https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Vse, kar morate vedeti, če se vpisujete v srednjo šolo ali dijaški dom

21.1.2022  

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo razpis za vpis novincev v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2022/23. Na srednjih šolah je razpisanih slabih 25.200 vpisnih mest.

Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu zaključuje 19.881 učenk in učencev, ki bodo lahko kandidirali na skupno 25.198 vpisnih mest na srednjih šolah. V  Pomurski regiji je za 961 učencev, ki zaključujejo osnovno šolo, na voljo 1.346 razpisanih mest.

Od skupno 25.198 razpisanih mest je v programih nižjega poklicnega izobraževanja razpisanih 700 mest, v programih srednjega poklicnega izobraževanja 6.872 mest, v programih srednjega strokovnega izobraževanja pa 10.176 mest. V programih splošnih gimnazij je razpisanih 5.976 mest, od tega v zasebnih šolah 504. V programih strokovnih gimnazij, kamor sodijo Tehniška gimnazija, Umetniška gimnazija in Ekonomska gimnazija, je razpisanih 1.474 mest.

Za nadaljevanje izobraževanja po končanem programu srednjega poklicnega izobraževanja je v programih poklicno-tehniškega izobraževanja na voljo 3.164 vpisnih mest. Za programe poklicnega tečaja je razpisanih 306 vpisnih mest, za maturitetni tečaj pa 432 v javnih šolah in 36 mest v zasebnih.

Z novim šolskim letom 2022/2023 se bodo začeli izvajati tudi novi programi. V Pomurju se bosta na Dvojezični srednji šoli Lendava na novo izvajala programa Pomočnik v biotehniki in oskrbi in Pomočnik v tehnoloških procesih, ki sta namenjena tudi kandidatom, ki bodo opravili osnovnošolsko obveznost in uspešno končali najmanj 7. razred osnovne šole. Na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota pa bo na novo program Avtoservisni tehnik.

Tudi v šolskem letu 2022/2023 se bodo lahko dijaki na nekaterih šolah izobraževali v vajeniški obliki. Mreža vajeniških šol se z naslednjim šolskim letom bistveno ne spreminja. V mreži ostaja 14 vajeniških programov. Delodajalce, pri katerih so na voljo vajeniška učna mesta, lahko kandidati najdejo na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in na povezavi tukaj.

Informativni dnevi 2022

Informativni dnevi so v skladu s šolskim koledarjem predvideni za petek, 11. februarja 2022, ob 9. in 15. uri, ter soboto, 12. februarja 2022, ob 9. uri. Zaradi trenutnega epidemiološkega stanja bodo šole svoje predstavitve izvedle na virtualni način oziroma s spletno predstavitvijo.

Na ministrstvu vsem kandidatom svetujejo, da si podrobno pogledajo spletne strani šol, v katere se želijo vpisati oziroma jih zanimajo. Na spletni strani ministrstva bo predvidoma zadnji teden v januarju 2022 oziroma v začetku februarja objavljen seznam vseh srednjih šol, skupaj s seznamom izobraževalnih programov, ki jih te šole izvajajo, s povezavami do njihovih spletnih strani. Navedena tabela bo vključevala tudi informacije, na kakšen način bodo posamezne šole izvedle informativne dneve.

Vpis v programe nižjega, srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja ter gimnazije

Kandidati, ki se bodo želeli prijaviti v program, za katerega je treba izpolnjevati še posebne vpisne pogoje oziroma je treba opraviti preizkus nadarjenosti, se morajo za preizkus prijaviti pred prijavami za vpis v šolo oziroma najkasneje do 2. marca 2022. Na preizkuse se prijavijo na šolo, ki izvaja program, za katerega je to vpisni pogoj in na katero se želijo prijaviti. Preizkuse bodo šole izvajale med 11. in 21. marcem 2022. Glede na epidemiološko situacijo je možno, da bodo šole preizkuse nadarjenosti izvedle na daljavo, ali izvedbo preizkusov razporedile na več dni, kot je zapisano v besedilu razpisa.

