https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Prvič v zgodovini si življenje lahko sestaviš sam

 

Verjetno ste že slišali za eno najhitreje rastočih franšiznih restavracij s sendviči Subway. Njihova formula uspeha temelji na konceptu »sestavi si sam«.

Najprej izberete velikost sendviča, nato med več kot petimi vrstami kruha, glavno sestavino sendviča, od tune, salam in vegetarijanskih opcij, za konec pa še različne vrste zelenjave ter omak. Tako si lahko sestavite popolnoma individualni sendvič, ki samo VAM najbolj ustreza. Zakaj je to sploh pomembno? Poleg dejstva, da gre za uspešen poslovni koncept predvsem zato, ker so v sodobni družbi na podoben način organizirana tudi naša življenja.

Sodobna organizacija družbe prepušča vedno večji del ključnih življenjskih odločitev posamezniku, s tem pa tudi svobodo in posledično odgovornost za lastno življenje. Še nedolgo nazaj je bila na eni strani omejena izbira produktov, predvsem na lokalno okolje, na drugi strani pa so različne avtoritete bdele nad ključnimi področji življenja posameznika; lokalni duhovnik nad vrednotami, država nad pokojninami, starši nad poklicem ipd. Malo je bilo manevrskega prostora za drastične življenjske spremembe, če pa se je že nekdo za to odločil je bilo potrebno veliko energije in napora.

Danes, vsaj na zahodnem delu poloble (pa tudi v Aziji, Indiji ipd.), so se stvari povsem obrnile na glavo. Vsak ima na izbiro na tisoče produktov, prav tako pa globalizirano ponudbo avtoritet različnih področji življenja, med katerimi lahko izbira. Še več, tekom življenja lahko svoje odločitve z malo napora spreminjamo. Nekdo je lahko danes katolik, jutri scientolog, pojutrišnjem budist. Z internetom je dostop do informacij in gurujev enostaven. Prav tako lahko relativno enostavno (vsaj za EU) posameznik zamenja državo, ali pa kupuje izdelke iz vsega sveta s klikom na miški. Vse, kar nas obkroža, vsaka entiteta, je postala neke vrste blagovna znamka, ki nas skuša prepričati v svoje prednosti in koristi.

Tako smo vstopili v svet, kjer si vsak posameznik lahko sestavi svojo zgodbo življenja; povsem sam. Izbiramo lahko med tisoči koščki sestavljanke in povsem od nas je odvisno, kako lepo življenjsko sliko si bomo sestavili iz izbranih koščkov. Pojav presežka ponudbe se ni preselil zgolj v supermarkete, vendar tudi na vsa druga področja življenja. In kot lahko v trgovini kupimo nam najljubše blagovne znamke, lahko izbiramo tudi na vseh drugih področjih življenja, čemu bomo posvetili svojo pozornost in energijo.

Dobrodošli v svetu, kjer si vaše življenje lahko sestavite povsem sami, kot vam najbolj ustreza. Ni je sile na svetu, ki vam lahko prepreči, da si sami sestavite življenje, kot si ga želite. Kot vam najbolj ustreza.

Zagotovo je to prekrasen čas za dihanje trenutkov življenja. Namreč takšen koncept omogoča veliko hitrejšo pot do samoaktualizacije. Veliko lažje smo to, kar resnično čutimo. Družbeni kalup se vse bolj odpira in dopušča neskončno možnost variacij. Danes ste lahko resnično to, kar ste v svojem pravem bistvu, brez navlake socializacije. In če vas okolje pri tem ne podpira, ga lahko enostavno zamenjate.

Verjetno prvič v zgodovini človeštva lahko odvržete vse vsiljene vzorce primarne, sekundarne socializacije in družbenega stiskanja v konzervo povprečja ter zasijete v vsej svoji edinstvenosti.

Ni je pa na svetu prednosti brez svojih slabosti. Negativna stran koncepta življenja »sestavi si sam« je tiranija izbire. Vse okoli nas so blagovne znamke s spremljajočim agresivnim marketingom. Več kot imamo izbire, težje se odločimo.

Veliko informacij je zavajajočih in namesto, da bi resnično skrbeli za določeno področje našega življenja, je glavni cilj nekaterih ponudnikov izpuliti čim več evrov iz našega žepa. Z možnostjo izbire pride odgovornost in če sprejmemo napačne odločitve si za minimalno določeno obdobje vsekakor lahko zagrenimo življenje.

