https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Bujta repa, najljubša jed Kanadčana prekmurskih korenin

2.9.2021  

Kanada. Ena najbogatejših držav na svetu, pomembna turistična destinacija z neokrnjeno državo, mešanico kultur in pestro zgodovino. Le kaj je Daniela Sukiča, Kanadčana prekmurskih staršev, vodilo nazaj k svojim koreninam?


Zakaj Slovenija?

Daniel Sukič, čeprav rojen v Kanadi, a vendar sin prekmurskih staršev, se je po tem, ko je nekaj let nabiral kuharske izkušnje po Evropi, ustalil v Sloveniji, v Prekmurju. Že odkar je pred leti prvič obiskal sorodnike na Goričkem, se mu je zdelo, da je v zraku nekaj posebnega. "Ne morem izpostaviti določene stvari, preprosto mi je všeč pokrajina, kultura in prijaznost ljudi. Od nekdaj sem želel živeti v Prekmurju, se naučiti jezika ter uživati v miru in počasnejšem tempu življenja. In najti slovensko ženo. Ko se je pokazala priložnost za selitev, sem jo izkoristil. Dobil sem čudovito punco Nastjo in že skoraj končal svojo listo želja," je povedal kuhar, ki dela v šunkarni in mesnici Kodila.

Čeprav starši in sestra še vedno živijo v Kanadi, pravi, da ima tu v Prekmurju, celo več družine. S starši, sestro, strici in tetami iz Kanade pa pogosto komunicirajo preko »skypa«. " S socialnimi omrežji je tudi precej enostavno ostati v stiku s prijatelji," pove Daniel. S starši  se tudi obiskujejo. Sam je januarja presenetil  starše in tudi ti ga dva do trikrat letno obiščejo v Sloveniji. Upa, da ga bosta starša, ko bosta upokojena, lahko obiskala večkrat. "Mogoče, pa bi se lahko celo preselila sem?" razmišlja Daniel.

"Ženske ljubijo moške, ki kuhajo"

Za poklic kuharja se je odločil, ker si po srednji šoli ni predstavljal iti na univerzo in študirati še tri ali pet let. Ker je imel dovolj učenja in ker je želel delati s svojimi rokami, je nekega dne okoli mature, prišel na idejo, da bi postal kuhar. "Vedno sem užival v kuhinji, zato sem se tudi odločil poskusiti v profesionalni kuhinji. Ker mi je všeč, pa še ženske ljubijo moške, ki kuhajo." Po srednji šoli je tako začel delati pri teti, ki je »chef« v Vancouvru, v Kanadi. Predstavila mu je osnove kuhanja in po enem letu je odšel na enoletno usposabljanje v šolo kulinaričnih umetnosti v Vancouvru. Kasneje je začel delati v različnih restavracijah.

Jezik ni ovira

Njegova poklicna pot, ga je vodila tudi na Švedsko in Dansko, nato pa se je pred približno štirimi leti ustavil pri sorodnikih na Goričkem. Na Soboških dnevih je srečal svojo ženo, Nastjo. "Menim, da sva bila oba v pravem času, na pravem kraju," je povedal. Čeprav sta se sprva pogovarjala v angleščini, se sedaj, ko se Danielova prekmurščina iz dneva v dan izboljšuje, pogovarjata v prekmurskem narečju.

Razlika med Kanadsko in Slovensko – prekmursko kuhinjo

Največja razlika je večja raznolikost stilov in tipov jedi. V Kanadi se prepleta veliko kultur in posledično tudi kuhinj. "Mislim, da je v kanadski kuhinji veliko manj tradicionalnih jedi kot tukaj. Kulinarika še vedno raste in se razvija, še vedno je zelo mlada. Mislim, da se mlajše generacije bolj zanimajo za preizkušanje novih stvari in upam, da bo v Prekmurje prihajalo vedno več ljudi in uživalo v tukajšnji kulinariki." Kuhar, ki najbolj uživa v bujti repi, meni, da lahko s tradicijo, kot so koline in tradicionalne jedi, veliko ponudimo. Pomembno je, da teh navad in jedi ne pozabimo in jih še naprej delamo tako, kot so jih nekdaj. "V prekmurski kuhinji ni ničesar takega, česar ne bi maral. Vsi tradicionalni recepti so odlični in zanimivi, zlasti zato, ker so del moje dediščine. V Kanadi ni veliko tradicionalnih jedi, saj je država sestavljena iz velike mešanice različnih kultur."

Čeprav uživa v tukajšnjih kulinaričnih doživetjih, pa si želi, da nekega dne predstavi eno izmed kanadskih jedi, POUTINE. "Želim videti, kako se bodo ljudje odzvali." Poutine je jed sestavljena iz ocvrtega krompirčka, »Cheese curdsa« - posebnega sira, omake ter dimljene govedine. "Zadržuje me le še dejstvo, da nikjer v Sloveniji še nisem našel »Cheese curdsa. Torej , če kdo v Sloveniji ve zanj, naj mi le pove."


Slika je simbolična
Vir: Wikipedia.org

Kaj pa prihodnost?

V prihodnosti želi ostati v Prekmurju in pomagati, da bo tukajšnja kulinarika še naprej rasla in se razvijala. "Želim najti hišo nekje na Goričkem in še naprej delati to, kar rad počnem," je zaključil Daniel Sukič. 

Foto: osebni arhiv Daniel Sukič

    Fotogalerija