Srednje šole bodo sprejemale prijave za vpis do 4. aprila 2022. Po končanem prijavnem roku bo ministrstvo, najkasneje do 8. aprila 2022 do 16. ure, na spletnih straneh objavilo stanje prijav za vpis po posameznih programih oziroma šolah. Spremembo obsega razpisanih mest oziroma odločitev o morebitnem zmanjšanju obsega razpisanih mest bo ministrstvo objavilo najkasneje do 18. aprila 2022.

Učenci, ki se bodo prijavili za vpis v roku in bodo glede na informacije o številu prijav na posamezni šoli ali zaradi česa drugega želeli svojo odločitev spremeniti, lahko do 25. aprila 2022 prenesejo svojo prijavo na drugo srednjo šolo oz. v drug program, ne glede na število prijavljenih na novo izbrani šoli. Po tem roku šole praviloma ne bodo več sprejemale prenesenih prijav, dokler postopek za izbiro kandidatov na šolah, kjer bo vpis omejen, ne bo končan, to je do 30. junija 2022.

Če bo na šoli število prijavljenih učencev za posamezni program tudi po 25. aprilu 2022 bistveno večje od predvidenega števila vpisnih mest, bo šola s soglasjem ministrice, pristojne za izobraževanje, sprejela sklep o omejitvi vpisa oziroma spremembi obsega vpisa (morebitno povečanje obsega razpisanih mest). O tem bodo učenci, s strani šol, obveščeni najpozneje do 27. maja 2022, ministrstvo pa bo že 24. maja 2022 objavilo seznam šol, ki so prejele soglasje k omejitvi vpisa.

Prijavljeni kandidati morajo posredovati izbranim šolam dokazila o izpolnjevanju vseh vpisnih pogojev praviloma do 16. junija 2022. Vse podrobnosti v zvezi s tem bodo prijavljenim kandidatom sporočile šole, kjer bodo učenci imeli prijavo. Učenci, ki bodo do 16. junija izpolnjevali vse vpisne pogoje in bodo izbrani v prvem krogu izbirnega postopka, bodo tudi vpisani.

Drugi bodo seznanjeni s prostimi vpisnimi mesti, na katera bodo lahko kandidirali za drugi krog izbirnega postopka. Ti učenci se bodo odločali o ponujenih prostih mestih (10 % vpisnih mest na šolah z omejitvijo vpisa in vsa ostala razpoložljiva mesta na šolah brez omejitve vpisa) in po prioritetnem vrstnem redu našteli 10 šol, na katere bi se želeli vpisati, ter svoje namere do 24. junija 2022, do 15. ure, oddali na srednji šoli, na kateri so prijavljeni. O razvrstitvi na eno od naštetih srednjih šol bodo obveščeni 30. junija 2022 do 15. ure, na razvrščeno šolo se bodo lahko vpisali najkasneje do 1. julija 2022 do 14. ure.

O rezultatih prvega in drugega kroga izbirnega postopka bodo učenci obveščeni na srednjih šolah, na katerih so sodelovali v izbirnem postopku. Spodnje meje prvega kroga izbirnega postopka bo ministrstvo objavilo na spletnih straneh najkasneje 21. junija 2022 do 16. ure, drugega kroga pa najkasneje 30. junija 2022.

Učenci, ki tudi v drugem krogu ne bodo izbrani na nobeni od šol, ter učenci, ki se še nikamor niso prijavili, se bodo lahko vpisali na tiste srednje šole, ki bodo imele še prosta mesta. Prosta vpisna mesta bodo objavljena na spletnih straneh ministrstva 4. julija 2022. Srednje šole bodo na prosta mesta vpisovale kandidate najdlje do 31. avgusta 2022.

Vpis v programe poklicno-tehniškega izobraževanja

Dijaki, ki zaključujejo triletne programe srednjega poklicnega izobraževanja, se lahko do 17. maja 2022 prijavijo za vpis v programe poklicno-tehniškega izobraževanja. Kandidati, ki se bodo prijavili za vpis v roku in bodo glede na informacije o številu prijav na posamezni šoli ali zaradi česa drugega želeli svojo odločitev spremeniti, lahko do 6. junija 2022 prenesejo svojo prijavo na drugo srednjo šolo oz. v drug program. Po tem roku prijav ne bo mogoče prenašati, dokler postopek za izbiro kandidatov na šolah, kjer bo vpis omejen, ne bo končan.

