na delovnem mestu. In še bi lahko naštevali.

Halo efek in obratni halo efekt sta dejstvo. Tudi, če se jih skušamo zavedati, na nas močno vplivata.

Pravi razlog je verjetno v sami evoluciji in načinu delovanja človeka. Od samega nagona, do optimizacije obdelave podatkov naših možganov, strmenja k varnosti in še marsikaterega drugega dejavnika. Dejstvo pa je, da se zaradi halo efekta zniža naša sposobnost presoje karakterja na podlagi avatarja oziroma fizičnega izgleda. Torej tudi če je v objektivni realnosti avatar eksakten odsev fizičnih lastnosti, v subjektivni realnosti posameznika prihaja do odklonov. Iz evolucijskih razlogov. Najbolj močan primer je ravno že omenjena zaljubljenost.

www.blazkos.com

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.