https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Nuša Pavlinjek Slavinec: »Naša tehnologija omogoča spremljanje delovanja čistilne naprave iz naslonjača«

23.06.2023 ob 6:05  

11 kampov je v zadnjih treh letih uporabilo slovenske rešitve za upravljanje z vodami. Ker se čedalje več turistov, tudi slovenskih, dobro zaveda pomena vzornega ravnanja z vodo in naravo v kampih, so se v družbi Roto tik pred počitnicami odločili, da jih izpostavijo kot vzorne primere.

Pet kampov na Hrvaškem, dva v Sloveniji in štirje v Franciji so med tistimi, ki so vgradili rešitve, ki ponazarjajo, kako se lahko odlično poskrbi za varovanje voda in narave:

  • V Sloveniji so to Kamp Šobec, Kamp River Bled, Kamp Liza Bovec, Glamping Blaguč, Kamp Ajdovščina, Kamp Naturplac Ljubno ob Savinji, Kamp Ankaran in Kamp Portorož.
  • Na Hrvaškem so to Valmar Poreč, Kamp Istra Premium resort Funtana Poreč, Kamp Funtana Poreč, Kamp Peruča in Kamp Mon Perin.
  • V Franciji pa so to kampi Bonport Lunel, Nord pas de Calais, Korzika à Kamp in kamp Mayotte.

ZA čisto podtalnico in reke

Kaj so ti kampi storili? Nekateri turisti so žal še vedno manj pozorni na to, kaj vse spuščajo v odpadno vodo. Zato v kampih pogosto v odpadnih vodah opazijo več olja, maščob in nerazgradljivih odpadkov, ki bi sicer sodili v koš za smeti. Slovenska Kamp Šobec in Kamp River Bled sta s profesionalno vgrajeno čistilno napravo zaščitila vodo in okoliško naravo.

Z Roto tehnologijo v čistilnih napravah, ki so v obeh omenjenih slovenskih kampih (v tej primerih RoGreen PRO 1500 PE in RoGreen PRO 500 PE) odpadne vode učinkovito prečistijo, da neoporečne odtekajo v naravo. Denimo v podtalnico, tako da ne onesnažujejo naravnega okolja niti reke Save, ki je kopalna voda v neposredni bljižini obeh kampov. RoGreen PRO deluje neslišno, brez hrupa in povsem brez smradu, tudi kadar so kamp prikolici postavljene neposredno ob čistilni napravi.

ZA polne bazene ob suši

Hrvaški kampi, ki jih v velikem številu obiskujejo Slovenci, se ubadajo še z drugimi izzivi. V Valmarjevem kampu v Poreču so vgradili štiri rezervoarje za filtracijo bazenske vode (RoNdo 25.000 L). Zaradi pomanjkanja pitne vode je pomembno, da za bazensko vodo uporabljajo deževnico, ki jo prefiltrirajo. Prihranijo pri stroških, zadostna količina vode pa je hkrati ključna za sušne poletne mesece, ko se lahko pojavijo redukcije vode.

Drugo rešitev so z rezervoarji za razsoljevanje morske vode uporabili v Kampu Istra Premium resort Funtana Poreč. Z rezervoarjema Roterra 50.000 L in 30.000 L razsolijo in prefiltrirajo morsko vodo za bazene, s čimer privarčujejo pitno vodo iz vodovoda, obenem pa nimajo skrbi ob poletnih redukcijah vode. Kamp Funtana Poreč pa po novem uporablja 200.000 L zalogovnik vode Rottera. V njem je zbrana deževnica za sanitarno vodo za uporabo v straniščih in kopalnicah. Podobno rešitev so vgradili v francoskem kampu Kamping Nord pas de Calais.

ZA čisto morje

Kampa Peruča in Mon Perin na Hrvaškem sta podobno kot omenjena slovenska kampa vgradila čistilni napravi RoClean 200 PE in 100 PE, s čimer sta preprečila iztok onesnažene vode v jezero oz. morje. Za podobne rešitve so se odločili tudi v francoskih kampih Kamping Bonpart, na Korziki in pacifiškem otoku Mayotte.

Ključ je v sodobni, digitalni tehnologiji 

Nuša Pavlinjek Slavinec: »Naša tehnologija omogoča spremljanje delovanja čistilne naprave iz naslonjača.«

Zakaj vsi omenjeni evropski kampi uporabljajo slovenske rešitve? »Ključ je v tehnologiji. V družbi Roto smo razvili posebno tehnologijo upravljanja z vodo, ki lastniku kampa ali glampinga zmanjša stroške vzdrževanja, omogoča popoln nadzor, ob tem pa tudi digitalno oddaljeno spremljanje delovanja čistilne naprave,« pravi direktorica podjetja Roto Slovenija Nuša Pavlinjek Slavinec.

