https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Izšla zvočna knjiga avtobiografije Moja zgodba Evgena Carja

06.03.2023 ob 17:33  

Pri ZKP RTV Slovenija so v sodelovanju s Programom Ars izdali novo zvočno knjigo Prekmurskega igralca, pesnika, pisca dramskih besedil in avtorja avtobiografskega romana Moja zgodba Evgena Carja. Istoimensko zvočnico je interpretiral sam. Prvič ji lahko prisluhnite danes, 6. marca 2023, ob 19. uri v oddaji Odprta knjiga na Programu Ars.


Moja zgodba s podnaslovom Samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi je spomenik življenju, ki v sebi skriva drobna veselja in premnoge izzive, ki pa se jih Evgen Car loteva z veseljem, voljo in humorjem; eden izmed njegovih preteklih izzivov je bil tako tudi branje svojega romana za zvočno knjigo.

V avtobiografskem romanu Evgena Carja se prepletajo utrinki gledališkega in zasebnega življenja igralca, ki se prične z njegovimi predniki v Dobrovniku, nadaljuje pa z malim Evgenom, čigar življenje postane velika avantura po odrskih deskah, filmskih platnih, pa tudi njivah in vinogradih. Carjeva življenjska zgodba ves čas vzporeja gledališki svet, trdno zvezan z mestnim vrvežem, in kmečki vsakdan, zakoreninjen v prekmursko ravnico, pri čemer pa avtor znotraj intimnih življenjskih dogodkov razmišlja o širših vprašanjih življenja, poklicanosti – in tudi smrti.

V gledališču je igralec preživel več kot 50 let in je eden izmed pomembnih Prekmurcev, ki je v igralstvu pustil svoje sledi. Dramski igralec, rojen v Dobrovniku v kmetijsko-vinogradniški družini, je v svoji igralski karieri odigral več kot 130 vlog, gledalcem pa bo ostal v spominu predvsem po svojih komičnih umetninah. Slovensko občinstvo si ga je najbolj zapomnilo z monodramo Poredušov Janoš, za katero je poskrbel tudi s knjižno izdajo.
Igralec je začel nastopati takoj po študiju dramske igre na AGRFT-ju, in sicer v Drami SNG Maribor, kateremu je bil zvest 12 let, nato pa je med leti 1980 in 2007 deloval v MGL v Ljubljani. Za svoje delo je leta 1980 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Nova zvočna knjiga Moja zgodba je nastala v Arsovem obletniškem letu – Program Ars letos praznuje 60 let delovanja. Pripravili so jo interpret Evgen Car, bralec Matej Puc, režiser Alen Jelen, asistentka režiserja Kaja Novosel, tonski mojster Rok Fiamengo, tonska mojstrica Sonja Strenar, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je Emanuela Montanić Sekulović.

Foto: Arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.03.2023 ob 20:18 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.