https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Množenje problemov

11.5.2011  

Problemi imajo tendenco, da se hitro množijo, oziroma povedano s slovenskim pregovorom, hudič ima mlade. Običajno kar veliko mladih. Razlog za ta pojav je povsem logičen in enostaven. Doleti nas nek velik problem, ki ga nismo pričakovali.

Velik problem ne enem področju povzroči sesutje tega področja, kar pa vpliva tudi na nekatera druga področja.Poleg tega nas problem spravi v slabo voljo. In čustva se kotalijo. Tako slabo voljo prenesemo še na ostale situacije ter ljudi. S tem dobimo nove probleme. Za konec pa še postanemo črnogledi in vidimo vse skupaj bistveno bolj slabše, kot je v resnici. Problemom ni videti konca.Velikost in moč plazu problemov definirata dve komponenti. Prva komponenta je, koliko pridni smo bili do sedaj v življenju. Vsak odnos, ki ga imate z drugimi ljudmi, prav tako pa odnos do vsakega vašega življenjskega področja (zdravje, denar, ljubezen ipd.) si morate predstavljati kot bančni račun. Na bančni račun lahko nekaj položimo ali vzamemo in na podlagi tega ima bančni račun določeno stanje.

Na primer, v svoje zdravje lahko vsak dan nekaj vložimo (šport, zdrava prehrana), ali vzamemo iz računa (alkohol, poležavanje ipd.). V partnersko razmerje lahko nekaj vložimo (čas, ljubezen, razumevanje, podpora ipd.) ali vzamemo (slaba volja, izkoriščanje, varanje ipd.). V finančno stanje lahko nekaj vložimo (prihranimo denar) ali dvignemo iz računa (kupimo še 50 majico, ki je ne bomo nikoli nosili). Za vsako področje imamo lahko pozitivno ali negativno stanje. Lahko gremo celo v minus, lahko vzamemo celo kredit (zdravila v primeru znanja, beračenje za še eno možnost v primeru odnosov ipd.), vendar slej kot prej pridemo do takšnega minusa, da je potrebno razglasiti bankrot.Ko se pojavi en velik ogromen problem, to običajno pomeni, da bomo morali narediti začasen »dvig« iz ostalih področji življenja za investicijo v energijo, da ta velik problem rešimo.

Če ga bomo uspešno rešili, bomo imeli nato bistveno več valute, ki jo bomo lahko položili nazaj na račune iz katerih smo vzdignili valuto. Vendar do takrat nas čaka še kar nekaj dela.Velik problem bo torej povzročil dvig iz več »računov«. In seveda je pri tem ključno vprašanje, kakšno je stanje na teh računih. Boljše kot je stanje, manj drastičnega vpliva bo imel problem na posamezno drugo življenjsko področje ali odnos, s katerim je posredno povezan.Pri tem velja še nekaj omeniti. Vsak dvig iz računa je lahko zapravljen ali investiran. Če dvig porabimo zato, da ga zapravimo, se je stanje na računu znižalo (npr. lažemo partnerju). Če pa dvig porabimo zato, da ga investiramo, lahko nato pridobljeno razliko investiramo nazaj na račun. Na primer, če si vzamemo čas za potovanje povsem sami, nato pa pridemo iz potovanja bolj sveži in lahko vložimo več v partnerstvo.Sedaj pa si poglejmo konkretni primer, kako deluje tak »bančni račun«. Na primer, da močno zbolimo.

To bo zagotovo vplivalo na naše partnerstvo, saj bomo do neke točke, ko se vsaj deloma ne pozdravimo iz odnosa partnerstva zgolj jemali. Težko bomo kaj prispevali, ko pa moramo vso energijo usmeriti v zdravljenje sebe. Če smo prej leta in leta vlagali v partnerstvo in je stanje na »računu« odnosa visoko, to ne bo predstavljalo nobenega problema. Če pa je odnos že tako globoko v minusu in smo ga v preteklosti izkoriščali, je ta dvig lahko usoden. Za partnerja je vse skupaj zgolj še pika na i, vložki so postali povsem nesorazmerni in brez slabe vesti lahko odkoraka.Gremo naprej. Glede na to, da bomo bolni, bo prav tako trpela naša kariera. In ne samo kariera, tudi finančno stanje. Kako močno bo bolezen vplivala na ta dva področja je odvisno predvsem od tega, koliko smo vlagali v službene odnose, kariero in kako pridno in pametno smo pozicionirali svoje finančno stanje (zavarovanja, prihranki ipd.) v preteklosti.

