https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Mavrični ljudje z umetnico Jerco Šantej

10.05.2023 ob 15:30  

V sklopu festivala Re:Pannonia so v Društvu 29a minuli konec tedna pripravili ustvarjalno delavnico poslikav izložbenih lutk - Mavrični ljudje, ki jo je vodila slikarka Jerca Šantej. Živo pisane lutke bodo kot instalacija na ogled v času festivala v Križevcih.


Mavrični Ljudje, kot je vodja delavnice naslovila poslikane objekte, so ideja, ki jo umetnica izvaja že dlje časa. Poslikane lutke potujejo z njo po različnih krajih Slovenije. Postavi jih kot instalacijo v okolju, ki ji je ljubo, nemalokrat pa služijo tudi kot scena na različnih dogodkih.

Na delavnici, ki je potekala na lokaciji društva v Logarovcih, so sodelovale slikarke Oxana Kravtsova, rojena v Kazahstanu, ki danes živi na Ptuju, ukrajinska slikarka Kateryna Pokhodenko, ki je svoje začasno domovanje našla v Ljutomeru, Klaudia Kolarič iz Črešnjevcev, Radenčanka Tatjana Mijatović, članica Duštva 29a ter domačin Andrej Slavič, prat tako član Društva 29a.

Živo pisane lutke so ob ustvarjanju privabile številne mimoidoče, zato slikarke zagotavljajo, da bodo zagotovo zanimivost letošnjega festivala Re:Pannonia, ki bo potekal od 29. junija do 2. julija 2023 v Križevcih pri Ljutomeru, kjer jih bo organizator umestil kot instalacijo.

Sevniška umetnica Jerca Šantej je družbeno angažirana slikarka, ki je poznana v domačem in širšem okolju. Strast do likovne umetnosti je odkrila že v zgodnjih letih in jo dograjevala na različnih izobraževanjih in delavnicah. Diplomirala je na Naravoslovnotehniški fakulteti, smer oblikovanja tekstila in se oborožena z znanjem posvetila asketskemu življenju slikarke. Razstavlja doma in po svetu. Je idejni vodja zavoda MUK in glavni protagonist mednarodnega umetniškega srečanja ARTEKO. Novembra letos bo razstavljala v ART galeriji Jurak.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: Društvo 29a

    Fotogalerija