https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Na ogled razstava »Metamorfoze oljke« v soboški knjižnici

12.06.2023 ob 6:05  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so na ogled postavili cikel slik z naslovom »Metamorfoze oljke - drevesa miru«, slikarke Žive Agrež. Razstava bo na ogled do 22. junija 2023. 

Živa Agrež je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Po upokojitvi leta 2004 se je posvetila slikanju. Na njeni slikarski poti so ji s svojim znanjem in izkušnjami pomagali akademski slikarji Nuša Lapajne, Slađana Mitrović, Janez Zalaznik in drugi.

Najraje slika z akrilom na platno, vendar ji tudi drugi materiali niso tuji. Barvo nanaša pretežno z lopaticami. Vedno pogosteje uporablja mešano tehniko. Njene slike so barvite, svetle, optimistične, radostne, polne energije svobodne in prežete s čustvi.

Sama o sebi pripoveduje: »Ko slikam, poustvarjam svoje doživetje. Ustvarjanje je zame obsedenost z motivom, barvami, z vzdušjem, s svetlobo in seveda z predmetom mojega občudovanja.« Do konca leta 2021 je naslikala enajst ciklov slik v akrilu in mešani tehniki, Metamorfoze oljke – drevesa miru je eno izmed njenih zadnjih ustvarjanj. V galerijah, knjižnicah in kulturnih domovih po Sloveniji je imela okoli sto samostojnih razstav.

 Več fotografij v spodnji galeriji... 

    Fotogalerija