https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Šeeeee, največja in najpogostejša napaka podjetnikov

29.8.2011  

Podjetniki so po naravi v večini izjemno kreativni, radovedni ter novega znanja in poznanstev željni ambiciozneži.

Takšen odnos oziroma pristop ima svoje velike prednosti (pozitivni ŠE), obenem pa lahko vodi tudi do največje in najpogostejše napake podjetnikov (negativni ŠEeee…); to je, da si podjetnik začne nekontrolirano in prekomerno želeti več in več. In še več. Pa še malo več.Previs prednosti v slabost se lahko odraža na štirih nivojih in sicer: Čas, denar, produktivnost in kakovost outputa, pri čemer je dolgoročno nečesa od naštetega pač manj.

Ne glede na višino in tip nivoja, ki je na začetku oškodovan, pa podjetnik od neke točke naprej s takšnim pristopom zagotovo začne konstantno ter izjemno močno škodovati svojemu matičnemu podjetju na vseh naštetih nivojih, prav tako pa tudi sebi osebno.

Zato je nujno, da vsak podjetnik skrbno in sistematično analizira in razmisli o vsaki dodatni aktivnosti oziroma stvari, ki jo bi bilo zanimivo početi, a bi lahko botrovala k negativnemu ŠEeee pojavu.Najpogostejši primeri, kako ŠEeee (vzrok je seveda pohlep) postane velika slabost (posledica) so:

1. Preveč obveznosti – Pomanjkanje osredotočenosti je velika napaka mnogih podjetnikov.  Zgraditi eno uspešno podjetje je izjemno težko, skoraj življenjski projekt, kaj šele, da se podjetnik poleg gradnje podjetja, posveča še drugim obveznostim.Vsak dober podjetnik se bolj in manj dobro zaveda, da je izjemen v veliko stvareh, zanima ga veliko različnih področij in vidi kako lahko prispeva svojo dodano vrednost. Še kakšno dodatno predavanje za svoj ego in že ima na plečih preveč projektov. Na koncu je rezultat tega, da so vsi projekti v katere se podjetnik zaplete slabo realizirani ali celo sploh niso. Veliko bolje bi bilo, če se v projekt že od začetka sploh ne bi zapletal in bi se našel nekdo drug, ki bi se bil pripravljen 100% osredotočiti na en sam projekt.Poglejmo si še en nazorni prikaz preobremenejnosti.

Če imamo 100 enot energije, ki jih lahko posvetimo enemu projektu, pri dveh projektih lahko vsakemu posvetimo zgolj še npr. okoli 40 enot. Vmes pa imamo izgubo zaradi časa, ki ga moramo porabiti na dodatnem obremenjevanju možganov, menjavi nalog, spoznavanju novih ljudi, panoge, kosilih ipd. Pri treh projektih vsakemu posameznemu projektu mogoče namenimo zgolj še 20 enot. Med 100 in 20 pa je velik razlika. Čeprav je fokus za podjetnike izjemno zahtevna zadeva, se mora podjetnik znati obvladovati in osredotočiti ne eno samo aktivnost (eno podjetje oziroma en projekt). Vse kar ni povezano z ustvarjanjem in dostavljanjem vrednosti podjetja je izguba časa in močno zmanjša možnost uspeha podjetja. Rešitev za ta problem je enostavno v obvladovanju samega sebe in temu, da se naučimo reči ne.

2. Preveč storitev in produktov – Prejšnji pojav lahko apliciramo tudi na odločitve podjetnika znotraj podjetja. Velikokrat si namreč podjetniki želijo lansirati preveč storitev hkrati, ali pa produkt s preveč specifikacijami in možnostmi, mogoče celo v ponudbo podjetja vključijo kar preveč dejavnosti.Slednje se lahko vidi že pri registraciji podjetja, kjer podjetnik običajno registrira več dejavnosti, kot pa jih počnejo multinacionalke ipd. Ko začenjamo novo podjetje mora biti to čim bolj fit, ostro in prilagodljivo.

