https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Predstavili so romsko kulturo, jezik in zgodovino

6.7.2022  

Hiša vzhajajočega sonca zavod za osebno rast, samopodobo in samospoštovanje Murska Sobota je organizirala delavnico »Pridi, da ti predstavim mojo kulturo.«  

 

Uvodoma je bil udeležencem predstavljen namen delavnic in cilj celotnega projekta. 

Romski jezik

Na sami delavnici je bilo ugotovljeno, da predvsem mlajše generacije romskega jezika skorajda ne uporabljajo, saj v šolah govorijo slovensko. Tudi starši se po večini že zaposlujejo in na svojih delovnih mestih prav tako morajo govoriti slovensko. Romščina tako postopoma postaja pozabljena.

V diskusiji je bilo ugotovljeno, da so samo starejši Romi tisti, ki med sabo še redno govorijo romsko. Nekateri izmed njih so povedali, da tudi če jim otroci in vnuki govorijo v slovenščini, oni odgovarjajo nazaj v romščini.

(Romska jed)

Veliko mladih Romov romskega jezika tako sploh ne uporablja, mlade družine pa otrok niti več ne uči romščine. Na nobenem mestu sicer ni bilo omenjeno, da bi k temu prispeval sram, vsekakor pa so prišli do ugotovitve, da mladi svojega porekla ne obešajo na veliki zvon. 

Romski pripadniki so tudi potrdili, da so Romi ne glede na vse, v današnjih časih na nekaterih mestih še vedno zatirani in osovraženi. Otroci v šolah so deležni zmerljivk predvsem zaradi stereotipov in predsodkov, ki se jih držijo. Da bi se temu izognili, poskušajo postati »enaki kot drugi,« kar pa z drugimi besedami pomeni, da svojo poreklo in kulturo zatajijo. 

Romski ples

Več optimizma se je pokazalo pri diskusiji glede romskega plesa in glasbe. Romske ženske namreč zelo rade oblečejo svojo romsko opravo in se zavrtijo ob vseh pomembnih priložnostih v naseljih. Na tem mestu ni bilo moč zaznati sramu in tudi neromski udeleženci delavnice so dodali, da so vsaj enkrat v življenju že videli romski ples in tudi romska glasba jim ni tako zelo tuja.

Drugi del predavanja je isto kot prvi, mladim Romom prinesel znanje o tem, kako so živeli njihovi predhodniki. Mlajši romski udeleženci o tem sploh niso bili seznanjeni, zato sem izvajalka delavnice še enkrat apelirala na njihove starše in sorodnike, kako zelo pomembno je, da ta znanja predajajo mlajši generaciji. Neromski udeleženci pa so bili seznanjeni z romsko kulturo, katere niso poznali.

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.