https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO IN VIDEO: Folklorniki navdušili s predstavo Fünkoštna lükja - rona košja

Golnarjeva domačija, 29.05.2023 ob 17:30  

Zadnjo nedeljo v mesecu maju je Folklorno društvo Sveti Jurij ob Ščavnici pripravilo prireditev Fünkoštna lükja - rona košja. S hudomušno predstavo so navdušili številne zbrane.

Folklorniki so se predstavili s prireditvijo plesa, petja in smeha z naslovom Fünkoštna lükja - rona košja. Prireditev, ki je potekala na Golnarjevi domačiji v Sovjaku, so pripravili v dveh terminih, poleg nedeljskega, še večer prej.

V šaljivi gledališki predstavi so uprizorili življenje na podeželju v preteklosti. Pri Kolarjevih se jutro začne zgodaj, saj prihajajo kosci. S košnjo se mudi, saj se bližajo binkošti in delo je bilo potrebno zaključiti še pred praznikom. Kljub temu da vse ni potekalo gladko, saj so jim sovaščani pošteno zagodli, pa jim je vendarle uspelo pravočasno zaključiti s košnjo.

Fantje na vasi so na predvečer binkošti ušpičili kakšno vragolijo – pred vrata so nastavili orodje, odnesli rože, okno prekrili s koprivami, na vrt zapičili palice in vejevje. Neporočenemu fantu so nastavili slamjačo – slamnato babo. Nastavljena lutka je predstavljala veliko sramoto. Tokrat je bil fünkoštna lükja ravno Kolarov sin Marjanček.

Folklorniki so igro popestrili s šaljivimi govori, plesnimi točkami in starimi običaji, značilnimi za ta praznik. Z uprizoritvijo, v kateri ni manjkalo smeha, plesa in petja, so navdušili številne zbrane. Besedilo za igro je delo podpredsednice društva Klavdije Furšt, splet je pripravil Sašo Ropoša. 

»Na prireditev smo se pripravljali od začetka leta, predvsem s spletom oz. plesnim delom. Zadnja dva meseca pa smo utrdili tudi dramski del. Ideja o taki vrsti predstave na prostem pred idilično domačijo Golnarjevih v Sovjaku, kjer združimo tako ples kot pesem in igro, se je rodila na vajah, predvsem je bila želja članov, da vključimo pesem Vasovalec in da na humorističen način prikažemo tudi še vedno aktualne težave,« pove Klavdija Furšt.

Folklorno društvo Sveti Jurij ob Ščavnici deluje od leta 2005. Vsako leto raziščejo običaj, predvsem na območju Sv. Jurija ob Ščavnici in Pomurja, na katerega pripravijo splet. Tako so že pripravili splete Kožühaja, Küčeja jabolk, Biserjenskega štrjaka, Bratve, Kak je hlapec deklo süka in druge.

Ponosni so na kostumsko podobo skupine, ki je bila narejena po raziskavi oblačilne kulture pri Sv. Juriju ob Ščavnici v prvi polovici 19. stoletja. Nastopajo doma in v tujini. Posebej so ponosni na uspehe na državnem nivoju, udeležujejo pa se tudi mednarodnih folklornih festivalov.

Zadnja leta, predvsem po pandemiji, so vložili veliko truda, da v svoje vrste pridobijo mlade člane, kar jim je tudi uspelo. Odlično sodelujejo medgeneracijsko. V društvu so člani in članice nekateri že od vsega začetka ustanavljanja društva in članice in člani, ki so srednješolci. Člani se družijo in pridno obiskujejo vaje enkrat tedensko, odrekajo svoj prosti čas za ohranjanje nesnovne dediščine, starih običajev, plesov in pesmi. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.05.2023 ob 19:02 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.