3. Pogosta in prehitra menjava projektov – Glede na to, da podjetnike zanima mnogo stvari, se določenih aktivnosti zelo hitro naveličajo, sploh ko projekt preide kreativno fazo in se je potrebno bolj in bolj posvetiti izvršnosti. Vendar k uspehu projekta bistveno več prispeva izvršnost, kot pa kreativnost, vsaj v večini primerov.Za podjetnika je zato nujno, da ima dovolj veliko vizijo, ki ga znova in znova navdušuje in mu tako gradnja podjetja predstavlja večji in večji izziv. Z dovolj veliko vizijo podjetnik lahko ostane osredotočen, prav tako pa ostane zvest projektu do tiste faze, ko je resnično mogoče najeti profesionalni management.Če podjetnik želi, da projekt uspe, potrebuje projekt njegovo neprekinjeno dolgoročno pozornost znova in znova. Rastejo zgolj tiste stvari, ki jim v življenju posvečamo pozornost. Če jih ni preveč.

4. Perfekcionizem in pretirana kontrola –  Podjetniki so pogosto zaljubljeni v svoj izdelek. In zato mora biti popoln. In sam mora imeti nadzor nad vsem. Vendar perfekcionizem pogosto vodi do tega, da se izdelek izboljšuje in izboljšuje brez povratne informacije trga. Kar pa pomeni, da lahko zavijemo v napačno smer, ali da razvoj traja bistveno predolgo. Lahko se zgodi celo to, da se izdelek toliko časa izboljšuje, da nikoli sploh ne pride na trg, temveč ostane zgolj pred podjetnikovimi očmi. Dokler ne bo popoln…Če podjetnik želi še več, dodati še več funkcionalnosti, imeti še bolj popoln izdelek, ta verjetno ne bo nikoli prišel na trg. Zato je nujno, da podjetnik najde pravo ravnovesje med tem, da ima resnično konkurenčen produkt na trgu in tem, da ne čaka na popolni produkt, ker ga v resnici nikoli ne bo. Vedno bodo nezadovoljne stranke in stranke, ki jim bo bolj všeč konkurenčni produkt, ne glede na popolnost našega.

5. Prehitevanje dogodkov - Nič kaj produktivni še več se lahko odraža tudi v prehitevanju dogodkov. Tudi podjetniki se lahko vedejo kot najbolj zapravljivi ter neučakani potrošniki, ki si ne želijo zgolj imeti vsega, vendar vse to še takoj.V podjetništvu čudeži ne obstajajo. Gradnja podjetja ali realizacija kompleksnega projekta je zahtevna, potreben je čas in prehoditi moramo marsikatero fazo. Podjetnik ne sme prehitevati, saj to običajno močno škodi podjetju. Na primer prehitre zaposlitve, obljubimo več, kot smo v danem trenutku zmožni in še bi lahko naštevali. Vse ob svojem času.

6. Nekontrolirana rast – Prav je, da ko podjetnik najde svojo nišo, zagrabi priložnost in ne spi na lovorikah. Če priložnosti ne izkoristimo dovolj hitro oziroma pravočasno, jo bo slej kot prej izkoristil nekdo drug. Hitrost je v poslu izjemno pomembna.Vendar se pogosto zgodi, da ko podjetnik začne izkoriščati identificirano priložnost, želi prehitro preveč. In potisne rast podjetja do skrajnih meja. Vendar če ni zgrajenih trdnih temeljev podjetja, se lahko to sesuje kot hiška iz kart. Zato moramo biti previdni tudi pri hitrosti rasti podjetja. Prehitra rast podjetja je celo eden izmed desetih najpogostejših razlogov, zakaj podjetja propadajo.

7. Deloholizem -  Najpogostejši še, ki ima dolgoročno negativen vpliv na podjetnika in njegovo podjetje pa se pojavlja pri alokaciji podjetnikovega časa. Podjetniki so po naravi običajno deloholiki. Mlajši, kot je podjetnik, daljši je lahko ta še, vendar slej kot prej podjetnik pride do faze izgorelosti in nadaljevanje tega še-ja se vsaj začasno konča.Zato je pomembno, da podjetnik ne upravlja zgolj s svojim časom, vendar predvsem z energijo. Čeprav je praktično nemogoče doseči ravnovesje, ko gradiš novo podjetje, je nujno, da vsaj do neke mere skrbiš tudi za ostala področja življenja. Drugače se slej kot prej lahko sesuje ne zgolj podjetnikovo podjetje, vendar tudi njegovo življenje.Čeprav težko, vendar je za podjetnike nujno, da znajo obvladovati sebe in postaviti meje, preden se še prevesi v velik problem (pohlep), tako za samega podjetnika, kot projekte v katere je vpleten. Nikoli ne smemo pozabiti na dejstvo, da manj velikokrat pomeni več.

Blaž Kos je avtor bloga www.blazkos.com.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.