https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Na Petanjcih v spomin na romske žrtve genocida zasadili gorski javor

Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih , 07.08.2021 ob 6:00  

V petek, 6. avgusta, je potekala spominska slovesnost ob svetovnem dnevu spomina na romske žrtve genocida v drugi svetovni vojni.

 

Pod okriljem Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija, ki je tudi letos aktivna soorganizatorka obeleževanja Svetovnega dneva spomina na romske žrtve genocida v drugi svetovni vojni, je potekal pester program obeleževanja tega dneva.

V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih so v petek, 6. avgusta, zasadili spominsko drevo v spomin na romske žrtve genocida med drugo svetovno vojno.

Zbrane je najprej nagovoril predsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Ernest Ebenšpanger in se zahvalil vsem da so se odzvali temu svečanemu dejanju in zasadijo to spominsko drevo. Vrt so že želeli obogatiti s tem drevesom pomladi vendar, jim epidemiološke razmere niso dovoljevale, tako da so srečni, da se zadeva lahko končno izvede in s tem obogatijo vrt in obeležijo tudi tako pomemben dan, kot je svetovni genocid na romske žrtve med 2. svetovno vojno.

Franc Kovač, predstavnik Občine Tišina je nato povedal, da zasaditev drevesa v okviru 50. obletnice prvega mednarodnega kongresa Romov, samo še dodatno in ponovno potrjevanje usmeritev in delovanja Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija k opominjanju nikoli več vonj in k nadaljevanju trajnostne usmeritve drevesa. Da ostane spomin mrtvim in v opomin živim.

S kulturnim programom je dogodek nato vmes popestrila Nina.

Prof. dr. Dragoljub Acković, generalni sekretar Evropske romske zveze je nato nagovoril zbrane in se zahvalil, da so se lahko tukaj danes zbrali v ta namen.

 Mag. Jožek Horvat Muc, romolog, predsednik Zveze Romov Slovenije, je povedal, da je vesel, da bodo prav v tem parku danes zasadili drevo, da nas bo spominjalo na romske žrtve genocida v drugi svetovni vojni. 

Podpredsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Marijan Šiftar se je najprej zahvalil za udeležbo akademika prof. dr. Boštjana Žekša, dolgoletnega profesorja Biofizike na Medicinski fakulteti in sovaščana. S tem dnevom in zasaditvijo spominskega drevesa dokazujejo, da kjer je volja, je tudi pot, da se nekaj naredi. Spominsko drevo, ki ga bodo zasadili spomin na romske žrtve genocida za vse veke v spomin pa bo gorski javor.

Doc. dr. Vera Klopčič, Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija pa se je zahvalila vsem zbranim in zaprosila vse zbrane za minuto molka.

Drevo sta posadila prof. dr. Dragoljub Acković, generalni sekretar Evropske romske zveze v okviru 50. obletnice prvega mednarodnega kongresa Romov s predsednikom Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Ernest Ebenšpangerjem.

Nato so se zbrani odpravili v veliko sejno dvorano Mestne občine Murska Sobota, kjer je sledila okrogla miza, na kateri so razpravljali o položaju, perspektivah in pričakovanjih Romov v prihodnjem razvoju in življenju v Evropi. Okrogla miza je tokrat hkrati pomenila tudi aktivno vključevanje romov v razprave v okviru Konference o prihodnosti Evrope.

Po okrogli mizi je sledila položitev venca k spominski plošči "v spomin romskim žrtvam holokavsta v drugi svetovni vojni 1941 - 1945" na dvorišču nekdanje Ekonomske šole v Murski Soboti.

  Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija