https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOMENTAR

Samoovadba lobistov ali Poroštva za TEŠ 6 ...

28.9.2011  

Bojanu Kontiču, poslancu socialnih demokratov in velenjskemu županu, ni bilo niti malo nerodno. To, da je voljni poštar in v državni zbor nosi predloge zakonov, ki so jih napisali tisti, ki od davkoplačevalcev izsiljujejo denar (poroštvo), je v sinočnjih Odmevih Kontič izjavil s samoumevnostjo izkušenega, dolgoletnega zakonodajalca.

‘Zadevni’ zakon je torej nastal v HSE, ker gre za zakon o poroštvu za posojilo, ki ga elektroenergetski holding in Teš potrebujeta za financiranje gradnje šestega šoštanjskega bloka.

V današnjem Dnevniku Primož Cirman ponuja še precej globlji vpogled v srhljivost samoumevnosti mafijsko organizirane države Slovenije.

“Zakon je bil narejen v skupini HSE, ogrodje pa smo uskladili z ministrstvom za finance, ki ga je dopolnilo s fazami postopka za odobritev poroštva,” je včeraj za Dnevnik povedal generalni direktor HSE Matjaž Janežič. S tem je potrdil, da predloga zakona ni pisal poslanec SD in velenjski župan Bojan Kontič, ki ga je ob podpori 30 poslanskih kolegov v petek vložil v parlamentarno proceduro. Obenem je razkril, da ga je pomagalo sestavljati finančno ministrstvo Franca Križaniča (SD), kjer so še včeraj zatrdili, da pri pripravi zakona niso sodelovali.

Po dostopnih podatkih so sicer glavnino zakona v strokovnih službah HSE in TEŠ spisali že marca, v državni zbor pa so ga že v sredo prinesli kar predstavniki obeh energetskih družb, ki so se po naših podatkih ločeno sestali s poslanci več strank. Kot smo izvedeli, naj bi predstavniki HSE in TEŠ pri iskanju podpore nekaterim poslancem celo jasno povedali, da bi morebitni padec poroštev za TEŠ finančno tako obremenil HSE, da bi ta moral ustaviti vse preostale energetske projekte.

“Tega nismo povedali na tak način. Res pa je, da ostaja odprto, kaj bi se ob morebitnih težavah s posojili in umiku mednarodnih bank iz gradnje TEŠ 6 zgodilo z drugimi projekti. Veseli pa me, da so poslanci prepoznali tveganja, ki bi jih povzročila zamuda pri vlaganju zakona v postopek,” je pojasnil Janežič.

Najbolj bistveno:

1. V HSE so si napisali zakon ob pomoči ministrstva za finance.
2. V MF imajo očitno blagi občutek, da je s sostorilstvom morda nekaj narobe, zato ga zanikajo.
3. Po državnem zboru so šarili lobisti: bilo bi zanimivo vedeti, ali so vpisani v register in ali so poslanci lobiranje prijavili; to bi lahko bila samoovadba lobistov protikorupcijski komisiji.
4. Lobisti so ‘na drugačen način’ grozili z ‘nepopravljimi posledicami’, če zakona ne bo; ‘publicistično’ (da se ne bi kdo obesil na kazenskopravni pomen) rečeno izsiljevali.

Poleg tega iz Dnevnika izvemo, da takšen ‘zakonodajni postopek’ ni novost, ko gre za energetske projekte; nekako pa ‘vemo’, kajne, da tudi vobče ni novost. Česar ne vemo, lahko pa se bojimo, da bi bilo tako, je, da bi zakon v ‘normalnih okoliščinah’ v državni zbor prav tako prišel iz HSE, le da bi bil voljni poštar finančni minister v imenu vlade.

Morda bo škoda, če poroštvo države za Teš 6 ne bo zagotovljeno, velika. (Zabavno, Kontič je sinoči priznal, da zakon sam tako in tako ne bo ‘izvedljiv’, ker pogodbe z EIB še ni; če bo, bo torej sprejet ‘na zalogo’.) Cilj, preprečitev verjetne škode, nemara nekaj stomilijonske, naj bi opravičeval sredstva, torej izsiljevanje države.

Okrog poroštev za Teš 6 se je izoblikovala nenačelna (velika) koalicija. Če se ji bo posrečilo izsiliti zakon, bomo še pred začetkom volilne kampanje vedeli, katerih strank v nobenem primeru ne smemo voliti. Tistih, ki so s svojimi voljnimi poštarji eden ključnih delov mafijsko organizirane države.

Vojko Flegar je urednik

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.