https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Izkoristite poletni dan za ogled Blejskega Vintgarja

21.8.2022  

Blejski vintgar naredi na vsakega obiskovalca posebni vtis o strmih globinah, deročo reko pod sabo, navpičnimi stenami in največjim rečnim slapom. Soteska Vintgar je 1,6 km dolga in do 250 m globoka soteska na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, približno 4 km severozahodno od Bleda.

Približno 4 km severozahodno od Bleda, leži soteska, ki jo je izdolbla reka Radovna. Odkritje te soteske se je zgodilo leta 1981, odkrila pa sta jo gorjanski župan Jakob Žumer in kartograf ter fotograf Benedikt Lergetporer. Ker se je Bled že takrat turistično razvijal so jo uredili in odprli za javne oglede. Zaradi naravnih lepot je bil Vintgar uvrščen med pomembnejše turistične zanimivosti Slovenije. 

Soteska Vintgar je 1,6 km dolga in do 250 m globoka soteska, zarezana med veličastnimi navpičnimi stenami hribov Boršta in Homa, krasi jo reka Radovna s tolmuni, brzicami in slapovi. Čez sotesko je po lesenih mostovih speljana učna pešpot, ki pa se zaključi z mogočnim 13 m visokim rečnim slapom, imenovanim Šum. Ime Vintgar bi naj po eni od razlag izviralo iz nemškega Weingarten (po vinogradih v bližnjem Podhomu), po drugih razlagah pa bi naj nastalo to ime zato, ker prerez soteske spominja na vinski kozarec. 

Obstajata 2 zanimivosti, ki ju je zgradila človeška roka, in sicer:

- Kamnit enoločni most bohinjske železnice, ki 33,5 m nad potjo preči sotesko in
- Jez, od koder je voda speljana do male hidroelektrarne Vintgar pod Šumom. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.08.2022 ob 19:29 gost

      Sem bil !! Čudovito !! Priporočam !!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.08.2022 ob 19:57 gost

      Res je čudovito samo slabo označeno za tiste keri nismo z tistih krajev. In tudi bližnji domačin ni vedel povedati pravo pot ko smo vprašali.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.08.2022 ob 22:54 Trina gost

      Trenutno je dostop do soteske precej težaven, zaradi rekonstrukcije in obnove državne ceste skozi vas Spodnje Gorje. Predlagam, da z obiskom počakate, da se cesta odpre. Karte za vstop v sotesko pa lahko kupite samo preko spleta.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.08.2022 ob 15:25 Angela Johnson gost

      Everyone can make money now a days very easily.I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use This Following Website.----->>> W­­w­­w.H­­o­­m­­e­­C­­a­­s­­h­­1.C­­o­­m

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.