Če bo na šoli število prijavljenih kandidatov za posamezni program tudi po 6. juniju 2022 bistveno večje od predvidenega števila vpisnih mest, bo šola s soglasjem ministrice, pristojne za izobraževanje, sprejela sklep o omejitvi vpisa ali spremembi obsega vpisa (morebitno povečanje obsega razpisanih mest). O tem bodo kandidati obveščeni najpozneje do 24. junija 2022. O datumu vpisa bodo obveščeni s strani šole, vpis pa bo potekal do 1. julija 2022.

Vpis v programe poklicnega tečaja in maturitetni tečaj

Rok za prijave v poklicne tečaje ali maturitetni tečaj je 5. september 2022. Če bo po koncu roka za prijave število prijavljenih kandidatov v posamezni program premajhno, bo šola takoj obvestila kandidate, da programa v šolskem letu 2022/23 ne bo izvajala.

Če pa bo na šoli število prijavljenih kandidatov za posamezni program večje od predvidenega števila vpisnih mest, bo šola s soglasjem ministrice, pristojne za izobraževanje, sprejela sklep o omejitvi vpisa ali spremembi obsega vpisa. O tem bodo kandidati obveščeni najpozneje do 22. septembra 2022. Vpis bo potekal do 27. septembra 2022. O datumu vpisa bodo kandidati obveščeni s strani šole.

 

Razpis za vpis v dijaške domove

V razpisu prostih mest za novince v vzgojnem programu dijaških domov je za šolsko leto 2022/2023 predvidenih skupaj 2.263 mest, kar je 77 mest več kot za šolsko leto 2021/2022 in 490 prostih mest več, kot je bilo lani dejansko sprejetih novincev.

Kandidati, ki želijo v šolskem letu 2022/2023 bivati v dijaškem domu, bodo morali do 4. aprila 2022 dijaškemu domu, za katerega so se odločili, poslati izpolnjeno prijavnico za sprejem v dijaški dom, ki bo na voljo v dijaških domovih ter na spletnih straneh portala gov.si in e-uprava.

Vsak kandidat se lahko prijavi samo za en dijaški dom, v katerem želi bivati. Kandidati lahko prijave prenesejo v drug dijaški dom do 25. aprila 2022. Do tega roka lahko prvo prijavo oddajo tudi kandidati, ki bi zaradi prenosa prijave v drugo srednjo šolo želeli bivati v dijaškem domu.

O morebitnih omejitvah vpisa bodo kandidati obveščeni do 27. maja 2022 (objava na spletnih straneh ministrstva in dijaških domov). Vpis v dijaške domove brez omejitve vpisa bo potekal do 21. junija 2022, oz. 1. julija 2022 za kandidate, ki se bodo vpisali v srednje šole z omejitvijo vpisa v drugem krogu vpisnega postopka.

Do 13. julija 2022 bo potekal vpis na prosta mesta za kandidate, ki niso bili izbrani v dijaških domovih z omejitvijo vpisa, po tem datumu in do 30. septembra 2022 pa še vpis na prosta mesta za kandidate, ki se niso prijavili v prvem roku (do 4. aprila 2022). Vpis v dijaške domove z omejitvijo vpisa pa bo potekal do 13. julija 2022.

*Naslovna fotografija: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.01.2022 ob 13:52 gost

      Kama se pa lejku vpišeš že 2 leti se ne hodi ridnu v šolo. Kako šolanje bo v nadalje sam bog ve. Zakaj bi se kam vpisal raje bomo žurali se zabavali ker smo tudi tukaj v zaostanku pa je potrebno nadoknaditi. Kajti zdaj so žurke prioriteta to je to.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.01.2022 ob 14:27 10.marec gost

      NA FB . PRESKOČIŠ SREDNJO ŠOLO IN ŽE FAKSIRAŠ. TAN JIH IMA VEČINA ŽE DOKTORAT PO ENEM LETU. NAJHITREJŠE ŠOLANJE ZAGOTOVLJENO. BREZ KORONE.... SARKAZEM, TODA RESNIČEN....VSAJ PRI ENIH... Pri 15 je težko biti pameten, kera odločitev je prava.... samo ne poslušajte staršev, ker jih večina diplomira na fb....

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.