Tudi sam sem si ga že večkrat na tak način, predvsem zato, ker se vedno želim izogibati povprečja. Namreč če počnemo enake stvari, kot povprečje, tudi dobimo zgolj to, kar dobi povprečje. In običajno je to relativno nizek standard. Ko pa se skušamo odlepiti od povprečja, sprejmemo tveganje, to pa se vedno ne obrestuje. V resnici se redko obrestuje. Zato je nujno, da dobro poznamo osnovne usmeritve delovanja koncepta »sestavi si sam« in kakšen pristop je najbolj smiseln, da bomo lahko resnično uživali vse prednosti tega koncepta.

Najprej se moramo tega koncepta zavedati in do njega oblikovati določeno distanco. Namreč, če se ga ne zavedamo, živimo na avtopilotu »multimedijskega prikazovalnika reklam« (televizije). Naša svoboda postane povsem okrnjena z psihološko-marketinškimi prijemi kar pomeni, da na dokaj nezavedni ravni sprejemamo nakupne odločitve, zgolj za zadovoljevanje sedmih smrtnih grehov. To pa ni pot do samega sebe vendar korak stran. Šele ko razumemo, kako deluje koncept, lahko sprožimo svoj potencial svobode.

Z oblikovanjem distance do potrošniške družbe je naslednji korak delo na ravni zavesti, zdravem egu in lastni hrbtenici. Identificirati moramo tiste stvari, ki vodijo k našemu bistvu in jih moramo odkriti. Odkriti tako, da odlepimo vso nesnago, ki nam je bila vsiljena v preteklosti, pa sploh ni del nas. Ko to odkrijemo, pa moramo ozavestiti še tisti del življenja vsakega posameznika, ki ga ni mogoče najti, vendar ga moramo ustvariti.

V življenju se moramo delno najti; to so ključne lekcije, ki jih moramo dati skozi v tem življenju, če to želimo ali pa ne; delno pa je na nas, da naše življenje ustvarimo. To pomeni, da smo delno nepopisani list papirja in na nas je, da si ustvarimo življenje, ki čim bolj ustreza tistemu delu sebe, kjer smo se resnično našli.

Za ta del življenja, ki je na nas, da ga sami ustvarimo pa je koncept »sestavi si sam« idealen. Najdemo se z (1) distanciranjem iz tokov življenja ter nato z (2) metodami identifikacije svojega bistva. Ki se najdemo pa lahko na tem temelju zgradimo sanjsko življenje med vso pestro ponudbo in pri tem izberemo tiste stvari, ki najbolj ustrezajo našemu bistvu. Tako lahko živimo še bolj polno življenje individualnosti.

Res pa je, da velikokrat stvari, ki nam najbolj ustrezajo lahko odkrijemo zgolj s poskušanjem. Velikokrat nas bodo prepričale besede marketinga in bomo zadevo poskusili, pa ne bo ustrezala našemu bistvu. Nič zato, seveda če ne gre za prevaro. Lahko, da ponudba ustreza temeljem nekoga drugega. Na nas je, da gremo naprej in najdemo bolj ustrezno ponudbo.

Pomembno je le, da resnično opazujemo, ali je nekaj del nas ali ne ter če nam je ponudba resnično pisana na kožo. Vsaka naivnost in slepo zaupanje ima lahko izjemno nelagodne posledice. Na nas je, da smo vedno v stiku sami s sabo. Če ustrezne ponudbe na trgu ni, pa imajo sodobni časi še eno veliko prednost, in to je, da lahko sami ustvarimo novo ponudbo.  Tukaj pa pridemo do podjetništva.

Pri vsem tem je še ena izjemno pomembna zadeva, ki se jo moramo zavedati. Slika življenja, ki si jo sestavljamo ni statična, vendar dinamična. V različnih obdobjih življenja nam ustrezajo različne stvari. Zaradi drugih prioritet, različne stopnje zavesti ter mnogih drugih faktorjev. Tako si sliko življenja sestavljamo znova in znova, jo preizkušamo in popravljamo. Na koncu pa je veliko bolj kot sam cilj pomembna pot. In največ, kar lahko dosežemo je, da si na samem koncu rečemo: Bilo je izjemno!

Veliko užitkov in uspehov pri sestavljanju vaše edinstvene slike življenja.

Blaž Kos je avtor bloga www.blazkos.com.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.