https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Romanska rotunda v Selu – edinstvena arhitekturna znamenitost Pomurja

11.6.2022  

Sedaj je ravno pravšnji čas za krajše izlete, potepanja ali oddih v naravi. Ena izmed priljubljenih turističnih točk v Gorički krajini je vsekakor romanska rotunda – Cerkev sv. Nikolaja, ki stoji v vasi Selo na dnu selanske doline. Je edinstvena opečna romanska rotunda v Sloveniji.


Rotunda v Selu je biser romanske arhitekture in gotskih slikarij. Stoji na cvetočem travniku, nastala je med leti od 1205 do 1235, legenda pa pravi, da naj bi cerkev na začetku pripadala templjarjem.

Ta zgodnje srednjeveška stavba je bila sicer v letih 1845 in 1846 bistveno prezidana. Izhodišče za materialni nastanek Selanske rotunde daje tej stavbi poleg turniškega in domanjševskega primera sloves najstarejše stavbe v Sloveniji ter je vsekakor najstarejši arhitekturni spomenik v občini Moravske Toplice.

V okrogli cerkvici se je ohranilo dvoje plasti stenskih slikarij, kar ji daje nadregionalni pomen, okroglo svetišče pa je zaradi svojih značilnosti gradnje, preostanek domnevno obsežnejšega srednjeveškega stavbnega kompleksa. Od prve poslikave se je ohranila kompozicija Pohoda in poklona treh kraljev, ki naj bi nastala v prvi tretjini 14. stoletja.

Umetnostni značaj sporoča tudi likovna upodobitev Kristusovega pasijona v fresko tehniki, ki je nastala okrog leta 1400. Zanimivost za vse obiskovalce – vstop v rotundo simbolično označuje Kristusov prihod v Jeruzalem.

Obiskovalci rotunde se raznovrstni, prevladujejo pa predvsem individualni obiskovalci, družine in kolesarji (slednji predvsem v pomladnem in poletnem času), ki odkrivanje rotunde združijo še z drugimi vsebinami, kot so rekreacija in podobno.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.06.2022 ob 7:48 gost

      Zdaj mamo tudi templje samo drugi obliki keri kradejo, lažejo in ljudi imaj za glupe. Zato so pa na poti zgodovine slovenske politike to so vsi desni debili keri so v dveh letih vladanja naredili več škode kot vse vlade v 28 letih. Potem se pa še upajo hvaliti kaj so naredili nič nič, nič, zmedo, zmedo, zmedo, kaos, kaos, kaos.

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.06.2022 ob 9:05 gost

        DESNI so tebe NAPRAVILI iz opilkov dobrote !! Samo smo opazili že na začetku ko si se skotil , da si izmeček !! Tele si se skotilo in bik boš poginil !! templje

        10 6 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.06.2022 ob 7:49 gost

      Popravek,,,, templjarje,,,,.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.06.2022 ob 7:54 gost

      7:48. TELE TELE TELE GOVEDO GOVEDO GOVEDO BIK BIK BIK

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.06.2022 ob 8:05 gost

      Janševa vlada je naredila nekaj milijard dolga in kdo bo to vračal---------------prapra vnuki. Sramota države Slovenije kratko SDS. SDS IN MINISTRI V ZAPOR IN NJIM VZETI PREMOŽENJE---------------JANŠA NA GOLI OTOK-

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.06.2022 ob 17:20 gost

        Kaj si skromen debeli, Janša je naredil 2 biliardi dolgov, vračal boš pa ti ker ti bodo socialno golobnjaki zmanjšali.

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.06.2022 ob 13:11 gost

      9.06,,,hlapec SDS tudi mi vsi bi imeli če bi kradli iz državne blagajne.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.06.2022 ob 13:49 gost

      Debeli drekac, kaj ima Jansa z Rotundo? Si si prebral clanek? Komentiras nekaj v tri krasne nepovezano kot da si zdrogiran. Bos sploh kdaj prebolel Janso ali pa ga bos se na smrtni postelji omenjal in prosil naj te drzi za rokico in te popelje v raj.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.06.2022 ob 15:29 gost

      Janšisti postavili debila za direktora Narodnega Muzela, kateri je hotel razstaviti ponaredke. Sramota od sramote. Dobro da stroka še ni padla pod janšiste. Zdaj se vidi da so janšisti pravi debili nerazgledani.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.06.2022 ob 16:10 gost

      Se zavedas, da te je Jansist naredil? Zato si pa jezen na ves svet. Se sam sebega ne prenasas in sovrazis.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.06.2022 ob 16:26 gost

      Domobranec ga je naredil ne Jansist zato jih sanja vsak dan in sovrazi vse okrog sebe. Tesko je njegovo zivljenje verjemite mi. Ni lahko, ce sam sebe nimas rad kaj sele koga drugega.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.06.2022 ob 16:26 gost

      Debeli se vedno vsak dan drkas na Janso?

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.