Primer. Posebne čistilne naprave za kampe RoGreen PRO se od običajnih razlikujejo po tem, da delujejo učinkovito kljub temu, da je vtok odpadne vode med vikendi bistveno večji kot med tednom. Prav tako je med visoko sezono bistveno večji kot izven nje. V tehnologiji čiščenja vode je to zelo pomembno, saj je sestava in količina vode v turističnih kampih bistveno drugačna kot v stanovanjskih objektih. Pogosto je več sive vode in več nerazgradljivih odpadnih snovi.

Temu je prilagojeno povsem avtomatsko delovanje teh čistilnih naprav. S pomočjo senzorike je omogočeno zbiranje podatkov o parametrih v čistilni napravi. Na podlagi strojnega učenja se optimizira delovanje sistema (zmanjša se poraba energije, poveča pa učinkovitost čiščenja vode). Množica podatkov je ključna za integracijo umetne inteligence v sistem upravljanja z vodo.

»S tako prečiščeno vodo lahko zalivamo zelenico ali splakujemo stranišča in prihranimo precej pitne vode. Investicija v čistilno napravo se lahko povrne v približno 5 letih,« še pravi Nuša Pavlinjek Slavinec.

* Foto: arhiv Pomurec in Roto 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.06.2023 ob 8:25 Štef gost

      Sigurno je partner zrihtal sredstva za financiranje projektov in to nepovratna in spet bo pristal kak helikopter

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.06.2023 ob 8:48 Karel K. gost

      Ta firma je znana po tem že od njenega spočetka, Razen, ko je njen dedek v prostorih nekdanje Kučanove kovačije v Murski Soboti, mislim, da je to bila Cvetkova ulica, stružil osi za vozove in podobno, da posluje na temelju od države pridobljenih nepovratnih sredstev.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.06.2023 ob 9:29 NAŠI PEJNEZI gost

      Naj napišejo koliko nepovratnih sredstev so prejelo do sedaj od države, ja ja spet bo pristal kak helikopter, za tuj tudi naš denar je lahko uspešen skoraj vsak ne samo dinastija Pavlinjek.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.06.2023 ob 9:32 Sobota444 gost

      Pa kak delavci delajo...kak živijna!!!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.06.2023 ob 9:41 Hhhhjj gost

      Naj rajše povej temperaturo kero majo v proizvodni hali.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.06.2023 ob 10:46 Karel K. gost

        Kje je potem inšpekcija, da teh nepravilnosti ne razišče, inšpekcija sodeluje, ker firma posluje s pomočjo državnega denarja.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.06.2023 ob 10:45 Karel K. gost

      To ne sodi pod to vsebino vendar je potrebno povedati rsnico, da je v tem Rakičanskem dvorcu nekaj grobo narobe, saj ko smo malo komentirali, je Pomurec vse zbrisal in nam onemogočil komentiranje. Občina pa ne reagira, kdo tu koga zagovarja, kdo je le ta Celec, je on kopija Jankoviča in Goloba, ali pa ga nekdo ima za sramotilni objekt za katerim skriva svoje kriminalne in korupcijske rabote.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.06.2023 ob 11:33 gost

        Gospod Karči Celec se je kalil v SDS (stranki slovenskih domobrancev) in potem menjaval barve kot kameleon. Isto kot Janezek Rdečekrvni.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.06.2023 ob 12:38 resnica gost

      Vij pavlinjeki se samo hvalite dajte enkrat delavce pohvalit,dajte jim plačo in regres in nagrade,ampak vi niste dobro podjetje vi ste lažljivci in hinavci kot 90 % podjetjih v tej izropani državi,delavec ustvarja ne pa vi,taka podjetja in vam podobnim jaz dela iz koruznega stebla (kukuršča).

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.06.2023 ob 13:32 Hehe gost

      Budale ste vsi povrsti. Keri pa je posteni privatnik???? Niti en vsi povrsti so cigani

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.06.2023 ob 13:42 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Vsak ,na tem svetu,ki ima neprimerno več od drugih(stokratni,tisočkratni ....večkratnik),je to z lopovčino odtujil,pokradel,zgoljufal,se okoristil na ljudeh,je navaden lopov.Naj bo razlika,naj imajo ljudje več,vendar,vsi milijoni njihovi so naši milijoni,mi vsi smo ustvarili njih bogastvo.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.06.2023 ob 13:50 Kaaaaj gost

        Ka si malo na drogi?? Idi pa si ustvari multinacionalko Roto sam, samo te bos mogo delati, ne bo vec pisarenja

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.06.2023 ob 14:03 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Roto je ustvaril slovenski delavec,torej,slovenski proračun.(Eni,ki imajo zdaj,so se okoristili....malo zaposlujemo,malo pa naj država hrani delavce v nesezoni...oz.spet bodo subvencije za na novo zaposlene stare zaposlene,ki so bili pred mesecem pri nas ...).

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      23.06.2023 ob 16:17 arham gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour……>www.cash.hiring9.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.