In še bi lahko naštevali…Vse to je pomembno zato, da ko se pojavi nek velik problem ocenimo, kakšne posledice bo imel ta problem na naše življenje. Skladno z rekom, upajte na najboljše, pripravite se na najslabše. Dejstvo, da se bo problem razmnožil jasno poznano in vemo, da se bo to zgodilo. Zato je pomembno, da znamo oceniti, do kakšne mere se to lahko zgodi. Bolje, kot to ocenimo, lažje naredimo načrt sanacije za vsa področja. Skozi pogovor, komunikacijo in dejanja.Druga komponenta, ki definira, kako velik in močan bo plaz problemov je naša spretnost avatarja. Bolj, kot smo v preteklosti odlašali z reševanjem problemov, manj kot smo vlagali v svoje sposobnosti, težje se bomo soočili s situacijo. Zapomniti si moramo dejstvo, da težka pot s časom postaja lahka in lahka pot s časom postaja težka.Torej, če smo bili prej pridni in vlagali vase, sproti reševali probleme in nabirali notranje vire, se bomo lažje soočili s situacijo in jo hitreje rešili. Pri tem bi lahko rekli, da gre za nek »meta-račun« našega avatarja. Če seštejemo vsa področja življenja ter račun naše kompetentnosti, koliko smo akumulirali in koncentrirali energije v preteklosti. Več, kot je na računu, hitreje bomo lahko rešili problem.

Zavedati pa se moramo, da se bomo v življenju neprestano soočali s problemi, vsaj nekajkrat v življenju pa z velikimi in izjemno težkimi problemi (izgube, bolezen, ipd.).Na koncu pa reševanje velikih problemov poteka po enakem postopku, kot reševanje manjših problemov. Potrebujemo sistematičen in praktičen načrt, kako bomo rešili probleme in prišli do želene rešitve ter stanja. Glavna razlika je mogoče le v tem, da moramo pri velikih problemih vso energijo skoncentrirati v glavno rano, ki je izvor vseh ostalih problemov. Ko rešimo glavno rano, pa se počasi po prioritetah lotimo reševanja ostalih problemov.

Če nam je velik problem vidno zbil samozavest je pomembno še to, da začnemo pri majhnih problemih, ki smo jih zmožni učinkovito in hitro rešiti, pa ne glede na to, kako nepomembni se zdijo v celotni sliki. Vsak rešen mini problem bo prispeval k naši samozavesti in počasi bomo lahko rešili večje in večje probleme. Pri tem ne smemo pozabiti na dolgoročno pogled. Ljudje podcenjujemo, kaj lahko dosežemo dolgoročno, recimo v enem do pet let in precenjujemo, kaj kratkoročno, na primer v enem tednu.

Pomembno je le, da čim prej reagiramo in se soočimo s problemom. Mogoče z najmanjšim problemčkom v celoti sliki. Dalj, kot čakamo, večjo moč ima plaz. Seveda je nujno, da reagiramo z bojem (reševanjem izziva) in ne z begom ali zamrznitvijo. Pred reagiranjem pa naredimo sistematičen načrt.Najbolj pametno pa je, da v življenju neprestano vlagamo vase, svoje sposobnosti in vsa področja življenja, prav tako pa v odnose in vse, kar nas obkroža. Ko se bomo soočili z resnično težkimi problemi v življenju in to se bomo, se nam bo vse to močno obrestovalo.

Blaž Kos je avtor bloga www.blazkos.com

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.