https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V soboški galeriji odprli razstavo Dragice Čadež

13.06.2023 ob 17:50  

V Galeriji Murska Sobota je do 11. avgusta 2023 postavljena na ogled razstava “Dragica Čadež: Zgodba o lesu in glini. Izbor skulptur iz stalne zbirke Galerije Božidar Jakac”. Razstavo je v četrtek, 8. junija, odprl Miha Colner, kustos Galerije Božidar Jakac.

Razstava predstavlja presek več kot petdesetletnega opusa umetnice, ki je od sredine 60. let dodobra zaznamovala slovenski in širši regionalni kulturni prostor. Na ogled so izbrana dela iz zbirke Galerije Božidar Jakac, ki v svoji zbirki hrani več kot 270 del.

"Razstava predstavlja vpogled v različna obdobja njenega ustvarjalnega opusa in se osredotoča na kontinuitete in prelome, ki so se odvili v letih delovanja, da bi tako izluščila osrednje poudarke njene izraznosti in sporočilnosti. Že v sredini 60. let, po tem ko se je udeležila Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva v Kostanjevici na Krki, je Dragica Čadež za materialno bistvo svojega ustvarjanja izbrala predvsem les, v preteklih dvajsetih letih pa tudi glino. Na svoji umetniški praksi se je v duhu visokega modernizma in kasneje postmodernizma posvečala in približevala prostorski skulpturi, ki se ne osredotoča na klasično osrediščeno gmoto, pač pa uvaja celosten kiparski ambient. Pri tem se je navezovala na različne tradicije modernizma in postmodernizma, ki se ne sklicujejo na v zgodovini umetnosti vedno znova pojavljajoči se evropocentrični klasicizem, ampak se zgledujejo po tradicijah kultur izven tega umetnostno dominantnega miljeja, ki v svoji izvorni obliki niso nikdar zares stopile na piedestal visoke umetnosti," je zapisano v obrazložitvi razstave.

Dragica Čadež (1940) živi in deluje v Ljubljani. Diplomirala je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, nakar je pri profesorju Borisu Kalinu dokončala tudi podiplomski študij. Zaposlena je bila kot redna profesorica na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Ustvarja predvsem v lesu, v zadnjem času pa tudi v glini oziroma keramiki, medtem ko je skozi svojo ustvarjalno pot delala tudi v bronu, mavcu in betonu. Samostojno ustvarja in razstavlja od leta 1963. Leta 1986 je prejela Nagrado Prešernovega sklada za prelomni kiparski cikel Asociacije na Pompeje.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija